„Разказът на прислужницата“ от Маргарет Атууд

на
  • заглавие: Разказът на прислужницата/ The Handmaid’s Tale
  • автор: Маргарет Атууд
  • страници: 416
  • жанр: фантастика, дистопия
  • издателска къща: Orange Books
  • издадена: 2017
  • оценка: 5/5
  • дата: 23.03.2018

Фредова е прислужница в република Галаад. Тя е една от малкото жени, които все още притежават репродуктивни способности. Раждаемостта рязко е спаднала и плодовитостта на жените е рядък дар от Бог, който трябва да бъде контролиран разумно. Това предопределя съдбата на Фредова. Нейната работа е да служи на заможни семейства, като им предостави тялото си. Фредова е прислужница, а това е нейният разказ.

Разказ как веднъж месечно трябва да легне по гръб и да позволи на Командира да проникне в нея, докато съпругата му държи ръцете ѝ.Разказ как понякога вечер си припомня живота преди, когато е живяла щастливо със съпруга и дъщеря си.Разказ как е разполагала със собствени пари, достъп до информация, работа, лично пространство.Разказ как е разполагала със свободата си, преди да стане всичко това.

Това е разказът на Фредова за едно общество, което е сурово, тиранично и фанатично до пълна слепота. Но Фредова няма да ви каже кога се е случило това. Може да е било преди сто години, възможно е да се случи след хилядолетия. Но е възможно и да се случва сега.

Идеята на книгата е изключително интересна и странна, но е уникална сама по себе си. Това е книга, която ме разчувства до такава степен, която те кара да спреш да четеш този роман, но в същото време наистина не можеш, защото историята те е обгърнала и ти се е забила дълбоко в съзнанието. Това е една книга със стряскащ и силен сюжет.

“Обичайно е онова, с което сте свикнали. Сега може да не ви изглежда обичайно, но след време ще се промени, след време ще стане обичайно.”

Това е едно ужасно време, когато правата на жените са отнети и се ползват само за разплод. Те нямат право да изказват мнението си, да се обличат с други дрехи освен с униформата си, нямат право да излизат, когато поискат и най-вече нямат право да откажат това ужасяващо преживяване, което се случва отново и отново. Жените, които са плодородни са принудени да дадат собствените си бебета на непознати хора, а още по-ужасното от това е, че на някои от тях мозъкът им е толкова промит от всичките норми на това ново общество, че те мислят това за правилно. За съжаление, другите, които осъзнават всичко няма какво да направят… Тези жени са третирани като предмети, които имат някаква задача за вършене. Жени, които живеят в един сив, студен и безнадежден свят и малко по малко умират душевно.

Авторката е представила толкова добре този ужасяващ свят и още с първите страници се потапяш в него. За съжаление, това е една много вероятна реалност. Начинът, по който мъжете се опитват да оправдаят съществуването му, не е нищо друго освен ужасяващо. Те го обясняват и описват толкова добре, като че ли е нещо съвсем нормално. Е не чак нормално, но идея, която наистина може да бъде оправдана пред един народ. Не че може да се оправдае нещо такова, но има доста голяма и зловеща прилика с един студен и логичен отговор, който изглежда доста вероятен в собствената си жестокост.

„Има различни видове свобода, казваше леля Лидия. Свобода за и свобода от. В дните на анархията беше свобода за. А сега имате свобода от. Не я подценявайте.” 

Тоталитарните елементи предоставят изображение на народ, който би издържал на всичко, ако им бъде осигурено дори зрънце свобода. Малката свобода, която е втълпена в главите на слугините всъщност изобщо не съществува, тя е просто една илюзия. Те са манипулирани да вярват във всичко това и това според мен е върховната степен на контрол.

Това е една ужасяваща книга, която те кара да се замислиш за много неща. Ако не сте я чели, прочетете я, защото е просто брилянтна.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply