Без категория

„Уравнението на любовта“ от Хелън Хоан

  • заглавие: „Уравнението на любовта/The Kiss Quotient“
  • автор: Helen Hoang
  • страници: 333
  • жанр: романтична
  • издателска къща: „Ибис“
  • издадена: 2018
  • оценка: 3/5
  • дата: 07.07.2019

Стела Лейн смята, че математиката е единственото нещо, което обединява Вселената. Тя измисля алгоритми за прогнозиране на покупките на клиенти – работа, която й е спечелила повече пари, отколкото може да похарчи и много по-незначителен опит в отдела за запознанства, отколкото средния тридесет годишен.

Не ѝ помага особено това, че не може дори да се целува без да се чувства след това мръсна. Нейният извод: тя се нуждае от много практика – с професионалист. Ето защо тя наема ескортът Майкъл Фан. Зашеметяващият красавец от виетнамско-шведски произход не може да отхвърли офертата и се съгласява да помогне на Стела.

Не след дълго Стела се научава да оценява целувките, но и да жадува за него. Скоро партньорството им придобива друг смисъл и моделът, който ще се появи може би ще убеди Стела, че любовта е най-добрият вид логика…

Както обещах ще Ви разкажа не само за впечатленията ми от книгата, но и от слушането на книги. Както всичко и слушането на книги си има добри и лоши черти. Много е хубаво докато се занимаваш с нещо друго или пък си тръгнал на някъде със слушалките да слушаш някоя книга. За мен това е най-големият плюс, тъй като си запълвам времето по този начин.

Минусът на слушането на книги е, че отнема цялата емоция и собственото ни въображение. Можете да кажете, че съм старомодна, защото от всичките начини предпочитам най-много хартиено копие на книга. По принцип не харесвам да чета дори и на телефона или лаптопа, но го правя от време на време, защото е по-евтино. Но не е същото като да отвориш новата книга и да ти ухае с онзи специфичен аромат на хартия. А колкото до слушането на книги, ами то съвсем отнема емоцията от книгите. Някакъв човек го чете, който може би вижда по съвсем друг начин книгата и също така я чете по друг начин и това отнема емоцията на това, което ти си представяш. Много съжалявам за това, защото се надявах да слушам повече книги и да си запълвам свободното време, когато няма как да чета. Може би ще пробвам с втората част на тази книга или някоя друга, за да дам на слушането на книги още един шанс.

А сега за книгата… The Kiss Quotient е избрана за най-хубава книга в goodreads, в раздела романтика за 2018 година и са гласували над 40 000 човека за нея. За съжаление на мен не ми хареса изобщо. Очаквах много повече от тази книга, а всъщност се оказа едно голямо клише. В романа няма никаква по-голяма тема, която засяга героите. Да, някои ще кажат, че главната героиня страда от аутизъм и това е по-главната тема, но не е. Авторката не е наблегнала достатъчно на тази тема и какво точно коства на Стела да се справя с живота, а е писла повече за връзката между Стела и Майкъл. Разбира се в това няма нищо лошо, чела съм много романтични книги, които не са имали някаква по-важна тема, а сюжетът се въртеше само около връзката между влюбените,но… Но авторката тук е заложила на тази сексуалната връзка между тях и това за мен не беше изобщо интересно. Да, очаквах да ги има и тези моменти, тъй като главният герой е ескорт, но за мен авторката просто е искала книгата ѝ да стане нещо подобно на „Петдесет нюанса сиво“, защото много от жените обичат четат подобни книги и се продават повече. Романтиката почти я нямаше, героите не те грабват изобщо, тъй като не са добре изградени и в почти цялата книга се описват тяхните сексуални срещи и нищо повече. Щеше да бъде по-хубав роман, ако авторката беше засегнала повече за справянето на Стела в живота с тази болест, както и ако беше написала повече за живота на Майкъл. Честно казано няма какво повече да напиша за тази книга, тъй като нито сюжетът, нито героите ми харесаха.

Един коментар към “„Уравнението на любовта“ от Хелън Хоан

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s