„Шато край реката“ от Клое Дювал

на
  • заглавие: Шато край реката/ À Sa Rencontre
  • автор: Клое Дювал/ Chloe Duval
  • страници: 424
  • издадена: 2019
  • издателска къща: „Кръгозор“
  • дата: 25.04.2019
  • оценка: 5

Американката Александра Доусън открива избледняла снимка на жена, която много прилича на нея самата, но фотографията е направена преди повече от сто години във френско шато. 

Фирмата, за която работи Александра, възнамерява да създаде клон във Франция за производство на местни вина. Младата жена заминава в командировка със задачата да проучи условията, но и с мисията да открие миналото на своя род. В очарователното провинциално градче Шандьоние, докато върви по следите на забравената история, тя се сблъсква със сърдития намръщен, но и привлекателен наследник на разрушаващото се шато, където преди век е заснета фотографията на нейната предшественичка. 

Ерик Ланел е напълно незаинтересован от въпросите на Алекс, докато не осъзнава, че тя може да е намерила начин да спаси сградата. Тяхното необикновено приятелство се случва изненадващо. 

Докато Алекс постепенно разкрива тайните на своята прапрабаба от снимката, както и историята на шатото, тя започва да разбира, че никой никога не е подготвен за пътищата, които любовта избира, за да излекува старите рани и да разтопи и най-вледененото сърце. 

Преди да разкажа за прекрасния сюжет, първо искам да спомена колко съм удивена от стила на авторката. Клое Дювал се е справила страхотно пишейки главите за Александра от първо лице, а главите за Габриел от трето лице. Най-интересното е, че тя го е направила толкова умело и не се усеща много, докато четеш романа. Четенето на този роман минава плавно и бързо и докато се усетиш вече си го прочел.

Историята ми хареса много. По принцип обожавам истории, които разгръщат „тогава“ и „сега“, а тази беше представена и преплетена доста добре.

В самото начало на романа, харесвах повече действието през 1889 и 1900, както и връзката между Габриел и Тома, която изградиха постепенно. Но с напредването на книгата, мнението ми малко се промени. След това бях очарована от прекрасната и инатлива Александра, както и към красивия чешит Ерик. За мен те са по-идеалната двойка в романа, защото въпреки различията си е връзка, която е изпълнена с много любов и страст. Хареса ми краят на книгата, но малко ми липсваше по-грандиозният, любовен край за Габриел и Тома, всичко останало бе прекрасно.

Препоръчвам я на всички, които обичат да четат романтични четива, няма да сгрешите!

Leave a Reply