„Лимонов сладкиш с маково семе“ от Кристина Кампос

на
  • заглавие: Лимонов сладкиш с маково семе/ Pan de limon con semillas de amapola
  • автор: Кристина Кампос
  • страници: 352
  • издадена: 2019
  • издателска къща: „Хермес“
  • оценка: 5

В малко селце във вътрешността на остров Майорка Анна и Марина се срещат след петнайсетгодишна раздяла, за да продадат мелницата и пекарната, които са наследили от напълно непозната жена.

Двете са сестри, но съдбите им са коренно различни. Анна се радва на луксозния си живот, но е омъжена за човек, когото вече не обича. Марина работи в страни от Третия свят като сътрудник на „Лекари без граници“.

Неочаквано Марина решава да остане на острова, за да разбере коя е жената, оставила им такова щедро наследство. В търсенето на отговори тя ще разкрие стари семейни тайни, ще се научи да пече хляб и ще се сближи отново със сестра си. Заедно може би ще успеят да наваксат изгубените години и да възродят пекарна „Кан Моли“.

Но дали ще открият тайната съставка на любимия на всички лимонов сладкиш с маково семе?

Искам първо да кажа, че този роман ми хареса изключително много. Толкова е описателен и красиво написан, че те пренася буквално на местата от книгата, било то в суровата, но красива Етиопия или в спокойната и идилична Майорка. Много ми хареса сюжетът на книгата. Беше лека за четене, но в същото време и много объркана, преплетена и въздействаща с много необикновени истории.

Другото, което за мен беше много интересно е, че през почти цялото време, докато четях не одобрявах начина, по който Анна си мълчи за всичко и не е толкова борбена, колкото сестра си, но с напредването на книгата, мнението ми се промени. Когато стигнах до края на книгата и видях точно как свършва нейната история ме разтърси и просто заобичах героинята. Точно Анна, според мен, има най-голяма градация в държанието си и в израстването като човек.

Лимонов сладкиш с маково семе е една от любимите ми книги за тази година. Прекрасна е от корицата, до стила на писане, както и сюжетът на книгата. Препоръчвам я на всички, които обичат романтични книги с лек привкус на драма и тъга. Тази книга е прекрасна за лятото, защото четейки романа се прехвърляш в красивата Майорка.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply