„Винаги двамата“ от Никълъс Спаркс

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Винаги двамата/ Two by Two
  • автор: Никълъс Спаркс
  • страници: 472
  • жанр: романтична
  • издателска къща: „Ера“
  • издадена: 2016
  • оценка: 5/5
  • дата: 01.01.2018

Той има всичко – разкошна съпруга, сладка шестгодишна дъщеря,  успешна кариера и красив дом. Ръсел Грийн е искрено изненадан когато перфектният му живот започва да се разпада. Само за няколко месеца остава без работа, а съпругата му го напуска. Докато опитва да започне собствен бизнес и да спаси брака си, той е изправен пред предизвикателството сам да поеме грижите за дъщеря си. А случайна среща разбужда пламъка на стара любов…

Никълъс Спаркс ни поднася красива история за трудно извоюваните уроци на бащинството, за смелостта да започнеш отначало и за силата на семейството. В своя неповторим стил, той разкрива истинската същност на безусловната любов – това е съкровище, което не се печели, а се подарява.

Романтична не е точно жанрът, с който бих определила тази книга. Тя е толкова много повече. Да, има я и романтичната част, но като цяло тази книга не е за връзката между една двойка, а за връзката между един баща и детето му. Връзката, която дава смисъл на живота и тази, която те кара да продължаваш напред. „Винаги двамата“ е една от най-добрите книги на Никълъс Спаркс, защото е толкова истински и реалистично написана и интересна до последната буквичка…

Много ми хареса това, че е избрал да разкаже цялата история от гледната точка на мъжа. На мен ми беше интересно да видя точно тази мъжка гледна точка за живота, за любовта и семейството.

Както вече казах, книгата е разказана от името на бащата Ръсел, който е много грижовен и добър към дъщеря си Ландън. За съжаление, връзката със съпругата му не е толкова добра. Той се опитва да ѝ угоди за всяко нещо и да ѝ даде всичко, което може, но някак това не ѝ стига и това кара бракът им да приключи.

Съпругата му Вивиан е герой, който така и не харесах през цялото времто докато четях книгата. Авторът не е описал нейната гледна точка, но от това какво върши и как се държи с останалите, читателят може да види каква е всъщност. За мен тя не е достатъчно отговорна майка и дори е егоистка.

Това не е роман за любовта и как тя побеждава всичко, а е роман за бащинството. Книга за баща, който е поставен пред почти невъзможна ситуация и се справя с нея блестящо. За баща и дъщеря, които се обичат безусловно. Градацията на връзката между него и дъщеричката му е сърцераздирателна.

Другите герои като Емили за мен бяха подробности в тази книга, защото както казах, този роман е за бащинството. За един баща, който е изправен пред най-трудният момент в живота му и въпреки това той не се стряска и не бяга от отговорност, а точно обратното той става за дъщеричката си и баща, и майка и приятел.

Книга изпълнена с много тъга и загуба, но в същото време и с много любов, семейна подкрепа и нови запознанства.

3 коментара Добавяне

Leave a Reply