Как да прочитаме повече книги?

на

Много се радвам, че толкова много хора гласуваха в анкетата за следващата тема и избрахте точно тази, защото какво по-хубаво от това да четем още повече книги? А сега ще ви разкажа на кратко за моите малки правила и трикове за четене.

1) Гледане на по-малко телевизия и прекарване по-малко време в интернет пространството

За мен това стана много лесно в последно време, тъй като спрях да гледам изцяло телевизия и следя в интернет само сериалите и филмите, които ми допадат. Понякога просто включваме телевизора, колкото да има нещо на фон и по този начин се убеждаваме, че нямаме време в момента за четене или пък, че по-късно може да прочетем няколко страници, но остава само на думи. Затова, ако например гледате по три часа дневно телевизия, свалете часовете на един, а другите два ги прекарайте в четене на онази книга, която се каните да четете от месеци. Същото е и с интернета. Всички сме свикнали да прекарваме прекалено много време в социалните мрежи, което всъщност може да се прекар в четене. Тук влизат и другите ви хобита, ако имате някое хоби, което не ви допада толкова много просто го премахнете от ежедневието си и започнете онази книга, която лежи на рафта и чака да я разгърнете.

2) Поставете си цели за четене

Откакто започнах да чета по-усилено реших да си поставям за цел колко книги искам да прочета през дадената година. За тази цел ми помогна много сайта goodreads.com , в който като си направиш регистрация можеш да си зададеш като цел колко броя книги искаш да прочетеш през следващата година, както и много други функции. Ако нямате регистрация, направете си, защото е наистина добър и полезен за нас книгоманите. Също така откакто направих блога, реших да си задавам цел колко книги ще прочета и през предстоящия месец, но честно казано на мен повече ми се получава целта за цялата година, тъй като не всеки месец имам еднакво свободно време. Някои месеци мога да чета по десет книги, а други по две. Затова моят съвет е да си направите цел за цялата година.

3) Избиране на правилния жанр книга

Много хора пробват да четат някаква книга, която за момента е в топ класациите по книжарниците и всички много я харесват, но на вас не ви допада например. Точно заради това трябва да запомните, че не всяка книга е за всеки човек. Както всички имаме различен вкус за хранене или обличане, така имаме и за четене. Така че, ако си вземете някоя книга, която не ви харесва, пробвайте друг жанр, защото съм на сто процента сигурна, че за всеки има подходящ жанр.

За всеки човек има книга. И рано или късно тя винаги го намира.

– „Нощ“, Камелия Кучер

4) Списък на книги

След като решите кой жанр ви допада най-много, направете си списък с книги, които искате да прочетете или пък книги, които трябва да илизат през дадената година и искате да си вземете. По този начин пак си определяте една допълнителна цел и мотивация, която ви подтиква допълнително да четете повече.

5) Посещения в библиотеката

Всички знаем, че повечето хора не могат да си позволяват всеки месец да си купуват по пет книги, защото са скъпи. Точно заради това аз винаги си взимам тези, които искам най-много, а другите ги чета от различни места. Едно от тях е библиотеката. Не е скъпо и е удобно за всеки да отиде и да си вземе някое ново съкровище. Не се чудете, а отидете да си направите карта възможно най-скоро.

6) Книги от Amazon

Amazon е един прекрасен сайт, който дава много възможности за четене. Много често има огромни намаления на книги, както хартиени копия, така и електронни. Проблемът за нас българите е, че дори и хартиениете копия да са намалени, доставката е доста скъпа и затова аз предпочитам да си купувам електронни книги. Amazon предоставя и приложение за телефон, което е напълно безплатно и можете да четете книгите от смартфоните си дори, ако нямате електронни четци. Направете си регистрация и следете за намаления на книгите, които искате.

7) Винаги имайте книга под ръка

Много често си взимам една книга в дамската чанта като излизам навън, защото често се случва да попадаме в ситуации, в които имаме свободно време и го пропиляваме с ненужни неща. Ако например живеете в по-голям град и ви отнема повече време да стигнете сутрин до работа, училище или пък лекции, тогава вземете книгата, която за момента четете и отделете тези минути за четене. На мен лично много често ми се случва да имам големи паузи между лекциите и винаги си взимам по една книга с мен, за да прочета няколко допълнителни страници. Така че спрете с извиненията и оправданията и следващия път, когато излезете, вземете някоя книга да ви прави компания в самотните минути.

8) Отделете си малък бюджет за книги

Много е важно да си отделите някакви пари само за книги, дали било всеки месец или на няколко месеца, вие сами ще определите това за себе си. Моят съвет е вместо да си купите поредната дреха, която не Ви харесва особено много, а я взимате просто, защото е намалена и след това ще си виси на закачалката в гардероба – просто не я взимайте и оставете тези пари за книга.

9) Променете мисленето си

За да четете повече трябва да промените и възгледите си. Не трябва да четете просто по задължение. Четенето трябва да стане една естествена дейност за вас, като например дишнето и храненето. Не трябва да е нещо, което искате да правите, а трябва да е като вътрешен инстинкт, като рефлекс.

10) Определете част от деня за четене

Определете си няколко часа само за четене, които са най-удобни за Вас. Когато сте сами и имате нужда от време за себе си. За мен това време е преди лягане. Почти всяка вечер си правя нещо топло за пиене, взимам книгата, която чета за момента и се потапям в нейния свят. Ако нямате този изграден навик, имате голям късмет да започнете точно сега, защото зимният сезон е най-удобен за прочитане на повече книги. Навън е студено и не толкова приятно за разходки и предполагам, че и вие предпочитате да останете вкъщи на топличко и то с книга.

11) Не спирайте да четете

Това е едно от най-важните неща за мен. Веднага след като приключа с някоя книга, започвам друга. Преди изчаквах определено време, но осъзнах, че след като направя някаква пауза между четенето на книгите някак ме домързява и го оставям за после. Затова моят съвет е дори докато четете дадена книга и стигнете до средата, помислете коя ще бъде следващата, защото така ще имате една допълнителна мотивация.

Книгохолици, това са моите съвети за Вас. На мен наистина ми помагат, пробвайте тези, които Ви допадат най-много като за начало, а след това сами ще намерите кое работи най-добре за вас.

Leave a Reply