книги

„Аз преди теб“ от Джоджо Мойс

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Аз преди теб/ Me Before You
  • автор: Джоджо Мойс
  • страници: 408
  • жанр: любовна/ романтична
  • издателска къща: „Хермес“
  • издадена: 2016
  • дата: 09.08.2018
  • оценка: 5


Двадесет и шест годишната Луиза Кларк е обикновено момиче, което харесва обикновения си живот. Лу живее със семейството си в малка къща в провинциално английско градче. Младата жена обожава работата си в местното кафене и ексцентричните дрехи. Тя е доволна от спокойния си живот, възнамерява да се омъжи за дългогодишния си приятел Патрик и да му роди куп деца.

Светът й се преобръща, когато неочаквано загубва работата си. Наред с безпаричието, безработицата я кара да се чувства безполезна. Лу полага неимоверни усилия да си намери нова работа, но няколко седмици във фабрика за обработка на пилета и верига за бързо хранене я довеждат до ръба на отчаянието. Затова, когато й предлагат да стане личен асистент на мъж с увреждания срещу добро заплащане, тя решава да опита.

Тридесет и три годишният Уил Трейнър граби с пълни шепи от живота. Той обожава работата си, предизвикателствата и пътуванията, които непрекъснато му напомнят колко необятен е светът. Произшествие с мотор го приковава към инвалидна количка и превръща дните му в безрадостно съществуване.

Две години по-късно Уил няма представа, че Лу ще стане част от живота му и ще го разтърси из основи. И двамата не подозират, че запознанството им ще ги промени завинаги… 

„Аз преди теб“ е преведена на 30 езика. Невероятната история на Лу и Уил се задържа в британските класации за бестселъри в продължение на 350 дни.

„Аз преди теб“ е книга за една епична история, а именно историята между Луиза и Уил. Книгата е една от любимите ми. Първо искам да кажа, че от съвременните любовни истории, тази между Лу и Уил е идеалът за истинска любов, въпреки всичките ѝ недостатъци.

Героите още от самото начало са симпатични, но в същото време влудяващо реалистични във всичките си ексцентричности и детайли. Още от самото начало, Джоджо Мойс разгръща историите на главните герои, вкючително и страховете им. С напредването на книгата и двамата се развиват, както индивидуално, така и като двойка. Те се променят към по-добро, побеждавайки страховете си.

Най-много от всичко ме привлече енергията на Луиза Кларк и това, че въпреки трудностите в живота ѝ, тя никога не се предава. Уил пък е буквално идеалът на перфектния мъж – красив, успял, умен, мил и т.н. Много ми хареса идеята на Джоджо Мойс да измисли герой, който е с трудности в живота , а именно това, че е инвалид. Общо взето в повечето любовни романи, главните герои са идеални, без никакви недостатъци или трудности, докото в „Аз преди теб“ авторката показва една друга реалност, която всъщност е доста по-истинска и трогваща.

„Просто… искам да съм мъж, който е бил на концерт с момиче в червена рокля. Само още няколко минути…“

Джоджо Мойс е написала толкова добре книгата, че всеки един герой е изпипан от а до я, всяко едно детайлче и точно това прави тази книга прекрасна, защото докато я четеш си представяш героите толкова добре, че ти се струва, че и ти си там заедно с тях. Книгата се чете супер лесно и не забелязваш колко бързо минава времето…

Също така ми хареса много градацията на връзката между Лу и Уил, хареса ми това, че тя намери все пак някакъв начин да го разсее от мрачното му ежедневие. Единственото нещо, което ту ми харесва, ту не е това как свършва историята за Уил. Първоначално като прочетох книгата мислех, че е егоистично от негова страна да го направи, ако толкова обича Луиза и семейството си, но пък от друга, ако се поставя на неговото място, започвам да го разбирам.

„Имаше нещо странно успокоително в това да наблюдаваш как останалият свят е зает със задачите си. След като бях прекарала цяла сутрин в света на хора, приковани в колички, самият факт, че можех да ходя и да обядвам на слънце, ме изпълваше с чувство за свобода.

По принцип, аз предпочитам завършеците на романите да са по-драматични и тъжни, тъй като животът в повечето случай не е розов и ми харесва, когато авторите завършват историите с трагичен край, какъвто е и този на „Аз преди теб“. Книгата е прекрасна и я препоръчвам много, много!!!

3 коментара към “„Аз преди теб“ от Джоджо Мойс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s