Вещерът: Последното желание/ Ostatnie zyczenie

на

Ревюто е написано от Теодор Андреев

  • заглавие: „Вещерът: Последното желание“/ Ostatnie zyczenie
  • автор: Анджей Сапковски
  • страници: 316
  • жанр: фантастика/ фентъзи
  • издателска къща: „Сиела“
  • издадена: 2016
  • оценка: 5/5
  • дата: 04.05.2019

3 гoдини cлeд излизaнeтo нa „Πocлeднoтo жeлaниe” нa пoлcĸи издaтeлcтвo „Cиeлa“ пycĸa нa пaзapa ĸнигaтa, ĸoятo пpoмeни зaвинaги пpeдcтaвитe нa xopaтa зa cъвpeмeннo фeнтъзи, yмeлo пpeплитaйĸи мoтиви oт ĸлacичecĸитe пpиĸaзĸи, изтoчнoeвpoпeйcĸaтa митoлoгия и ĸpиминaлнитe иcтopии нa Peймънд Чaндлъp. Kнигaтa, ĸoятo дaдe нaчaлoтo нa пopeдицa, вдъxнoвилa ĸyлтoвaтa cepия oт poлeви игpи Тhе Wіtсhеr, дaлa ни eдин oт нaй-иĸoничнитe пepcoнaжи нa paзвлeĸaтeлнaтa индycтpия – Гepaлт oт Pивия.

Toй нe e гepoй. He e pицapят нa бял ĸoн, ĸoйтo cпacявa дeвoйĸaтa в пocлeдния мoмeнт. Toй e пpoфecиoнaлиcт, ĸoйтo yбивa чyдoвищa cpeщy зaплaщaнe. Beщep – eдин oт пocлeднитe пpeдcтaвитeли нa лeгeндapнa ĸacтa oт мyтaнти, cъздaдeни, зa дa ce изпpaвят c мeч в pъĸa cpeщy вcичĸo, ĸoeтo дeбнe в мpaĸa, oтвъд oгньoвeтe нa чoвeшĸитe ceлищa.

Toй e лeгeндa. И тoвa e нaчaлoтo нa нeгoвaтa иcтopия!

“ — Хората — Гералт обърна глава — обичат да измислят чудовища и страшни истории. Тогава започва да им се струва, че самите те не са толкова чудовищни. Докато се напиват до смърт, лъжат, крадат, спят с жените на старейшините си, уморяват от глад стариците, утрепват с брадви хванатите в курника лисици или засипват със стрели последния останал в света еднорог, те обичат да мислят, че Мора, която ходи сутрин по домовете, е по-чудовищна от тях. Тогава им олеква на сърцето. И им е по-лесно да живеят. „

Възхищавате се на приключенията във „Властелинът на пръстените“, но нещо тайно непрестанно ви привлича към цинизмът и жестокостта на „Песен от огън и лед“ – лъжите, горчивите истории и най-вече реалността, която ни заобикаля и днес? То тогава поредицата “Вещерът” е точно за вас. „Последното желание“ е първата от две книги, съдържащи кратки истории, засягащи Вещерът Гералт от Ривия. Тя съдържа седем истории, разказващи предисторията и различни случки от живота на известния наемен убиец на чудовища. Лично аз разбрах за „Вещерът“ от компютърните игри, базирани на самата поредица от книги. Игрите са доста добре направени и пълни с история за измисления от Анджей Сапковски свят. Когато обаче отворих първата книга и започнах да чета бях повече от очарован. Чел съм всякаква фантастика от рицари и магьосници в миналото до битки на други планети в далечното бъдеще, но мога съвсем открито да кажа, че подобно нещо не бях чел. Всяка една история, която ще прочетете в тази книга е един скъп спомен, една отличаваща черта в характера на Гералт ( първият главен герой в поредицата). Светът на Сапковски е вторият главен герой. Казвам главен герой, защото се усеща като точно такъв. Още с първите няколко истории бях тотално и неусетно засмукан във водовъртежа наречен удивление. Защото точно това изпитвах във всеки един момент, четейки книгата. За мен светът на „Вещерът“ е в пъти по-добре измислен и построен от повечето измислени светове в книгите. В него ще откриете приключения, любов, смях, но също така и сълзи, смърт и страх. Много се радвам, че авторът е поляк. Това прави всичко някак си по-близо до нас българите, до самото ни разбиране за живота и до самия ни фолклор. Докато бързо прелиствате страниците, често ще намирате неща, доста близки до нашето ежедневие. Неща, които въпреки че са представени по друг начин, изглеждат доста познати. Няма да издавам много, тъй като общия брой на книгите е седем, но ще кажа, че за мен „Вещерът“ е истинско литературно богатство. Ако харесвате фантастика, но копнеете за нещо ново и свежо, дайте шанс на възхитителната история за Белия вълк. Ще останете много приятно изненадани.

Leave a Reply