„My Name is Eva“ от Сузан Голдринг

на

Rating: 4 out of 5.
  • заглавие: My Name is Eva
  • автор: Suzanne Goldring
  • страници: 324
  • жанр: историческа/
  • издателство: Bookouture
  • издадена: 11.09.2019
  • оценка: 4/5
  • дата: 16.10.2019

Евелин Тейлър-Кларк е настанена в дома за възрастни „Forest Lawn Care“ в сърцето на английската провинция, заобиколена от възрастни хора, които не помнят всеки детайл от живота си, както тя. Лесно би било да кажеш, че Евелин е просто една изкуфяла старица, но червилото ѝ е нанесено перфектно и копчетата ѝ са прилежно закопчани. Защото Евелин е жена с много тайни и си спомня всичко. Тя никога не би забравила обещанието, което беше направила към любовта на живота си, да разбере истината за мисията, която е довела до смъртта му без значение какво ще ѝ струва.

Когато племенницата на Евелин Пат намира стара кутия от бисквити, тя намира вътре стара снимка на малко момиче с червена топка с надпис на снимката „Лиз, 1951“ и паспорт под друго име. Това подтиква Пат да попита леля си за всичко това. И точно тогава Евелин е пренесена обратно в Германия на място известно като „Забраненото село“, където жена на име Ева е отишла там, където никой дори не би се осмелил да отиде, сред треперещи затворници, за да намери убиеца на съпруга си…

Интригуващ, преследващ и завладяващ роман за любов, смелост и предателство разказващ се по времето на следвоенна Германия.

Наскоро попаднах на тази книга в Amazon и заглавието веднага ми привлече вниманието. История за жена, която има много имена. Евелин Тейлър – Кларк за света като цяло, госпожа ТК за жителите в дома за възрасни хора, леля Евелин за племенницата си Пат, Ева през времето, когато е служила през Втората световна война и Еви за любовта на живота ѝ. Всички тези имена представляват различни части от характера на Евелин, променящи се постепенно с настъпването на всеки нов етап от живота ѝ.

В настоящето, Евелин живее в старчески дом и племенницата ѝ Пат ѝ помага с разчистването на къщата ѝ, защото Евелин е на 95 години и след като си счупва бедрото преди известно време, няма как да се завърне отново в дома си. Пат постоянно носи на леля си различни неща от къщата, защото има много въпроси. Някои от тези неща са снимка на малко момиченце от 1951, оръжия и странно облекло.

За съжаление точно оръжията създават проблем за Евелин, защото скоро я навестява и детектив с куп въпроси. Той я пита за оръжията, а след това и за изчезналият полковник, с който е служила в Германия преди толкова много години. Колкото обаче до детектива, Пат и останалите хора в старческия дом, Евелин не е с всичкия си и мислят, че не си спомня повечето неща от миналото ѝ.

„I know she assumed I would remarry one day, but how could I ever replace you, when you were the only man I could ever really love?“

Евелин е жена, която има много тайни. Като за начало, умът ѝ е остър като бръснач и си спомня абсолютно всичко, просто държи една маска пред останалите, за да ги заблуди. Другото нещо, което авторката ни предоставя е, че историята на Евелин се разказва в различни етапи от живота ѝ и виждаме всички страни на Евелин, от едно младо момиче, след това вдовица, която иска отмъщение за смъртта на съпруга си, жена, която помага на бедните хора след войната, убийца, а след това и като старица. Историята не е разказана хронологично, а разбъркано и точно това прави книгата още по-интересна.

Много ми хареса Евелин, защото е една устремена жена, която е имала определени цели в живота си и е направила всичко по силите си, за да ги изпълни. Вярна на съпруга си до сетния си дъх, защото така и не успява да обича друг мъж освен него.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply