„Кралица на нищото (Вълшебният народ)“ от Холи Блек

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Кралица на нищото/ The Queen of Nothing“
  • автор: Холи Блек
  • страници: 276
  • жанр: тийн литература/ фентъзи
  • издателство: „Ибис“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 30.01.2020

„Той ще бъде разрушението на короната и разрухата на трона.“

По-лесно е да вземеш властта, отколкото да я задържиш. Джуд е научила този урок, когато се е отказала от влиянието си върху злия крал Кардан в замяна на неизмерима мощ.След неочакваната постъпка на Кардан в края на „Злият крал“, Джуд е принудена да живее в света на смъртните. Сега тя е готова да рискува всичко, за да си върне онова, което ѝ е било отнето. Възможността се появява в лицето на изменчивата ѝ сестра Тарин.

Когато древно и могъщо проклятие е освободено, Царството на феите е разтърсено от страх и паника и Джуд ще е принудена да избира между своята амбиция и своята човечност…

С „Кралица на нищото“ завършва завладяващата трилогия „Вълшебният народ“.

СПОЙЛЕРИ!

„Кралица на нищото“ е третата част от поредицата „Вълшебният народ“, ако не сте чели първите две части ви съветвам да не четете писаното надолу, защото има спойлери за сюжета. По-долу можете да прочетете ревютата ми за другите две части от трилогията.

„Жестокият принц“ от Холи Блек

„Злият крал“ от Холи Блек

Поредицата „Вълшебният народ“ е най-интересната фентъзи поредица, която съм чела. „Кралица на нищото“ ми хареса най-много от трите книги и я прочетох за няма и ден. Историята в третата книга е вече към самия си край и няма дори една излишна дума, всичко е точно, ясно и интересно. Действието е много динамично и книгата ти влиза моментално под кожата.

Градацията на Джуд от първата до третата книга е уникална. В първата книга тя се срамува от себе си, срамува се от това, че е човек. Но в третата част тя вече е приела същността си и една горда и независима жена, която вече е истинската кралица на Елфхейм, с което идват и големите отговорности.

Градацията на Кардан е може би още по-значителна и голяма, която се дължи на връзката му с Джуд. Тя го кара да чувства и да покаже и добрата си част, която е скрита доста надълбоко. Но Джуд успява да го промени. Когато започнах да чета трилогията ми харесваше най-много това, че Джуд е независима и различна и че се откроява от другите. Но в третата част вече най-много ми беше интересно какво всъщност ще стане между нея и Кардан, защото са прекрасна двойка. Може би една от любимите ми литературни двойки. Връзката им е толкова непринудена и истинска.

Сюжетът на книгата направо ми отвя главата. Действието е динамично, нещата се случват толкова бързо и няма никакви излишни и досадни неща в книгата. И в тази част, Холи Блек е обрисувала този вълшебен свят по невероятен начин и е измислила просто чудни обрати. През цялото време докато четях книгата бях на тръни, защото постоянно имаше луди обрати, които променяха сюжета изцяло и просто не можех да повярвам какво става… Това, което Холи Блек е измислила да се случи с Кардан е просто брилянтно, толкова приказно, а в същото време описано толкова добре, че ми се струва реално.

Определено ми хареса как завършва поредицата „Вълшебният народ“, има приключения, обрати, жестокост, лъжи, любов и смелост. Краят е брилянтен, точно така исках да свърши книгата и трилогията като цяло. „Вълшебният народ“ е една от любимите ми фентъзи трилогии, а „Кралица на нищото“ със сигурност е любимата ми фентъзи книга. Ако вече не сте прочели книгите, то ви препоръчвам да си ги вземете възможно най-скоро, защото тази поредица един фентъзи шедьовър.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply