„Жестокият принц (Вълшебният народ)“ от Холи Блек

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Жестокият принц/The Cruel Prince
  • автор: Холи Блек
  • страници: 340
  • жанр: фентъзи
  • издателство: „Ибис“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 27.11.2019

Джуд е само на седем години, когато родителите ѝ са убити и тя и двете ѝ сестри са отведени да живеят в пълния с коварства Върховен двор на елфите. Десет години по-късно Джуд не иска нищо повече от това да е част от него, независимо от факта, че е смъртна. Но много от феите презират хората. Най-вече принц Кардан, най-младият и най-зъл син на краля. 

За да си спечели място в двора, Джуд трябва да победи Кардан. В преследване на тази цел тя бива въвлечена в интриги и измами, откривайки, че е способна дори да пролее кръв. Докато гражданска война заплашва да потопи света на феите в насилие, Джуд ще трябва да рискува живота си, приемайки опасно съюзничество, за да спаси сестрите си и самото кралство на феите.

***

„Разбира се, че искам да бъда като тях. Те са красиви като остриета, изковани в божествен огън. Те ще живеят вечно.А Кардан е дори по-красив от останалите. Мразя го повече от другите. Мразя го толкова много, че понякога, когато го погледна, едва дишам.“

Тъкмо приключих с романа и просто реших да напиша ревюто за него още сега, защото ТРЯБВА да кажа колко интересна и уникална е тази книга. Доста дълго отлагах четенето ѝ, защото не съм голям фен на фентъзито, но тази книга направо ме отвя.

В началото действието започва по-бавно и точно заради това първия път, когато започнах да я чета не успех да я прочета до край, но сега преминах тази част и натам книгата става ненормално интересна. Героите са толкова интригуващи и има толкова много обрати в историята, които те карат да прелистваш страница след страница.

Холи Блек наистина е автор с толкова развинтено въображение, автoр, който е създал един вълшебен свят. Свят, който е толкова различен от нашия и в същото време толкова еднакъв. По принцип не харесвам книги за феи и магически същества, но Холи Блек ги е изрисувала толкова добре и реалистично, че няма как да не потънеш в този свят. Описала до детайли същността на феите – тяхната красота и също така тяхната жестокост.

Много ми харесаха героите в романа и най-вече Джуд, която е безстрашна и едновременно толкова уязвима. Другото, което ми хареса беше връзката между всички членове на семейството ѝ. Сплотеността и любовта между тях въпреки миналото им. За мен това беше доста интересно и пленително.

Хубавото на „Жестокият принц“ е, че светът, който е създала Холи Блек не е твърде сложен, но не е и обикновен и семпъл. Като че ли е постигнала златната среда, защото героите, които са включени в историята са много и са доста добре описани, но в същото време не са и прекалено много, за да се чуди читателя какво става. Също така светът на феите е правдоподобен, изкривен от реалния свят точно до тази степен, до която всичко звучи реално, а не комично и безинтересно.

Много ми хареса, че е вмъкнат и лек романс в книгата, защото това я прави още по-уникална. Препоръчвам я горещо, защото не е обикновеният фентъзи роман, това е един цял нов свят, в който се потапяваш веднага и ти се иска да останеш там завинаги, просто нямам търпение да си купя втората част, за да видя как продължава историята.

4 коментара Добавяне

Leave a Reply