„Инспекцията“ от Джош Малерман

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Инспекцията/ Inspection
  • автор: Джош Малерман
  • страници: 432
  • жанр: фантастика/ антиутопия/ трилър/ мистерия
  • издателство: Ciela
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 26.09.2019

Наричат ги Азбучните момчета. Всяко от тях е на 12 години. Всички заедно живеят в отдалечена от цивилизацията кула, насред гъсти иглолистни гори.

Децата никога не са напускали своя дом. Не познават живота такъв, какъвто е. Изолацията им е абсолютна и задължителна, наложена от техния наглед грижовен и авторитетен Б.А.Щ.А.

Първоначално дръзкият и морално спорен експеримент върви по план… докато един ден момчетата не започват да си задават въпроси, да подлагат на съмнение правилата, да се бунтуват срещу своя умален свят… Готови ли са обаче за суровата истина, която ги очаква в края?

Инспекцията е интелигентно конструиран трилър с фино социално послание, което ненатрапчиво ти влиза под кожата. Едновременно мистерия и антиутопия, романът носи в себе си духа на Повелителят на мухите на Уилям Голдинг и напомня на 1984 на Джордж Оруел. Шлифованият и увлекателен стил на Джош Малерман обаче създава препускащ сюжет, който не само те държи в напрежение, но и буди любопитни въпроси за моралните норми, които обществото ни налага от самото ни раждане.

***

Амбициозна книга, написана с размах. Финалът e разтърсващ!

– The Washington Post

Ако трябва да определя „Инспекцията“ с една дума, то ще бъде интригуваща. Това е първата книга, която чета от Джош Малерман и наистина не знаех какво да очаквам, но останах доста доволна.

„Има неща, които трябва да направим дори когато ни е казано, че не трябва.“

„Инспекцията“ разказва изключителна история, от която те побиват тръпки. „Азбучните момчета“ са деца, които са включени в този странен експеримент, не подозирайки за друг живот, освен този в Кулата. Техният Б.А.Щ.А. е наел специално хора за всичките нужди на момчетата, за да се развиват. Те имат специални игри и книги, с които да забавляват момчетата, както и да ги откъсват от мисленето за друг свят. А специалното им е, че са измислени точно за тях, лъжейки за истиснкия свят извън Кулата, за възпроизвеждането на хората, както и за същестуването на противоположния пол. Точно това е в оносвата на този експеримент – техният Б.А.Щ.А. смята, че жените разсейват мъжете от величието, което могат да постигнат, достигайки нивото на Айнщайн. Но с настъпването на тийнейджърските години или както ги нарича Родителството „Деликатните години“, някои от момчетата започват да се съмняват в света си и в Родителството. Започват малко по малко да нарушават правилата.

„Не можеш да отгледаш напълно сляп човек, ако той вече е видял небето.“

В същото време техният личен писател Уорън Брад, осъзнава колко грешен е целият този експеримент и започва да пише книга с цялата истина за света, възнемерявайки да я предаде на момчетата и да избяга. Но да дали успява? Ще трябва да прочетете романа, за да разберете.

Много ми хареса идеята за книгата вътре в книгата, как Уорън Брад описва целя свят извън Кулата само чрез един нормален разговор между мъж и жена в бар.

„Човек цял живот изгражда нещо, и това се превръща в неговото най-ценно притежание. Неговата награда, да, но също и неговия враг, неговия ужас.“

Другото нещо, което ме впечатли беше идеята за самия експеримент. Толкова е зловеща и в същото време интересна. Хареса ми и идеята на Джош Малерман, която е вкарал в основата на романа си, а именно че във всеки един мъж и жена съществува един първичен инстинкт. Инстинктът, който е започнал още от Адам и Ева, инстинктът за допълването на половете, за възпроизвеждането, за близостта и любовта, от която се нуждае всеки човек дори да е отгледан в среда, която го забранява.

„Жените не разсейват. Те вдъхновяват.“

А краят на книгата направо ме разтърси изцяло. Наистина не го очаквах. Почти през целия роман, Малерман описва средата и обстановката чрез вътрешния монолог на главните герои, което създава една монотонност и спокойствие и изведнъж идва краят… Краят, който освобождава всички задръжки и предположения и отприщва всякакви емоции.. Силно препоръчвам този уникален роман. Роман, който те кара наистина да се замислиш колко различен и ужасен може да бъде света, в който живеем.

3 коментара Добавяне

Leave a Reply