„Премълчани истини“ от Колийн Хувър

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Премълчани истини/Regretting You“
  • автор: Колийн Хувър
  • страници: 365
  • жанр: романтична
  • издателство: „Ибис“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 12.12.2019

Морган Грант и нейната шестнадесет годишна дъщеря Клара не биха искали нищо повече от това да не си приличат изобщо.

Морган е решена да попречи на дъщеря си да направи същите грешки като нея. Морган слага собствените си желания на заден план, когато забраменява и се омъжва твърде млада. Клара не иска да върви по същия път като този на майка ѝ. Предсказуемата й майка няма дори и една спонтанна черта в характера си.

Със силни характери и различни цели на Морган и Клара им става все по-трудно да живеят под един покрив. Единственият човек, който може да донесе мир у дома, е Крис – съпругът на Морган, бащата на Клара и опората на семейството. Но този мир е разрушен, когато Крис е замесен в трагичен и съмнителен инцидент. Сърцераздирателните и дълготрайни последици ще повлият на много повече хора освен Морган и Клара.

Докато се бори да възстанови всичко, което се е разбило около тях, Морган намира утеха в последния човек, когото очаква, и Клара се обръща към едното момче, което е забранено да вижда. С всеки изминал ден нови тайни, негодувание и недоразумения карат майката и дъщерята да се отделичават една от друга. Толкова много да се разруши връзката им, че може да се окаже невъзможно да възобновят мира помежду си.

“think it’s time I figure out who I was meant to become before I started living my life for everyone else.”

Имам чувството, че измина цяла вечност откакто прочетох книгата, но за съжаление имах много ангажименти този месец и нямах време да ви разкажа за този пореден шедьовър от Колийн Хувър. Много се радвам, че момента най-накрая настъпи.

Всеки път, когато грабвам книга от Колийн Хувър се подготвям емоционално, защото авторката буквално ни омагьосва и си играе с чувствата ни чрез творбите си. „Regretting You“ определено е една от по-отличаващите се книги на Колийн Хувър, тъй като не е заложила толкова много на любовните връзки в романа, а между семейните връзки и по-точно тази между майка и дъщеря.

Морган и Клара са майка и дъщеря, които не се разбират особено. Клара дори не харесва майка си и най-вече не харесва избора ѝ за начин на живот, според нея майка ѝ е прекалено предсказуема и скучна. Морган пък не харесва избора на Клара за бъдещето ѝ, защото не мисли, че ще успее в това, което дъщеря ѝ се е насочила да прави. Точно поради тези причини Морган и Клара никога не могат да достигнат до съгласие и единственият човек, който помага да не се „избият“ вкъщи е бащата на Клара – Крис. Но положението става още по-лошо, когато Крис претърпява инцидент и умира. От този момент живота на Морган и Клара се преобръща драстично, защото тъмни и сърцераздирателни тайни се появяват наяве и разбиват живота им. В тези трудни моменти и двете намират утеха в други хора, които им помогат малко по малко да преодолеят тези тежки моменти и да разкрият цялата истина.

“Sometimes you have to walk away from the fight in order to win it.”

Реших да не издавам повече за сюжета на книгата, защото тази книга е най-добре да се започне без да знаете твърде много за сюжета ѝ. Книгата е пълна с обрати и тайни, които е най-добре да разберете сами.

Както казах, с този роман Колийн Хувър се е отделичила малко от стила си и е наблегнала на връзката между майка и дъщеря, защото връзката между детето и майката е основната в живота на всеки човек и тя ни изгражда и ни оформя в хората, които ставаме след това. Много ми хареса, че колкото и да се раличават Морган и Клара, толкова си и приличат. И най-важното е, че се обичат и колкото и да не харесват изборите, които прави другата се опитват да възстановят връзката помежду им. Тази книга може да се прочете от майка, дъщеря, както и от баща, защото може да се погледне от различни гледни точки и всеки един може да си вземе поука. Както винаги, стилът и писането на Колийн Хувър са идеални, отново ни разказва историята ту през погледа на Морган, ту през този на Клара. Две съвсем различни истории, две различни жени и две различни връзки.

“I’m confident that I’ll never spend a single second of my life regretting you.”

Авторката всеки път надминава себе си и тази книга наистина е една от най-добрите ѝ. Дори не усетих кога я прочетох. „Regretting You“ в най-буквалния смисъл е „съжалявам за теб/ разкайвам се по теб“, но в едно нещо може да сте сигурни и това е, че няма да съжалявате, ако прочетете романа. Роман, който ви завърта в едно торнадо от чувства, а след това историята на Морган и Клара остават и се настаняват някъде на топло в душата ви.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply