книги

„Тъмна материя“ от Блейк Крауч

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Тъмна материя/ Dark Matter
  • автор: Блейк Крауч
  • страници: 328
  • жанр: фантастика/ фентъзи и хорър/ трилър
  • издателство: „Ибис“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 24.08.2019

„Щастлив ли си?“

Това са последните думи, които Джейсън Десън чува от устата на своя маскиран похитител секунди преди да бъде пратен в безсъзнание.

Джейсън идва на себе си на непознато място, завързан за носилка и заобиколен от хора в защитни костюми.Mъж, когото никога не е виждал, му се усмихва и му казва: „Добре дошъл, Джейсън. Поздравления. Ти успя“.

Джейсън се е събудил в един непознат свят. Съпругата му не му е съпруга. Синът му никога не се е раждал. Самият той не е обикновен преподавател по физика, а известен физик гений, направил забележително откритие. Невъзможно откритие.

Кой свят е истинският – този или другият? Как може да се върне обратно? Отговорът се крие в едно пътуване, по-невероятно и ужасно от всичко, което може да си представи – пътешествие, което ще го принуди да се изправи пред най-тъмните си страни, докато се бори с един изумителен и непобедим враг.

Ако искате нещо различно за четене, то „Тъмна материя“ е точно за Вас. По принцип не чета книги от този жанр и нямам голяма база за сравнение, но на мен лично тази книга ми хареса много и смятам, че е една от най-добрите книги за тази година. Толкова е интересна и завладяваща, че я прочетох за едно денонощие.

„Всички просто се лутаме в тундрата на нашето съществуване, приписваме стойност на безполезното, а всичко, което обичаме и мразим, всичко, в което вярваме, за което се борим и за което бихме убили и умрели, е също толкова безмислено, колкото изображенията върху плексигласа.“

Тази книга е като експеримент за читателите, защото докато я четеш започваш да се замисляш за всичко онова, през което преминава Джейсън. Всяко едно решение, всеки един отказ и отклонение дават началото на нещо друго. Книгата те кара да се питаш едни от най-фундаменталните въпроси, а именно „Щастлив ли съм? Избрах ли правилния път или обърках целия си живот?“

„Тъмна материя“ определено дава на читателите много теми за преосмисляне, за това какво е най-важно за тях, дали е същото, което подтиква Джейсън да се бори толкова усилено или пък е нещо съвсем различно…

„Заложено ми е да обичам и защитавам тази жена.“

Не знам до каква степен идеята на романа е оригинална или не, тъй като, какво вече споменах, не чета често такъв тип книги, но на мен идеята много ми хареса и ме впечатли, защото звучи доста уникално и интригуващо. Доста е трудно да се напише ревю за тази книга, защото без да искаш можеш да издадеш нещо от сюжета. Затова искам само да Ви кажа, че това е история за борбата на един мъж срещу самия себе си, борба за това кое е най-важно за него. Въпреки жанра и сюжета на романа, които главно са насочени към физиката и развитието на човека, аз мисля, че главната тема е семейството, защото Джейсън минава през какво ли не, за да се върне към него. Това е така, защото човек, колкото и да е постигнал професионално и самостоятелно в живота си, винаги се нуждае от любов и семейство, защото точно това ни прави хора.

Това е книга за изборите, които правим и затова да поемем отговорността, когато вече са взети решенията. Препоръчвам я на всички, защото дори да не Ви допада този жанр, смятам, че ще бъде полезна на всеки един, защотото кара читателя да погледне на живота си от друг ъгъл.

Един коментар към “„Тъмна материя“ от Блейк Крауч

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s