„След теб“ от Джоджо Мойс

на
  • заглавие: След теб/ After You
  • автор: Джоджо Мойс
  • страници: 400
  • жанр: романтична/ любовна
  • издателска къща: „Хермес“
  • издадена: 2016
  • дата: 21.05. 2019
  • оценка: 5

Осемнайсет месеца след смъртта на Уил, Луиза се опитва да построи живота си наново. Да се справи с мъката, безсънието, внезапните изблици на гняв и безкрайния вътрешен диалог с човек, който вече не съществува. Подтиквана от желанията, които Уил пробужда в нея, тя заминава за Париж. Но там се чувства самотна и объркана, намира утеха единствено в спомените. Връща се в Лондон и започва работа в бар на летището. Излитащите и кацащите самолети обаче непрекъснато й напомнят, че хората се движат и живеят, докато тя стои на едно място. И разочарова Уил, пропилявайки времето и възможностите си.

Луиза претърпява инцидент и се връща в дома на родителите си в Стортфолд, където се чувства обичана и защитена. Въпреки света, който Уил й разкрива, тя отново е на изходна позиция. По настояване на баща си посещава сбирки, които помагат на хората да се освободят от скръбта. Но точно когато си мисли, че е готова да продължи напред, на вратата й се появява непозната, която променя всичко.

Някога Лу обещава на Уил да живее смело и да приема предизвикателствата. За да изпълни обещанието си сега, тя трябва да се научи да живее и обича без него…

СПОЙЛЕРИ!!! Ако не сте чели „Аз преди теб“ по-добре първо вижте ревюто ми за нея и я прочетете, защото това е ревюто на втората част от поредицата. 🙂 На долния адрес можете да прочетете ревюто ми за „Аз преди теб“.

https://readerwizard.home.blog/2019/07/21/%d0%b0%d0%b7-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d0%b1-me-before-you/

Когато разбрах, че „Аз преди теб“ е продължена с втора част не бях особено доволна и ентусиазирана да я прочета. Според мен, първата част свърши загадъчно за Луиза и може би така щеше да е по-добре. От друга страна, след като прочетох втората част бях с малко по-различно мнение. Хареса ми до някъде да видя как се е развил животът на Луиза след смъртта на Уил.

Хареса ми това, че Джоджо Мойс е вкарала пак някаква частица от Уил чрез Лили. Лили, която е пълен ураган от чувства и точно това я прави толкова интересен герой. Идеята за Луиза и Лили грижейки се една за друга е прекрасна. Докато четях „След теб“ се убедих още един път колко мила и съпричастна към чуждото страдание е Луиза. Тя приема едно странно момиче, което очевидно се нуждае от любов и семейство. Приема я с отворени обятия без никакво съмнение, без да иска някакво доказателство, че е тази за която се представя, тя отваря дома си веднага, а след това и сърцето си за това непознато момиче.

Малко бях разочарована от ежедневието на Луиза. Когато тръгнах да чета романа очаквах Луиза да пътува все още и да гребе от живота с пълни шепи. За съжаление не беше точно така. Очаквах Джоджо Мойс да разказва за живота ѝ след години, когато вече се е възстановила от смъртта на Уил, но пък тази гледна точка, от която е написала втората част беше неочаквана за мен и бе интересно да прочета за дъщерята на Уил, която е едно малко копие на баща си.

Другото нещо, което ме очарова беше връзката между Луиза и Сам. Въпреки това в началото не ми допадаше толкова много, може би защото съм много голям фен на първата част и на любовта между Лу и Уил. Но това е животът и всеки има правото да продължи напред и точно точно това е направила авторката с героите. Връзката между тях двамата е много мило и страстно описана. Хареса ми идеята за къщата на Сам, това колко е земен и приятен. Човекът възможно най-подходящ за Луиза.

Много ми хареса цялата книга, защото показва възстановяването и израстването на Луиза, Лили, както и на Сам след трудностите в живота им, защото всеки един човек на тази земя изпитва някакви трудности в живота си, но важното е да не се предава. Авторката е описала точно това – герои, които се подкрепят и успяват да превъзмогнат трудностите си.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply