„Повелителката на конете“ от Джоджо Мойс

на

Rating: 3 out of 5.
  • заглавие: Повелителката на конете/ The Horse Dancer
  • автор: Джоджо Мойс
  • страници: 496
  • жанр: романтична
  • издателство: „Хермес“
  • издадена: 2019
  • оценка: 3/5
  • дата: 02.11.2019

В един от неприветливите квартали на Лондон Анри Лашапел обучава внучка си и нейния кон да предизвикват гравитацията, както той самият е правил преди петдесет години. Неговата мечта е Сара да постъпи в елитна френска академия за езда и да получи шанс за по-добър живот.

Но се случва нещастие и четиринайсетгодишното момиче трябва да се справя само.

Междувременно животът на Наташа Маколи се обърква стремглаво. Доскоро уважаван адвокат, сега професионалната й преценка е поставена под въпрос. Налага й се да дели дома си с чаровния си бивш съпруг. А новият й приятел се оказва поредното разочарование.

Когато пътищата им се преплитат, Наташа решава да вземе момичето под крилото си. Но тя не знае, че Сара крие тайна, която ще промени съдбата и на двете.

Взех си тази книга почти веднага, когато я пуснаха на пазара от издателство „Хермес“, защото Джоджо Мойс е една от любимите ми авторки. Със сигурност, обаче това не е една от любимите ми нейни книги. Обикновено, когато започна да чета нова книга, ако ми харесва я прочитам най-много за два-три дни, а „Повелителката на конете“ я четох две седмици и то почти без желание. Още от анотацията на книгата разбрах, че няма да е любимата ми книга от Джоджо Мойс, но все пак имах много по-големи очаквания…

Накратко историята е за едно момиче, чийто живот се преобръща за няколко дни и за семейство Маколи, които са пред развод. Съдбата ги събира и всеки един от тях се опитва да продължи с живота си по най-добрия начин, който може. Но има нещо, което не е добре написано в този роман и според мен е описанието на героите. Все едно не са описани на сто процента, герои, които си остават само това, не са правдоподобни. Не могат да ти влезат под кожата, защото историите им не са развити достатъчно добре.

Има доста недостатъци в този роман и за съжаление, този с героите е само единият от тях. Книгата е почти 500 страници, а може би една трета от тях са излишни. Действието е прекалено мудно и буквално кара читателя да се откаже по средата на романа.

Също така има много точки от сюжета, които са започнати от тук и там, но не са обяснени по-нататък и сякаш увисват сред нищото и историята е прекъсната по някакъв начин. На много места в книгата останах някак изненадана, защото имах чувството, че съм пропуснала нещо от романа и затова не ми се струва добре написан.

Обичам много животните и точно поради тази причина мислех, че ще ми хареса да чета за връзката на момичето с коня ѝ, но Джоджо Мойс не е описала и тази връзка толкова достоверно, че да започнеш да обичаш героите. Имаше много излишна информация за самите състезания, които са леко досадни и омръзват след няколко глави.

Много ми харесва идеята на романа, за почти разбитото семейство, което приютява момиче изпаднало в беда. А също така и историята на Сара. Историята на Сара беше наистина вдъхновяваща, силата с която се справя сама в най-трудния момент от живота ѝ наистина е впечатляваща. На мен историята от този роман ми приличаше много на историята от романа „След теб“ на Джоджо Мойс. И в двата има главна героиня, която се опитва да продължи живота си след някаква трагедия и също така приютява изпаднало в беда момиче. Може би това е една от причините защо този роман не ми хареса толкова много.

Тези три звезди са най-вече заради идеята на романа, както и за връзката между Мак и Наташа. Връзка, която до края се надявах да успее. „Повелителката на конете“ със сигурност не е от книгите, които ТРЯБВА да се прочетат, защото са много интересни, а по-скоро книга, която четеш, когато нямаш нищо друго в момента.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply