„Големите малки лъжи“ от Лиан Мориарти

на
  • заглавие: Големите малки лъжи/ Big Little Lies
  • автор: Лиан Мориарти
  • страници: 416
  • издадена: 2016
  • издателска къща: „Хермес“
  • дата: 16.06.2019
  • оценка: 5

Самотната майка Джейн пристига в градчето Пириуи с надеждата да започне нов живот с петгодишния си син Зиги. И да загърби болезненото си минало. Тя записва Зиги в местното начално училище, където се сприятелява с две други майки – Маделин и Селест. Маделин е забавна, общителна и емоционална. Тя помни всичко и не прощава на никого – особено на бившия си съпруг, който преди четиринайсет години я изоставя с новородената им дъщеричка. Селест привидно притежава всичко: изключителна красота, богат и грижовен съпруг, две прекрасни момчета близнаци. Въпреки това обаче тя винаги е необяснимо тревожна. Никой дори и не подозира високата цена, която Селест плаща, за да поддържа илюзията за съвършенство.

Маделин и Селест вземат сдържаната и неуверена Джейн под крилото си, за да я предпазят от интригите на свръхамбициозните майки. И за да опазят собствените си тайни дълбоко скрити.

По време на ежегодния маскен бал в училището някой умира. Дали става дума за убийство? Или е нелеп трагичен инцидент? Понякога малките лъжи, с които заблуждаваме себе си, могат да се окажат смъртоносни.

Като за начало, искам да кажа, че първо изгледах първия сезон на сериала „Големите малки лъжи“ и ми хареса моментално, а след като прочетох книгата просто нямах думи. Сериалът е много хубав, но както в повечето случаи, книгата е по-добра. Някои от героите в книгата ги няма в сериала или пък е променана сюжетната им линия. Точно затова, според мен е по-добре, ако все още не сте гледали сериала, да прочетете преди това книгата, предполагам, че ще останете доста по-доволни.

Много голямо впечатление ми направи това, че Лиан Мориарти е представила главните герои по много интересен начин. Те са толкова земни и по човешки описани и в същото време толкова специални и завладяващи герои. Особено главните героини. Жени, които съумяват да бъдат добри майки и съпруги, както и добри в професията си и в същото време да имат и добър социален живот. Но точно зад този перфектен живот на всяка една от тях се крият малки тайни и лъжи, които всъщност с напредването на романа се оказват, че не са толкова малки, а са огромни.

Честно казано, във всяка една от главните героини намирам качества, които харесвам или имам и точно заради това се възхищавам на всяка една от тях. Любимката ми, обаче е Маделин. Най-много ми харесва духът ѝ, толкова е войнствена и закриляща всички останали и според мен точно тя сплотява приятелството между тези невероятни жени.

Книгата е много хубава, заслужава си четенето, защото освен тези земни и всекидневни случки, които ги има в живота на почти всеки от нас, в тази книга има и една по-голяма трагедия, която е разгърната много добре от авторката. Книгата те държи на нокти до края, препоръчвам я на всички, които харесват трилъри и криминални романи.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply