„Тъмна материя“ от Блейк Крауч

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Тъмна материя/ Dark Matter
  • автор: Блейк Крауч
  • страници: 328
  • жанр: фантастика/ фентъзи и хорър/ трилър
  • издателство: „Ибис“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 24.08.2019

„Щастлив ли си?“

Това са последните думи, които Джейсън Десън чува от устата на своя маскиран похитител секунди преди да бъде пратен в безсъзнание.

Джейсън идва на себе си на непознато място, завързан за носилка и заобиколен от хора в защитни костюми.Mъж, когото никога не е виждал, му се усмихва и му казва: „Добре дошъл, Джейсън. Поздравления. Ти успя“.

Джейсън се е събудил в един непознат свят. Съпругата му не му е съпруга. Синът му никога не се е раждал. Самият той не е обикновен преподавател по физика, а известен физик гений, направил забележително откритие. Невъзможно откритие.

Кой свят е истинският – този или другият? Как може да се върне обратно? Отговорът се крие в едно пътуване, по-невероятно и ужасно от всичко, което може да си представи – пътешествие, което ще го принуди да се изправи пред най-тъмните си страни, докато се бори с един изумителен и непобедим враг.

Ако искате нещо различно за четене, то „Тъмна материя“ е точно за Вас. По принцип не чета книги от този жанр и нямам голяма база за сравнение, но на мен лично тази книга ми хареса много и смятам, че е една от най-добрите книги за тази година. Толкова е интересна и завладяваща, че я прочетох за едно денонощие.

„Всички просто се лутаме в тундрата на нашето съществуване, приписваме стойност на безполезното, а всичко, което обичаме и мразим, всичко, в което вярваме, за което се борим и за което бихме убили и умрели, е също толкова безмислено, колкото изображенията върху плексигласа.“

Тази книга е като експеримент за читателите, защото докато я четеш започваш да се замисляш за всичко онова, през което преминава Джейсън. Всяко едно решение, всеки един отказ и отклонение дават началото на нещо друго. Книгата те кара да се питаш едни от най-фундаменталните въпроси, а именно „Щастлив ли съм? Избрах ли правилния път или обърках целия си живот?“

„Тъмна материя“ определено дава на читателите много теми за преосмисляне, за това какво е най-важно за тях, дали е същото, което подтиква Джейсън да се бори толкова усилено или пък е нещо съвсем различно…

„Заложено ми е да обичам и защитавам тази жена.“

Не знам до каква степен идеята на романа е оригинална или не, тъй като, какво вече споменах, не чета често такъв тип книги, но на мен идеята много ми хареса и ме впечатли, защото звучи доста уникално и интригуващо. Доста е трудно да се напише ревю за тази книга, защото без да искаш можеш да издадеш нещо от сюжета. Затова искам само да Ви кажа, че това е история за борбата на един мъж срещу самия себе си, борба за това кое е най-важно за него. Въпреки жанра и сюжета на романа, които главно са насочени към физиката и развитието на човека, аз мисля, че главната тема е семейството, защото Джейсън минава през какво ли не, за да се върне към него. Това е така, защото човек, колкото и да е постигнал професионално и самостоятелно в живота си, винаги се нуждае от любов и семейство, защото точно това ни прави хора.

Това е книга за изборите, които правим и затова да поемем отговорността, когато вече са взети решенията. Препоръчвам я на всички, защото дори да не Ви допада този жанр, смятам, че ще бъде полезна на всеки един, защотото кара читателя да погледне на живота си от друг ъгъл.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply