„Бягащият човек“ от Стивън Кинг

на

Rating: 3 out of 5.
  • заглавие: Бягащият човек/ The Running Man
  • автор: Стивън Кинг
  • страници: 244
  • жанр: дистопия
  • издателство: „Ибис“
  • издадена: 2015
  • оценка: 3/5
  • дата: 29.11.2019

Годината е 2025. Световната икономика е в руини, а Америка е прекрачила ръба на екологичната катастрофа. Всеобщата телевизия замазва очите на масите със садистични игри, в които участници залагат живота си с надеждата да припечелят малко пари.
Бен Ричардс е изгубил работата и надеждата си. Невръстната му дъщеричка е болна, а сметките за лекар са непосилни за жител на бедните квартали. Последната му възможност е „Бягащият човек” – най-зрелищното риалити на Всеобщата телевизия, в което всеки зрител е и участник в преследването. В продължение на месец Бен трябва да се крие не само от специално обучените Ловци, а и от обикновените хора, готови да го предадат срещу възнаграждение. Наградата за преживелия гонитбата е един милиард долара. Уловката? Никой от участвалите досега не е оцелявал.

Много пъти съм пробвала да чета книги на Стивън Кинг и просто не успявам да ги довърша, все нещо не ме грабва и ме кара да се откажа. „Бягащият човек“ е първата книга от автора, която ми хареса как е написана, без излишни и твърде отегчителни описания.

През цялото време докато четях романа ми беше странно, защото книгата е писана през 1982 година и се описва за един дален свят, светът на 2025 година. Но тук идва моментът, когато става странно, защото вече сме почти 2020 година и сме почти във времето на този антиутопичен свят. Много се радвам, че Стивън Кинг не е познал всичко за тогава далечната 2025 година, защото обстановката в романа е ужасяваща.

Макар че има доста аспекти, които е познал, че ще са така през 21 век. В романа е описано как една доста голяма част от американския народ няма пари за храна, подслон или лекарства, как на хората им трябват специални филтри за носа, защото въздуха е твърде замърсен и води до различни сериозни заболявания. За съжаление, това са нещата, които наистина се случват до някаква степен и в действителност…

В романа, обаче е настъпило време и на още по-голяма жестокост, отколкото е в момента нашият свят. Хората потъпкват гордостта си и здравето си, за да играят на прословутите игри, които са унизителни и имат една единствена цел – да потъпкват по-бедните хора, за забавление на по-богатите и тези зад ВТ екрана.

Главният герой Бен Ричардс е обикновен човек, който е останал без работа със съпруга и много болно малко дете. Единствените им приходи са парите, които жена му изкарва докато проституира, за да може да изкарат до следващия ден, но не им стигат за лекарствата на болната им дъщеричка и така Бен е принуден да се запише за игрите, за да припечели някакви пари. Поради това, че е по-умен и находчив от останалите кандидати го избират за най-трудната и опасна игра – Бягащият човек. Игра, която е безмилостна и започнеш ли да играеш, или печелиш голямата сума накрая, или те убиват. Игра, която е измислена, за да елиминира неудобните за Всеобщата телевизия и висшето общество хора като Бен. Хора, които са против системата и имат мозък в главата. Игра, в която започнеш ли да бягаш всички останали хора те наблюдават и преследват, защото ще получат възнаграждение за главата ти…

Идеята на книгата ми харесва ужасно много, започнах да я чета, защото обичам антиутопии, а тази прилича доста на „1984“ на Джордж Оруел, която е прекрасно и интересно четиво. Стивън Кинг е създал един доста реален бъдещ свят, без твърде преувеличени неща. За съжаление, не ми хареса как се разви сюжета на книгата след средата и затова са тези 3 точки. Очаквах по-грандиозен край, повече в стил Стивън Кинг, но все пак това е една от по-първите му книги и може би заради това не е изпипана толкова добре.

Препоръчвам го на всички, които обичат да четат дистопии, защото Стивън Кинг е създал един доста правдоподобен свят, за който като четеш настръхваш. Свят, който е твърде близък до реалността.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply