Site icon — Reader Wizard —

Кратко описание за живота и творчеството на Алисън Ричман

Алисън Ричман е американска художничка и писателка на бестселъри в жанровете съвременен и исторически роман.

Алисън Мишел Ричман е родена на 19 май 1972 г. в Ню Йорк, САЩ, в семейството на Пол Ричман, електроинженер и мениджър на корпорация с представителства в Ню Йорк и Токио, и Елън Ричман, интериорен дизайнер. Отраства в Лонг Айлънд и Япония.

Завършва през 1994 г. „Уелсли Колидж“, Масачузетс, с бакалавърска степен по история на изкуството. Докато е в колежа получава стипендия „Томас Уотсън“ за аспирантура и прекарва девет месеца в Киото, Япония, в изследване на японското изкуство от периода Мейджи и изготвянето на традиционни театрални маски от кипарис за театър Нох.
На 6 септември 1997 г. се омъжва за адвоката Стивън Гордън. Имат две дъщери.

Първият ѝ роман „The Mask Carver’s Son“ е публикуван през 2000 г. и е почерпен от впечатленията ѝ от Япония, изкуството и създаването на театрални маски. В него се представя историята на сина на майстор на маски от 19 век, който напуска дома си в Токио, за да преследва мечтата си да учи с импресионистите в Париж, но е разкъсван от чувството си за отговорност.

Вторият ѝ роман „Ритъмът на спомените“ представя сагата на чилийско семейство, което бяга от бруталния режим на Пиночет, за да намери убежище в Швеция.

В книгата си „The Last Van Gogh“ пресъздава последните дни на художника Ван Гог през очите на музата му Маргарет Гаше, дъщеря на д-р Гаше.

В романа си „Изгубената съпруга“ от 2011 г. разказва историята на съпрузи, които преживяват ужасите на Холокоста и се срещат след 60 години. Книгата е удостоена с редица награди и е екранизирана в едноименния филм.

Следващият ѝ роман „The Garden of Letters“ пресъздава историята на млада виолончелистка Елоди, преследвана от нацистите през 1943 г., която се укрива в романтичния Портофино при младият лекар Анджело Росели. Романът става бестселър.

В романа ѝ „The Velvet Hours“ разследва мистерията на куртизанката Марте де Флориан, която умира в началото на Втората световна война, а нейният апартамент остава заключен в продължение на 70 години. Когато го отварят откриват неин портрет, който е продаден за два милиона долара.

https://readerwizard.com/wp-content/uploads/2019/11/video_1573215738912-1.mp4

Произведенията на писателката издадени на над 15 езика по света.
Алисън Ричман живее със семейството си в Лонг Айлънд.

Exit mobile version