книги

„Сред лимоновите дръвчета“ от Надя Маркс

Rating: 3 out of 5.
  • заглавие: Сред лимоновите дръвчета/ Among the Lemon Trees
  • автор: Надя Маркс
  • страници: 288
  • жанр: романтична
  • издателство: „Кръгозор“
  • издадена: 2018
  • оценка: 3/5
  • дата: 18.09.2019

Трогателна история за семейни тайни, за неразрушимите връзки и за различните имена на любовта.

Анна често обича да казва, че гърците имат четири думи за любов и всяка една от тях описва различен нюанс на това чувство. Сторге е нежната майчина любов, филия – приятелската обич. Ерос – сексуалната любов. Агапе е голямата любов и събира всички други видове в едно върховно чувство!

Самата тя вярва в брака си и в любовта.

Но внезапно съпругът й прави признание, което разтърсва целия й свят…

Анна има нужда от време за себе си, затова напуска Лондон и заминава с баща си за родния му малък остров в Егейско море – островът на нейното детство. Тя отново е сред омайния мирис на жасмин и лимонови дръвчета, на място, изпълнено с любов и желания, където всички се чувстват близки и всеки знае всичко за другите.
Докато писма в къщата на леля й не отприщват вълна от семейни тайни, крити цели шейсет години – истории за изгнаничество и семейната чест, за забранена любов и страст, за жестокост, война и смелост…

Дали това болезнено пътешествие в миналото и вълнуващото лято на острова ще накарат Анна да преосмисли живота си? Ще може ли да изпита и четирите нюанса на любовта?

Възможно ли е да съществува нов, пети вид любов?

Наистина очаквах нещо много повече от тази книга. Веднага си я взех, защото видях, че действието се развива в Гърция, която е една от любимите ми страни и това ме подтикна да я взема. „Сред лимоновите дръвчета“ разказва история за един цял род. История, която е разказана през времето и действието се развива на много различни места. Книгата започва първо с Анна, която е майка на две деца и има доста сериозни проблеми с брака си и заминава за родното си място – Гърция заедно с баща си Алексис. Историята на Анна е сегашното действие, а там тя разкрива много тайни, които са били скрити дълбоко в историята през тези шейсет години. Тайни, които връщат читателя в далечните години на Втората световна война в Гърция, както и в Англия и Италия.

Като цяло на мен най-много ми хареса историята за Алексис и неговото пътуване и израстване. Много ми хареса действието, което се развива в Италия, а разказът за живота на Розария, Филомена и малката София наистина ме трогна. Това е една наистина разтърсвъща история, която е написана толкова истински.

Също така ми хареса и разказът за малкото и китно островче в Гърция през Втората световна война и какви премеждия са имали хората по това време. Както предполагам вече знаете аз обожавам историите за Втората световна война и това е главното нещо, което ме караше да продължавам да чета тази книга.

Ако до този момент все още четете ревюто ми сигурно сте забелязали, че е доста оскъдно и неподредено, но като цяло така се чувствах през цялото време докато четях тази книга и точно заради това и ревюто е такова, защото сюжетът на романа като че ли е написан тук и там и няма цялостно описание и поради тази причина и оценката ми е толкова ниска.

Много ми хареса, че авторката е избрала да разкаже тази многопластова история с толкова много герои и различни истории, но докато я четях някак си не усещах по-голяма връзка с героите. Това е така, защото Надя Маркс е пипнала от тук и там героите, без да описва нещо повече за тях. И до края на романа останах с едно чувство за недовършеност. Целият роман е написан някак хаотично без никакво цялостно довършване на дори и една от историите. По принцип не харесвам и прекаленото описание, но в „Сред лимоновите дръвчета“ сякаш го няма и главното описание, а само сюжетната линия и това за мен бе един недовършен роман.

През цялото време очаквах да стане нещо повече с Анна, но то така и не се случи. Очаквах малко повече за историята между нея и Никос, но тя така и не се получи…Ако трябва да опиша с няколко думи романа, то бих казала, че докато го е писла авторката все едно е бързала да приключи с историята толкова бързо, че е забравила за описанията на героите и обстановката, което наистина прави един роман добър. За съжаление не мога да кажа нещо повече за тази книга.

Един коментар към “„Сред лимоновите дръвчета“ от Надя Маркс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s