„Градината на билките“ от Рис Боуен

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Градината на билките/ The Victory Garden
  • автор: Рис Боуен
  • страници: 303
  • жанр: романтична/ историческа
  • издателство: „Кръгозор“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 13.01.2020

Англия, 1918 г. – няколко месеца преди края на Първата световна война


Двайсет и една годишната Емили Брайс е от добро семейство и от нея се очаква да се омъжи за човек с благородническа титла. За Емили обаче по-важно е да даде своя принос за победата на родината си и желанието й да стане доброволка се превръща в нейна главна цел, когато се запознава с ранения австралийски пилот Робърт. Емили е заинтригувана от безцеремонния млад мъж, толкова различен от младежите от нейния кръг. Той е впечатлен от независимостта й и от решителността упорито да отстоява позициите си, дори това да води до разрив с родителите й. За да бъде по-близо до него, тя заминава във ферма, където обучават жените как да се грижат за земята и за животните. Двамата не устояват пред любовта – преди да се върне на фронта, той й предлага брак и прекарват незабравима нощ…

След обучението Емили и две от доброволките са разпределени при лейди Чарлтън, чиято ферма се нуждае от доста работа. Емили се сприятелява с възрастната дама и когато съдбата я изправя пред поредица от изпитания, единственото място, където може да се чувства защитена и да получи подкрепа, е при лейди Чарлтън. 

Младата жена се настанява в старата хижа, известна в околността като Къщата на вещицата. Там открива дневник на жена, посветила преди 50 години живота си на своята градина с билки и на приготвянето на отвари, балсами, лосиони за хората в околността. Емили е силно развълнувана и обзета от желание да възстанови занемарената градина и да намери древните рецепти. Тя поема предизвикателството да бъде „новата вещица“, преоткрива магическата сила на билките и започва да лекува хората от селото. А лечебната сила на приятелството и човешката съпричастност изцеряват не само нейните душевни рани…

Книгомани, първо искам да ви споделя, че това е първата книга, която довърших от началото на 2020 година и се радвам ужасно много, че попаднах точно на нея, защото е уникална. Това е първата книга, която чета от авторката, но мисля скоро да поправя тази грешка и да си взема още някоя нейна книга. Както повечето от вас знаят, любимите ми романи са тези свързани с миналото и по-точно с Първата и Втората световна война. Историята в „Градината на билките“ се развива в последните няколко месеца на Първата световна война. По принцип повече обичам да чета романи развиващи се през Втората световна война и заради това „Градината на билките“ е едва вторият роман, който чета свързан с Първата световна война и ми хареса това, че има много исторически факти включени в романа, които не знаех.

Романът, обаче, не е за самата война и войниците на фронта, а за всички останали, които са останали по домовете си и очакват краят на войната да настъпи скоро. Главната героиня Емили Брайс е от богато и добро семейство и родителите ѝ очакват тя да има порядъчен живот – да се омъжи за богат мъж от тяхната класа и да бъде послушната и перфектна домакиня. Но плановете и мечтите на Емили изобщо не са такива. Тя мечтае да живее самостоятелно, да не се чувства като птичка в кафез заради родителите ѝ, които не я пускат да ходи сама почти никъде. За щастие, тя събира кураж и сила, когато се запознава с пострадалия австралийски войник Робърт. Много бързо между тях се поражда силна връзка, но родителите на Емили не го одобряват, защото според тях той не е от тяхната класа и не заслужава дъщеря им. Точно това кара Емили да предприеме нещо и решава, че иска да стане доброволка към армията като медицинска сестра, но в последствие разбира, че няма повече свободни места за сестри, но пък има голяма нужда от жени за пешеходната военна армия и Емили се съгласява и я изпращат на обучение във ферма. Междувременно тя продължава да се вижда с Роби, но настъпва момента, от който тя се страхува най-много, а именно, когато той трябва да се върне на фронта.

Малко след това Емили и още две момичета биват изпратени в провинцията при лейди Чарлтън, която има нужда от помощ за поддръжката на фермата ѝ. Малко по малко Емили се сприятелява със старата дама и когато животът ѝ се обръща с главата надолу, тя търси подкрепа точно от лейди Чарлтън, която я подкрепя и ѝ дава убежище в малката хижа до имението.

Хижата, за която цялото село говори, че е обитавана от духовете на миналите жени, които са живяли там. Емили намира стар дневник с рецепти за различни отвари и започва да ги прави, за да помага на хората от селото и тогава животът ѝ се преобръща още повече.

„Градината на билките“ е роман за предизвикателствата и обратите в живота и до това до къде може да ни отведе всяко взето решение. Роман, който ни показва, че всяка рана може да бъде излекувана с времето и с любовта и подкрепата от близките. Много ми хареса как Рис Боуен е вкарала в главната история, дневник, който е от преди 50 години и се получава разказ в разказа. Книгата се чете толкова лесно и приятно и те увлича още от първите страници. И да исках, нямаше да успея да си избера по-добра първа книга за 2020 година.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply