книги

„Където пеят раците“ от Дилия Оуенс

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Където пеят раците/ Where the Crawdads Sing“
  • автор: Дилия Оуенс
  • страници: 320
  • жанр: мистерия/ приключенска
  • издателство: „Лабиринт“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 23.01.2020

Само за няколко месеца „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс се превърна в истинска сензация и стана най-четената книга в „Амазон“.
Романът няма да остави и вас равнодушни, ще ви увлече с красивата поетична история, с лекия си изчистен стил, с шеметната си фабула с неочаквани обрати, с трогателния образ на малката Кая, изоставена съвсем невръстна първо от майка си, която си тръгва, без дори да се обърне, после от братята и сестрите си и накрая от баща си, несретника, който отмъщава на най-близките си за своите провали.
Кая не се предава, отказва да се възприема като жертва, оцелява в малката къща насред мочурищата напук на обстоятелствата, преглъща горчилката на предателствата и самотата и се научава да разчита езика на природата и да общува със света, но според правилата, които определя тя.
Книга за свободния дух, за смелостта да оцелееш в един враждебен свят, за доблестта и достойнството като върховна човешка ценност.

„Където пеят раците“ е една много различна книга. По принцип съм скептично настроена към книги, които повечето читатели харесват и хвалят, защото в повечето случаи, на мен изобщо не ми допадат и имам чувството, че са прекалено прехвалени нарочно. Голямо изключение прави „Където пеят раците“.

История за устойчивостта на човешкия дух, за оцеляване, надежда, любов, загуба, самота, решителност и сила. Тази история се разказва и в миналото и в настоящето едновременно и читателя бива прехвърлян постоянно, ту в историята на едно самотно дете, ту в живота на една вече пораснала жена – историята на Кая или както всички обичат да ѝ казват „момичето от мочурището“. Кая живее в покрайнините на града, в мочурището и по онова време хората, които са живяли в тези местности са били смятани за низша класа. Кая израства почти сама. Още, когато е на шест, майка ѝ неочаквано излиза един ден и никога не се връща. Скоро след това започват да си отиват и братята и сестрите ѝ, а накрая и баща ѝ я изоставя. Но преди и той да я напусне, Кая е принудена още от толкова ранна възраст да търпи лошия характер на баща си. Той често отсъства от дома с дни, прибира се пиян, а също така и бие Кая. След като майка ѝ ги оставя, Кая се чувства длъжна да заеме ролята ѝ на домакиня в къщата и започва да чисти, готви и да се грижи за насилствения ѝ баща още от шестгодишна възраст. Но не след дълго той също я изоставя и Кая остава съвсем сама в този студен и мрачен свят, в който е отритната от всички хора. Точно тогава Кая е изправена пред много труден период в живота си, защото тя въпреки всичко е дете и все още се опитва да преодолее загубата на цялото си семейство и в същото време трябва да се научи как да оцелее без почти никакви пари и подкрепа.

Още от малка Кая е много умна и започва да измисля всякакви начини да се възползва от мочурището, за да припечели някакви пари, за да си купува поне храна. Така тя започва да събира раци, миди и да опушва риба, за да ги продава на продавача в близкия магазин. Продавачът Джъмпин и съпругата му Мейбъл малко след това започват да помагат на бедната Кая и ѝ носят дрехи и храна.

И така годините минават и Кая израства сама със себе си в мочурището. Докато настъпва времето, когато двама мъже влизат в живота ѝ. Единият е старият приятел на брат ѝ, Тейт, който започва да я учи как да пише и чете и я приема точно такава, каквато е. Другият пък се появява и започва да ѝ обещава бъдеще. Бъдеще, в което тя ще е приета в града, приета от обществото като негова съпруга, но в същото време не иска да я запознае с приятелите и семейството си. Кой от двамата наистина може да ѝ донесе мир, спокойствие и щастие? Или пък нито един от тях няма да успее да приеме Кая такава, каквато е?

Няколко години след това, един от по-известните мъже в градчето, Чейз Андрюс е намерен мъртъв. Слуховете веднага започват да се разпространяват в малкото градче, че младият мъж е бил убит. А също и слухове за това, че от години Чейз Андрюс се е забъркал с момичето от мочурището. Дали е възможно тя да е убиецът на Чейз?

Тази книга има толкова много интересни черти, които са толкова добре съчетани и точно заради това книгата е толкова добра. Много ми хареса мистерията, почти до края очаквах един човек да е убиецът, но в крайна сметка не бях права. Също така ми хареса много героинята Кая, която е толкова свободна и силна. История на момиче, което ни напомня, че животът може да бъде много жесток и трябва да оценяваме и най-малките неща. Момиче, което има дух на войн и никога не се предава, момиче свързано с природата толкова много, че най-добрият ѝ приятел е океанът. Кая е едно диво създание, което ни вдъхновява и най-вече ни напомня, че природата е много повече от един пейзаж, тя е във всеки от нас и Кая ни показва, че дори, когато всички хора те отхвърлят, природата и най-вече животните винаги ще са там, за да ти правят компания.

Препоръчвам го, защото това е роман, който не само ни напомня да оценяваме всичко в живота си, но също така ни подсеща, че никога не трябва да се предаваме дори, когато мислим, че сме достигнали дъното.

Един коментар към “„Където пеят раците“ от Дилия Оуенс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s