„Момичето от Бруклин“ от Гийом Мюсо

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Момичето от Бруклин/ La Fille de Brooklyn
  • автор: Гийом Мюсо
  • страници: 352
  • жанр: криминална/ трилър
  • издателство: „Изток-Запад“
  • издадена: 2017
  • оценка: 5/5
  • дата: 30.08.2019

Известният писател на криминални романи Рафаел Бартелеми отглежда сам двегодишния си син Тео. Едно разболяване на Тео го среща в болницата с младата лекарка Ана Бекер и между тях веднага пламва силна любов. Няколко седмици преди сватбата двамата заминават на романтичен уикенд в Антиб. Вечерта, обзет от смътни притеснения заради миналия си горчив опит с жените, Рафаел започва да разпитва Ана за миналото й. След бурен спор тя му показва снимка на три овъглени трупа с думите „Аз направих това“. Думи, които сякаш отварят вратите на ада и поставят началото на едно заплетено разследване, в хода на което Рафаел и неговият приятел полицай Марк Карадек разкриват една след друга все по-шокиращи тайни.

Приковаващ вниманието психотрилър, с шеметно развиващо се действие, неочаквани обрати и още по-неочакван край.

Тези дни съм на вълна трилъри и мистерии. До сега не бях чела книги на Гийом Мюсо и след като прочетох „Момичето от Бруклин“, смятам да следя и този автор, защото пише интересно и увлекателно.

„Посредствеността на реалния свят нямаше съществено влияние над мен. Винаги настрана и надалече от действителността, живеех в един въображаем свят, чийто единствен създател бях аз.“

„Момичето от Бруклин“ е доста заплетена и трагична мистерия за едно момиче, както загатва заглавието на самата книга. Едно момиче, чийто живот се е променил коренно след един много страшен инцидент. Това е една завладяваща история от началото до самия край. История за един инцидент, който е станал преди години и сега двама от героите се опитват да разрешат. В тази книга специфичното е, че почти на всяка страница има някакъв обрат в историята, което те държи силно докато не прочетеш и последната страница, за да видиш разкрита историята напълно.

„Всички имат тайни, Рафаел! И това е прекрасно. Нашите тайни ни правят такива, каквито сме. Те определят отчасти нашата идентичност, нашия живот, нашата загадъчност.“

Единственото нещо, което не ми хареса в тази книга е, че на моменти има прекалено много описания, които не са особено нужни и правят книгата малко безинтересна. За щастие, тези моменти не са толкова много, а пък и мистерията си заслужава.

Тази книга наистина те кара да се превърнеш дори и за малко в един следовател, който се опитва да разплете този сложен и объркващ случай от преди 10 години. Наистина кара читателя да мисли и да си измисля различни теории, но в същото време, когато най-малко очакваш, цялата ти теория е разбита на пух и прах и има съвсем нещо различно, което тепърва трябва да разнищиш.

„Ние обичаме да бъдем това, което не сме“, е написал Албер Коен. Може би затова понякога се влюбваме в хора, с които нямаме нищо общо. Може би това желание за допълване ни дава надежда за някаква трансформация, за метаморфоза. Сякаш връзката с другия ще ни направи по-завършени, по-богати, по-великодушни личности. На хартия, това е добра идея, но в действителност се случва рядко.“

Историята на Ана е толкова истинска и трагична. „Момичето от Бруклин“ не е написана по истински случай, но все пак подобни нещастия се случват ежедневно по света, което е ужасно.

„Но да живееш без лъжи, не означава да нямаш никакви тайни.“

Тази книга е една смесица от доста фактори, в нея има мистерия, любовна история, както и криминална част. Роман, който не само, че ще Ви накара да мислите, но и да чувствате. Препоръчвам я на всички, които обичат загадъчните мистерии.

3 коментара Добавяне

Leave a Reply