„Верити“ от Колийн Хувър

на
  • заглавие: „Верити/Verity“
  • автор: Колийн Хувър
  • страници: 333
  • жанр: трилър
  • издадена: 2019
  • издателство: „Ибис“
  • оценка: 5/5
  • дата: 16.08.2019

Лоуен Ашли е неизвестна писателка, която се намира на ръба на финансова криза, когато получава предложението на живота си. Джереми Крофорд, съпруг на писателката на бестселъри Верити Крофорд, наема Лоуен да напише оставащите книги от популярната и не­вероятно успешна поредица, която изпадналата му в кома съпруга не е успяла да завърши.

Лоуен пристига в дома на Крофорд, за да прег­леда бележките, които Верити е правила през годините, надявайки се да намери достатъчно материал, за да започне работа. Това, което младата писателка не е очак­вала да открие сред хао­са от книжа в кабинета на Верити, е незавършената ѝ автобиография, включително и спомените за онова, което наистина се е случило, когато дъщерите им са умрели.

Лоуен решава да запази ръкописа в тайна, знаейки, че съдържанието му би могло да съкруши потъналия в скръб баща. Но докато чувствата ѝ към Джереми започват да се засилват, тя осъзнава всички начини, по които би могла да се облагодетелства, ако той прочете ужасяващите думи на жена си. Все пак, независимо колко отдаден е Джереми на своята съпруга, една толкова отблъскваща истина би направила невъзможно да продължи да обича Верити…

Дори не знам от къде да започна… Имам чувството, че колкото и каквото да напиша за тази книга ще бъде малко. Преди „Verity“ смятах, че „Никога повече“ е най-хубавата книга от авторката, но след прочитането и на тази книга, мнението ми се промени много. Ако мислите, че Колийн Хувър пише прекрасно романтични романи, то само ще Ви кажа, че и трилърите са в кръвта ѝ. Не мога да повярвам, че това е първият ѝ опит и се е получила толкова прекрасна и уникална книга. Със сигурност „Verity“ влиза в класацията ми „Топ 5 книги за годината“.

Това е история за пречупения дух на няколко човека, които се борят сами със себе си и с чувствата си и за борбата след загубата на близък човек… История, която разказва за много любов и страст, но и за още повече лудост и болка. Страхувам се, че ако продължа ще издам без да искам нещо от книгата, затова спирам да пиша за сюжета ѝ, защото дори и споменаването за най-малкия детайл би развалило четенето на романа. Поради тази причина спирам до тук със сюжета и бих искала да кажа нещо и за самото писане на Хувър.

За мен Колийн Хувър просто пише гениално. „Verity“ разказва за две подобни на характер и начин на писане авторки и все пак Колийн Хувър е успяла да ги пресъздаде по съвсем различен начин само чрез писането им. Много ми хареса идеята действията в сегашното да се разказват от гледната точка на едната писателка- Лоуен, а миналите събития да се разказват от перспективата на пострадалата Верити. По този начин авторката не само, че ни запознава с различното им писане като писателки, но ги представя и като хора. Другото нещо, което ме впечатли беше идеята за ръкописа, както и писането на книги от гледната точка на злодея в историята. Краят на книгата беше просто удивителен и всички тези малки, но важни детайли направиха тази книга още по-уникална за мен.

Това е книга, която до самия край те държи на тръни и се чудиш какво точно става и коя от всичките истини всъщност е истинската. Препоръчвам я на всички и силно се надявам Колийн Хувър да продължи с писането на някои от книгите си и в този жанр, защото „Verity“ се е получила прекрасно.

4 коментара Добавяне

Leave a Reply