„Дневникът на Ане Франк“

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Дневникът на Ане Франк/ Het Achterhuis
  • автор: Ане Франк
  • страници: 312
  • жанр: биография/ историческа
  • издателство: „Сиела“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 19.04.2019

Необикновеният дневник на Ане Франк, написан на тавана на къщата в Амстердам, където тя и нейното семейство прекарват две години, укриващи се от нацистите, получава своето заслужено място сред класиката на ХХ век.

В най-мрачните времена на миналия век едно на пръв поглед обикновено момиче ден след ден създава своето любовно писмо към живота, младостта и надеждата, своето свидетелство за силата на човешкия дух.

Пред лицето на глада, лишенията, страха и надвисналата смърт Ане отваря прозорец към собственото си израстване, семейството си, първата любов, сексуалността, глада, към това, което предстои, с остроумие и пълна откровеност. 

Сега, в първото си пълно издание на български език, включващо пасажи, смятани за твърде скандални за времето си, „Дневникът на Ане Франк“ е историята на всеки тийнейджър… в условия, които малко тийнейджъри са познали.

Наскоро погледнах няколко ревюта за „Дневникът на Ане Франк“. Повечето от хората смятат, че мнозинството, което са прочели дневника, дават по-голям рейтинг от жал, съчувстие и още много други емоции и чувства, а не заради самата книга. Аз не мисля, че е така. Всъщност преди да започна да чета книгата не очаквах много, тъй като Ане Франк е била на твърде крехка възраст, за да е нещо велико. Но наистина е. И не го казвам от жал или съчувствие.

Из интернета намерих един много подходящ въпрос: „Заслужаваме ли изобщо да правим ревюта на тази книга и да я оценяваме?“

За съжаление, това не е една от книгите, които са с непредсказуем финал, всеки знае как се развива съдбата на повечето евреи и тази на Ане Франк по време на Втората световна война. Както казах по-горе, наистина нямах големи очаквания за книгата, тъй като Ане Франк е била едва на 13 години, когато я е писала. Интересно беше, че това момиче наистина е било необикновено. С един поглед към нещата и света, който дори повечето възрастни нямат.

„Едно нещо обаче разбрах и то е, че човек опознава другите чак когато се скара с тях. Едва тогава може да си състави точна преценка за характера им.“

Преди да започна да чета дневника ѝ мислех, че ще разказва повече за войната и какво всъщност се случва извън „Задната къща“, но всъщност Ане Франк е подхванала едни много по-важни теми. Теми, които засягат всяко семейство и най-вече всеки подрастващ човек. Дневникът ѝ е толкова истникси, че те кара да смееш и плачеш, кара те да изпиташ всички онези чувства, които е изпитвала тя по онова време.

Другото интересно нещо в книгата е, че Ане пише за всички ежедневни преживявания, сред тях и караниците между съжителите. Тя разказва първо от нейната собствена перспектива, с какво са я издразнили майка или сестра ѝ и колко са ужасни, но в последствие тя започва да размишлява дали вината е само в тях, започва да осъзнава и своите грешки, което за нейните години е доста достойна черта на характера ѝ . Някои хора ще кажат, че е била такава заради условията, в които е била докато е писала дневника, че войната я е накарала да порастне по-бързо, но дали наистина е така? Ако сравним Ане със сестра ѝ ще видим, че сестра ѝ се държи много по-отговорно, слуша родителите си и е доста по-послушна и свита, но дали това значи да си пораснал? За мен Ане е била много по-зряла за възрастта си от сестра ѝ. И това е така, защото Ане е имала свой собствен поглед вурху нещата, била е упорита и умна и не е приемала всяко едно нещо, което ѝ кажат възрастните за вярно.

„С познатите ми се шегуваме и си приказваме на всекидневни теми, но не сме си близки. Ето кое ме тревожи. Може би вината за тази дистанция е и моя. Но което е истина, истина е и няма какво да се направи. Затова е и този дневник.“

Другото нещо, което забелязах в други ревюта е, че книгата за тях е била скучна и безинтересна. На мен ми беше много интересна. Няма как да очакваме, че ще бъде като екшън филм, тъй като са се крили в една къща за цели две години без дори да отварят прозорците, за да вдишат свежия въздух.

Спомням си, че докато четях дневника прелиствах страниците напред, за да видя кога е писала последно в дневника и с настъпването на всяка една нова дата това ме натъжаваше още повече, защото знаех, че краят ще бъде ужасен.

Това не е книга, която четем, за да се забавляваме. Това е книга, която четем, за да разберем повече за условията и начин на живот на горките евреи по врема на Втората световна война, за това през какви ужасни и немислими неща са преминали. Ане ни предоставя поглед към едно от най-тежките времена в човешката история, показва ни какво носи войната – болка, страдание и мъка.

За мен „Дневникът на Ане Франк“ беше един уникален шедьовър, който е написан толкова истински и необикновено, че свикваш толкова много с хората от Задната къща. Спомням си, че когато прочетох книгата накрая се чувствах толкова тъжно и в същото време ядосана когато прочетох как точно е свършил живота на всеки един от тях.

Видях един много удачен въпрос в интеренет : „Дали дневникът щеше да стане толквоа успешен, ако Ане Франк беше оцеляла и беше доживяла до старини?“

Препоръчвам книгата на всички, защото смятам, че всеки един човек трябва да знае трагичната история на Ане, както и на евреите по време на войната, защото това е една огромна и неизменна част от историята ни. Дневници като този на Ане ни помагат да видим най-лошото, което може да доведе една война и да си взмем поука занапред.

Не вярвам, че вината за войната е само на големите мъже, на управниците и на капиталистите. Нищо подобно- малкия човечец се включва също толкова охотно. Иначе народът отдвана да беше въстанал! Просто на хората им е присъщо да унищожават, да убиват, да беснеят и умъртвяват и докато цялото човечество, без изключение, не претърпи пълна метаморфоза, ще бушува война и всичко построено, засадено и отгледано ще бъде съсичано и разрушавано, за да започне да се гради отначало.“

Един коментар Добавяне

Leave a Reply