„Люляковите момичета“ от Марта Хол Кели

на
  • заглавие: Люляковите момичета/ Lilac Girls
  • автор: Марта Хол Кели
  • страници: 512
  • жанр: исторически роман
  • издателска къща: „Изток- Запад“
  • издадена: 2018
  • оценка: 5/5
  • дата: 30.09.2018

В Ню Йорк една светска дама, Керълайн Феридей, е изцяло погълната от работата си във френското консулство и от новата любов, която се задава на хоризонта. Светът ѝ обаче се променя, когато през 1939 г. Хитлер напада Полша и насочва погледа си към Франция.

Отвъд океана Каша Кузмерик вижда как безгрижната ѝ младост отлита безвъзвратно, докато все по-сериозно се ангажира с нелегалното съпротивително движение в окупирана Полша.

В нацистка Германия за амбициозната млада лекарка Херта Оберхойзер една обява за работа е може би ней­ният изход от безперспективното ѝ съществуване. След като я назначават обаче, се озовава в свят, подвластен на мъжката воля и мрачните тайни на нацисткия режим

Съдбите на трите героини се преплитат, когато се случва немислимото и Каша Кузмерик е затворена в печално известния концлагер за жени „Равенсбрюк“. Идва време на отчаяние и страдание, но и на приятелство, благородство и саможертва. Има ли справедливост и изкупление за онези, на които войната е отнела всичко?

Вдъхновена от реални събития и личности, това е история за трудности и изпитания, за престъпления и за възмездие, но и за тържеството на човешкия дух. Знае се, че люлякът цъфти повече и по-уханно само след люта зима. Това е разказ за онези „люлякови“ момичета, които – в търсене на любов, свобода или справедливост – са имали силата да променят историята.

Още от самото начало, искам да Ви кажа, че това е най-любимата ми книга и ще останете много доволни, ако я прочетете.

Не отдавна започнах да чета книги за Втората световна война. Историите за концентрационните лагери, за болката, за раздялата и тъгата са ужасно страшни и трудни за четене, но аз смятам, че тези истории трябва да се помнят, защото това е една много голяма част от нашата история и не трябва да се забравя.

„Не знам как, но Германия губи всяка война, а печели всеки мир. „

Първото нещо, което ми направи впечатление е това, че авторката е създала тези три героини, които разказват войната от три напълно различни гледни точки. Историята се развива в концетрационния лагер за жени- „Равенсбрюк“ и действието се развива от завладяването на Полша от Хитлер през 1939 до 1959 година. За мен беше много интересно това, че авторката е описала и събитията след свършването на войната, защото не знаех много за този период.

Първата героиня е Керълайн Феридей, която е богата бивша актриса, произхождаща от заможно семейство и е доброволец във френското консулство в Ню Йорк. Керълайн е от онези хора, които обичат да помагат на останалите. В книгата е описано как събира пакети с необходимите неща за сирачетата във Франция, а след това помага и на жените от концентрационните лагери. В началото на книгата нейната история е малко по-откъсната от събитията в „Равенсбрюк“, но след това авторката описва колко много е помогнала на жените, които са пострадали и изтърпели събитията в лагера.

„Татко най-много се възхищаваше на люляците за това, че цъфтят най-красиво след особено тежка зима.

Цяло чудо е, че такава красота се ражда от ужасни страдания, нали?“

Другата гледна точка е показана през призмата на полякинята Каша Кузмерик, която е само на осемнайсет. Тя, сестра ѝ, както и майка ѝ са арестувани и заведени в „Равенсбрюк“, защото Каша се включва в съпротивата преди това.

Херта Оберхойзер представя гледната точка на една гордна германка, която мисли, че прави правилното нещо за страната си. Тя работи като доктор в лагера и точно там Каша и семейството ѝ се срещат с Херта. Докторката също така е мотивирана поради това, че е единствената докторка в лагера и през целия ѝ живот е била подценявана, защото е жена.

За съжаление, срещата на Каша с Херта не е добра, нито щастлива. Точно тя е кошмарът в лагера, който изпълнява заповедите и провежда всякакви екперименти на горките жени. Експериментите, насилието и условията в които са живяли тези жени са ужасни и е много трудно за четене. Просто като се замислиш как едно човешко същество би направило такова нещо на друго и след това да се гордее с постъпката си… Това през, което са минали всички онези жени е ужасно и го четох през сълзи през цялото време, а само като се замислиш, че някой го е изживял просто те побиват тръпки…

„Равенсбрюк“ е бил лагер само за жени, който уж е бил за „превъзпитание“, но в действителност това е било място, където жените са били подлагани не само на суровите условия с изключително малко храна, предразположението към болести, както и на физически и психически тормоз и най-вече са били подлагани на зверските експерименти. Това е книга, която е меко казано страшна и трудна за четене и все пак трябва да се прочете. Макар книгата да е е измислена от Марта Хол Кели, тя е базирана на истиснки истории и хора. Това са само някои от главните точки в книгата, но ако я прочетете ще намерите още толкова много. Ще можете да прочетете за това какво е довело Херта да стане такава, за трудната любов на Керълайн, както и за това колко смела и добра е Каша. Момичето изтърпяло толкова много страдания през тези малко на брой години, които някои хора не изпитват през целия си живот. Това е една много истинска история, която не само че ще ви докосне, но и ще остане с Вас и след това.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply