„Без Мерит“ от Колийн Хувър

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Без Мерит/ Without Merit
  • автор: Колийн Хувър
  • страници: 276
  • издадена: 2018
  • издателска къща: „Ибис“
  • дата: 19.12.2018
  • оценка: 5

Бестселър на „Ню Йорк Таймс“

Не всяка грешка заслужава наказание.Понякога единственото, което заслужава, е прошка.

Мерит Вос колекционира купи и медали, които не е спечелила, и тайни, които е принудена да пази. Докато разглежда местния антикварен магазин за поредната купа, тя се натъква на Сейгън. Неговият ум, неговият талант, гледната му точка към нещата внасят отново плам в живота ѝ, но тогава открива, че той е напълно недостъпен за нея. Мерит се затваря в себе си, наблюдавайки семейството си отстрани, с най-тъмната тайна, която нито един трофей не би могъл да я накара да забрави.

И когато най-накрая ѝ писва да се страхува от истината, Мерит решава да приключи с илюзията за щастливо семейство. Но плановете ѝ завинаги да напусне семейството си се провалят и тя е принудена да се справя с последствията от изваждането на тайните на всички наяве и вероятността да загуби единственото момче, което е обичала…

„Без Мерит“ е трогателен и въздействащ роман, който изследва пластовете от лъжи, които обвързват едно семейство, и силата на любовта и истината.

Първо искам да кажа, че съм голям фен на Колийн Хувър и вече прочетох повечето от романите ѝ. Някои от тях, дори ми станаха едни от любимите книги. Много ми харесва как пише и колко лесно се четат книгите ѝ, въпреки че във всяка една от книгите, Колийн Хувър не разказва само за любов и страст, а винаги има и една по-голяма и трагична тема, която те кара да се замислиш.

Когато прочетох анотацията на книгата, не мислех, че ще е толкова интересна, колкото всъщност е. Мислех си, че ще бъде една по-ежедневна и по-лека книга за четене и началото на книгата е точно такова. Много леко, дори комично. Целият живот на Мерит е изпълнен с много чудати и интересни неща, едно от които е семейството ѝ. Точно това ми привлече вниманието още от самото начало на романа и го прочетох буквално за няколко часа.

Колийн Хувър е свършила прекрасна работа с описанието на героите, просто няма как да не ги заобичаш и да изживяваш радостите и трагедиите им заедно с тях. Всички герои ми допаднаха, освен бащата на Мерит, но най-много ми хареса тя. Мерит е черната овца на семейство Вос и всички я подценяват много и общо взето никой не се интересува от нея напълно, а всъщност има огромен потенциал и е прекрасен човек. Много ми хареса градацията на връзката ѝ със Сейгън, любовната история е представена много приятно и интересно.

Толкова много хора си мечтаят да живеят в къща с бяла дървена ограда. И през ум не им минава, че няма такова нещо като съвършено семейство, независимо колко бяла е оградата.

В крайна сметка, книгата ме накара да се смея много, както и да плача заедно с героите, затова я препоръчвам горещо на всички, защото според мен най-важното в една книга е да събуди чувства в читателя и „Без Мерит“ е точно такава книга.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply