„Изгубената съпруга“ от Алисън Ричман

на
  • заглавие: Изгубената съпруга/ The Lost Wife
  • автор: Алисън Ричман
  • страници: 304
  • жанр: романтична
  • издателска къща: „Хермес“
  • издадена: 2013
  • дата: 20.10.2018
  • оценка: 5

Последни спокойни дни в предвоенна Прага. Младата студентка в Художествената академия Ленка се влюбва в брата на най-добрата си приятелка. Красивият Йозеф произхожда от заможно семейство и следва медицина. Той отвръща на чувствата й и двамата прекарват две незабравими седмици в лятната вила на семейството му в Карлови Вари. При завръщането им Прага е окупирана от нацистите. Завладени, без да вдигат оръжие, чехите стават бдителни и предпазливи. Еврейската общност, към която принадлежат Ленка и Йозеф, се сблъсква с омразата и жестокостта на окупаторите.
Копнеейки да съхранят усещането от първата любов и да бъдат щастливи въпреки ужаса на войната, Ленка и Йозеф сключват брак. Скоро двамата разбират, че за да оцелеят, трябва да се разделят.
Йозеф заминава за Америка със семейството си и става многоуважаван акушер-гинеколог. Когато научава от Червения кръст, че любимата му Ленка е загинала в лагера Аушвиц, той е сломен. След години Йозеф се жени за Амалия, от която има дъщеря, но споменът за първата му съпруга никога не го напуска. 
Шестдесет години след първата им среща Йозеф разпознава изгубената си съпруга сред гостите на сватбата на внука си. Възможно ли е провидението да им дава още една последна възможност да бъдат щастливи?

Това е исторически роман за Холокоста, основан на истинска история за работния лагер Терезин в Чехословакия. Главните герои, Ленка, амбициозна студентка по изкуство и нейният съпруг Йозеф, са измислени герои, но събитията, които са в основата на тяхната история са по истински случай. Авторката ни запознава с двамата главни герои на репетиционната вечеря за сватбата на техните внуци. Йозеф и Ленска са били разделени поради жестокия обрат на съдбата, както и поради събитията от войната и двамата предполагат, че другият е бил убит. Когато те осъзнават, че съдбата ги е събрала отново заедно, авторката ни пренася назад във времето на предвоенна Чехословакия. Главните герои се изправят пред трудностите и предизвикателствата на войната в Европа и пред това как всеки е принуден да създаде нови взаимоотношения и семейства, докато оплаква това, което е оставил в миналото си.

„Но за да оцелея в този чужд свят, трябваше да се науча, че любовта много прилича на картина. Негативното пространство между хората е също толкова важно, колкото и положителното пространство, което заемаме. Въздухът между почиващите ни тела и паузата между нашите разговори са като бялото платно, а останалите ни отношения – смехът и спомените – са мазките, полагани с течение на времето.“

Това е един от най-добрите романи, които съм чела за Втората световна война и научих доста за лагера Терезин, който първоначално бе описан само като работен лагер, но след това започват по-големите ужаси на концентрационните лагери като Аушвиц. Най-интересното за мен беше, че в лагера е имало съпротива между художниците и музикантите, които са използвали таланта си, за да изразят омразата си към своите тирани. Някои от картините са били измъкнати във външния свят и въпреки че много от артистите са платили с живота си след като са били открити, тяхната жертва е била една от по-малко известните за войната.

А колкото до любовната история между Ленка и Йозеф наистина съжалявам, че трябваше да свърши. Това беше нещо повече от любовна история, това беше любовна афера на думи, която показва красотата на душите ни.

Прекрасна книга, както и за тези, които обичат да четат романтични книги, така и за онези, които обичат да четат исторически романи.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply