„Кафе под липите“ от Джоан Венг

на
  • заглавие: Кафе под липите/ Das Cafe unter den Linden
  • автор: Джоан Венг
  • страници: 254
  • издадена: 2018
  • издателска къща: „Емас“
  • дата: 12.10.2018
  • оценка: 4

Берлин, 1925-а. Войната е свършила само преди няколко години, но метрополията на бившия Райх не създава усещането за победена държава. По булевардите препускат скъпи коли, театрите поставят пиеса след пиеса на нови драматурзи пред препълнени зали, киностудията „Уфа“ бълва нови филми и нови, нерядко световни, звезди, в политическите кабарета се надпреварват млади писатели в новия литературен жанр, галериите не сварват да представят новите скандални творци, в задимените кафенета и ресторанти звучи бясно новата музика, дошла отвъд океана. Всичко е ново, всичко свети, всичко трепти. Епоха на културен възход, епоха и на еманципиране от старите представи за изкуството и живота.

И в центъра на този задъхан град стои той, култовият булевард „Под липите“ със своите безброй места за кратка отмора на творци и меценати, и буржоа и аристократи, на застаряващи богати дами и млади, освободени от предразсъдъци жени. И с известното на всички берлинчани „Кафе под липите“.

Един ден от един малък град на гарата на този кипящ от живот град пристига млада жена. Със себе си тя носи своята пишеща машина и своя талант…

За съжаление, за тази книга не мога да кажа много неща, но все пак ще се опитам да напиша какви са впечатленията ми.

Това не е от онези брилянтни книги, които ти хващат окото и вниманието моментално. Хубавото на тази книга е, че се чете бързо и леко, лошото е,че на моменти става доста скучна и поне при мен желанието за четене почти се изпари. Все пак я прочетох…

Най-хубавото нещо в „Кафе под липите“ е,че действието се развива през двадесетте години на двадесети век и авторката много добре е описала промяната, която настъпва в хората и най-вече в жените. Те вече дръзват да обличат по-късите поли с по-късите прически, да изказват своето мнение повече, както и много други неща. Изкуството точно през това време избухва с всичките си цветове в почти всяка сфера. Другата голяма разлика е, че хомосексуалните хора не крият връзките си вече. Като цяло авторката ни вкарва в един отдавна отминал свят, който дава основата на модерните течения. Самата атмосфера на книгата е прекрасна и интересна, но сюжетът на книгата не беше толкова интересен.

През цялото време очаквах да стане нещо по-голямо и по-интересно. Очаквах обикновената Фрици да се превърне в нещо по-специално, но така и не стана. За мен тази книга просто не е достатъчно усъвършенствана и точно заради това не може да грабне вниманието на читателя напълно.

Историята е хубава, но все едно е скрита под много други слоеве и е малко объркана и трудна за следене, защото има доста герои, а историите не са преплетени много добре и се превръща в една „каша“. Към средата, романът става малко по-интересен, но за съжаление не бих го чела отново.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply