„Злият крал (Вълшебният народ)“ от Холи Блек

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Злият крал/ The Wicked King“
  • автор: Холи Блек
  • страници: 288
  • жанр: тийн/ фентъзи
  • издателство: „Ибис“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 29.01.2020

Пленителното и омагьосващо продължение на „Жестокият принц“

След изумителното разкритие, че Оук е наследник на трона на Царството на феите, Джуд трябва да опази малкия си брат. За да го постигне, тя сключва сделка със злия крал Кардан, в замяна на която той се заклева да ѝ служи една година и един ден. Така тя се превръща в истинската, но тайна власт зад трона. Управляването на постоянно променящите се политически съюзи в Царството на феите е достатъчно трудно, дори и Кардан да беше лесен за контролиране. Но той прави всичко възможно, за да я унижи и подкопае авторитета ѝ, макар и привличането му към нея да не е намаляло.

Когато става ясно, че някой от обкръжението на Джуд възнамерява да я предаде, застрашавайки не само нейния живот, но и на всички, които обича, тя трябва да открие предателя и да се пребори със собствените си объркани чувства към Кардан, за да запази властта си в света на феите… 

Съветвам Ви, ако не сте чели първата книга („Жестокият принц“), то тогава не продължавайте да четете по-надолу, защото има СПОЙЛЕРИ. На следния линк можете да прочетете ревюто ми за „Жестокият принц“: https://readerwizard.home.blog/2019/11/27/%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%86-the-cruel-prince/

„Злият крал“ не само надмина очакванията ми, а дори ги отвя. След като прочетох „Жестокият принц“ не смятах, че Холи Блек може да напише нещо по-брилятно от това, но за щастие съм се бъркала. „Злият крал“ е още по-великолепна книга.

В първата книга виждаме Джуд като едно смело, но все пак смъртно момиче намиращо се сред вълшебни създания, с които е трудно да се съжителства. Въпреки това, тя не им се подчинява и се опитва да постигне мечтите си и да стане истински член на този вълшебен свят. Във втората книга Джуд тайно управлява целия този вълшебен народ чрез конрола си върху Кардан, който вече е върховният крал. Не съм сигурна дали е за жалост или не, че вълшебните създания не знаят кой наистина дърпа конците в кралския двор. От една страна Джуд се радва, че те не подозират, че е тя, защото по този начин уговорката ѝ с Кардан е скрита, което означава, че и малкото ѝ братче Оук е в безопасност. От друга страна, Джуд се дразни, че не може да потвърди видно пред всички онези, които я плюеха и ѝ се подиграваха, че в момента тя в на власт и е постигнала много повече от това, което са очаквали от едно смъртно момиче…

Най-лошата страна на уговорката ѝ с Кардан е, че сключват пакт тя да го контролира за една година и един ден, а брат ѝ Оук няма да е готов да вземе коронота дори и след това време, тъй като все още е твърде малък. Така Джуд се опитва да измисли нова тактика и да създаде нови съюзи, за да остане на власт и след тази една година и един ден.

Но като всяко затишие пред буря, така и във вълшебния свят нещата започват да се променят и властта на Джуд започва да се разклаща. Кралицата на морските дълбини Орлаг не е съгласна да има толкова млад и неопитен крал като Кардан и иска или той да се ожени за дъщеря ѝ Никасия, за да сключат мир или да стане неговият брат крал, за да е по-удобен на Орлаг за контролиране. Така Джуд започва да крои планове, но за жалост накрая се оплита и някой я предава…

Междувременно крал Кардан крои своите планове въпреки, че е под контрола на Джуд. Из между тези планове е един определено… нов. План, за който Джуд дори и не подозира и не може да се подготви за него, колкото и да се опитва. План, който е шокиращ, странен и луд. Новият крал всъщност се променяя криейки се зад фасадата от пиене, забавление и жени. Кой ще успее да надвие другия ще разберете, когато прочетете книгата.

Определено героите във втората книга вече са по-зрели, по-цветущи. Много ми хареса как Холи Блек е създала и описала невъзможната връзка между Кардан и Джуд, които едновременно се мразят, но и се привличат. В началото наистина не исках Джуд да има нещо общо с Кардан, тъй като той се държи като едно жестоко чудовище в първата част, но след това Холи Блек някак те кара да заобичаш не само Кардан, но и двамата заедно като двойка. Връзката между тях е просто магическа.

А сега и за вълшебния свят. Холи Блек е създала нещо уникално, вълшебно и вълнуващо. Цялото това въображение, което е вкарала в книгата е брилянтно. Всеки един детайл е изпипан и уникален в този толкова прелестен, но и жесток свят. Много ми хареса краят на книгата и определено още днес започвам с третата част, тъй като нямам търпение да видя как ще се развият нещата.

Силно препоръчвам да си вземете „Злият крал“, защото авторката прехвърля читателя в един очарователен и вълнуващ свят с прекрасни герои и интригуващ сюжет. Роман, който читателите не могат да оставят докато не прочетат и последната страница, защото ставаме като наркомани за този магически свят, искаме да прочетем и научим още и още….

2 коментара Добавяне

Leave a Reply