Site icon — Reader Wizard —

Кратко описание за живота и творчеството на Джоджо Мойс

— писател

Паулин Сара Джо Мойс е английска журналистка и писателка на бестселъри в жанра любовен роман. Пише под псевдонима Джоджо Мойс.

Паулин Сара Джо Мойс е родена на 4 август 1969г. в Мейдстаун, Кент, Англия, но израства в Лондон. След гимназията работи различни временни работи, като контрольор, машинописец на брайл за слепи и на съставител на брошури. Едновременно завършва с бакалавърска степен лондонския университет „Роял Холоуей“ и колежа на Лондонския университет. През 1992 г. печели стипендия на вестник „Индипендънт“ и завършва с магистърска степен по журналистика от Лондонския градски университет.

След дипломирането си работи като журналист 9 години за „Индипендънт“ и 1 година за „Соут Чайна Морнинг Поуст“ в Хонг Конг  през 1998 г.

В началото на своята писателска кариера Мойс пише три ръкописа, които първоначално са били отхвърлени. Вече с едно дете и бременна със следващото и кариера като журналист, Мойс решава, че ако и четвъртата ѝ книга бъде отхвърлена ще спре да пише. След като предава трите първи глави от новата си книга на различни издателства, шест от тях започват да наддават за праватa на книгата.

През 2002 г. е издаден първият ѝ роман „Sheltering Rain“. След успеха на романа тя напуска работата си и се посвещава на писателската си кариера. Едновременно пише и статии за „Дейли Телеграф“

През 2012 г. е издаден първият ѝ роман „Аз преди теб“ от едноименната поредица. Той става международен бестселър, преведен е на над 30 езика и е издаден в над 3 милиона екземпляра по света. През 2016 г. е екранизиран в едноименния филм с участието на Емилия Кларк, Сам Клафлин и Джена Колман.

Джоджо Мойс печели първо наградата за романтичния роман на годината на Romantic Novelists’ Association през 2004 г. за „Foreign Fruit“ и отново през 2011г. за „Последно писмо от любимия “ Тя е един от малкото автори, които са получавали тази награда два пъти.

Романът „Аз преди теб“ се включва в класацията топ 10 на New York Times през 2016г. и запазва мястото си за цели 19 седмици.

Омъжена е за журналиста Чарлз Артър, с когото имат три деца.

Паулин Сара Джо Мойс живее със семейството си в Сафрон Уолдън, Есекс, Източна Англия.

Exit mobile version