„Където пеят раците“ от Дилия Оуенс

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Където пеят раците/ Where the Crawdads Sing“
  • автор: Дилия Оуенс
  • страници: 320
  • жанр: мистерия/ приключенска
  • издателство: „Лабиринт“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 23.01.2020

Само за няколко месеца „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс се превърна в истинска сензация и стана най-четената книга в „Амазон“.
Романът няма да остави и вас равнодушни, ще ви увлече с красивата поетична история, с лекия си изчистен стил, с шеметната си фабула с неочаквани обрати, с трогателния образ на малката Кая, изоставена съвсем невръстна първо от майка си, която си тръгва, без дори да се обърне, после от братята и сестрите си и накрая от баща си, несретника, който отмъщава на най-близките си за своите провали.
Кая не се предава, отказва да се възприема като жертва, оцелява в малката къща насред мочурищата напук на обстоятелствата, преглъща горчилката на предателствата и самотата и се научава да разчита езика на природата и да общува със света, но според правилата, които определя тя.
Книга за свободния дух, за смелостта да оцелееш в един враждебен свят, за доблестта и достойнството като върховна човешка ценност.

„Където пеят раците“ е една много различна книга. По принцип съм скептично настроена към книги, които повечето читатели харесват и хвалят, защото в повечето случаи, на мен изобщо не ми допадат и имам чувството, че са прекалено прехвалени нарочно. Голямо изключение прави „Където пеят раците“.

История за устойчивостта на човешкия дух, за оцеляване, надежда, любов, загуба, самота, решителност и сила. Тази история се разказва и в миналото и в настоящето едновременно и читателя бива прехвърлян постоянно, ту в историята на едно самотно дете, ту в живота на една вече пораснала жена – историята на Кая или както всички обичат да ѝ казват „момичето от мочурището“. Кая живее в покрайнините на града, в мочурището и по онова време хората, които са живяли в тези местности са били смятани за низша класа. Кая израства почти сама. Още, когато е на шест, майка ѝ неочаквано излиза един ден и никога не се връща. Скоро след това започват да си отиват и братята и сестрите ѝ, а накрая и баща ѝ я изоставя. Но преди и той да я напусне, Кая е принудена още от толкова ранна възраст да търпи лошия характер на баща си. Той често отсъства от дома с дни, прибира се пиян, а също така и бие Кая. След като майка ѝ ги оставя, Кая се чувства длъжна да заеме ролята ѝ на домакиня в къщата и започва да чисти, готви и да се грижи за насилствения ѝ баща още от шестгодишна възраст. Но не след дълго той също я изоставя и Кая остава съвсем сама в този студен и мрачен свят, в който е отритната от всички хора. Точно тогава Кая е изправена пред много труден период в живота си, защото тя въпреки всичко е дете и все още се опитва да преодолее загубата на цялото си семейство и в същото време трябва да се научи как да оцелее без почти никакви пари и подкрепа.

Още от малка Кая е много умна и започва да измисля всякакви начини да се възползва от мочурището, за да припечели някакви пари, за да си купува поне храна. Така тя започва да събира раци, миди и да опушва риба, за да ги продава на продавача в близкия магазин. Продавачът Джъмпин и съпругата му Мейбъл малко след това започват да помагат на бедната Кая и ѝ носят дрехи и храна.

И така годините минават и Кая израства сама със себе си в мочурището. Докато настъпва времето, когато двама мъже влизат в живота ѝ. Единият е старият приятел на брат ѝ, Тейт, който започва да я учи как да пише и чете и я приема точно такава, каквато е. Другият пък се появява и започва да ѝ обещава бъдеще. Бъдеще, в което тя ще е приета в града, приета от обществото като негова съпруга, но в същото време не иска да я запознае с приятелите и семейството си. Кой от двамата наистина може да ѝ донесе мир, спокойствие и щастие? Или пък нито един от тях няма да успее да приеме Кая такава, каквато е?

Няколко години след това, един от по-известните мъже в градчето, Чейз Андрюс е намерен мъртъв. Слуховете веднага започват да се разпространяват в малкото градче, че младият мъж е бил убит. А също и слухове за това, че от години Чейз Андрюс се е забъркал с момичето от мочурището. Дали е възможно тя да е убиецът на Чейз?

Тази книга има толкова много интересни черти, които са толкова добре съчетани и точно заради това книгата е толкова добра. Много ми хареса мистерията, почти до края очаквах един човек да е убиецът, но в крайна сметка не бях права. Също така ми хареса много героинята Кая, която е толкова свободна и силна. История на момиче, което ни напомня, че животът може да бъде много жесток и трябва да оценяваме и най-малките неща. Момиче, което има дух на войн и никога не се предава, момиче свързано с природата толкова много, че най-добрият ѝ приятел е океанът. Кая е едно диво създание, което ни вдъхновява и най-вече ни напомня, че природата е много повече от един пейзаж, тя е във всеки от нас и Кая ни показва, че дори, когато всички хора те отхвърлят, природата и най-вече животните винаги ще са там, за да ти правят компания.

Препоръчвам го, защото това е роман, който не само ни напомня да оценяваме всичко в живота си, но също така ни подсеща, че никога не трябва да се предаваме дори, когато мислим, че сме достигнали дъното.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply