„Приспивна песен в Аушвиц“ от Марио Ескобар

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Приспивна песен в Аушвиц/ Auschwitz Lullaby“
  • автор: Марио Ескобар
  • страници: 224
  • жанр: историческа
  • издателство: „Сиела“
  • издадена: 2020
  • оценка: 5/5
  • дата: 05.02.2020

Историческият роман „Приспивна песен в Аушвиц“ е базиран на смайваща истинска история, разкриваща ужасите на Втората световна война!

Марио Ескобар проследява съдбата на една германска майка, която доброволно отива в Аушвиц с децата си и работи с д-р Менгеле, за да донесе поне малко радост за малчуганите там. Нейната саможертва е светлината в безкрайната тъма на лагера на смъртта.

В една обикновена утрин през 1943 г. Хелене Ханеман подготвя децата си за училище. Но по стълбите вече громолят обувки на полицаи. Най-ужасният ѝ кошмар става реалност – макар самата тя да е с безупречен произход, съпругът ѝ, талантлив цигулар, е циганин и подлежи на депортация в концлагер. Заповедта е ясна – Хелене може да продължи своя живот на свобода, но любовта ѝ и техните деца трябва да бъдат отведени. Майката отказва да се отдели от семейството си и поема по трънливия път към ада, наречен Аушвиц.

Германският ѝ произход и уменията на медицинска сестра позволяват на Хелене да започне да работи с печално известния д-р Йозеф Менгеле, който по-късно в рядка проява на милосърдие ѝ възлага да организира детска градина и училище за децата от лагера. Сред безмерното страдание тя има възможност да осигури поне малко топлина, храна и надежда за най-невинните души. И ще се бори за тях с всички сили, както за собствените си деца.

Но е дошъл най-тъмният час от човешката история – и крематориумите не спират да поглъщат човешки души.

„Приспивна песен в Аушвиц“ за съжаление е поредната трагична и ужасяваща история от Втората световна война. Удивлява ме това, че макар да съм прочела толкова много книги за Втората световна война и повечето от тях се развиват между стените на концетрационния лагер Аушвиц, всяка една перспектива и описание на лагера е различна. Толкова много истории и хора, които са живяли на едно място, но в същото време са виждали Аушвиц по различни начини.“Приспивна песен в Аушвиц“ е поредната различна перспектива, в същото време толкова еднаква като останалите истории за ада в Аушвиц и все пак коренно различна.

Историята на Хелене Ханеман е една ужасно трагична и мъчителна, но в същото време и много вдъхновяваща. През един нормален ден, полицаи идват да отведат съпругът ѝ Йохан и петте ѝ деца, защото са цигани. Полицаите я уведомяват, че тя е свободна и може да продължи да води нормалния си живот, но Хелене изрично отхвърля тази възможност, защото не може да остави семейството си. Така тя, мъжът ѝ и децата изтърпяват ужасното пътуване от Германия до Полша в натъпканите вагони с ужасно много хора. Условията на пътуването са ужасяващи и още през тези първи дни има мъртви. Когато пристигат в Аушвиц-Биркенау, офицерите отделят Йохан от съпругата му и децата и така Хелена е изправена пред ужасно трудния момент да се грижи и пази децата си със зъби и нокти още от първия ден в лагера.

Контрастът между пълните с живот дървета и калните улици на лагера ме накара да се замисля за нещастното човешко съществуване – само ние бяхме способни да унижощаваме природната красота и да превръщаме света в негостоприемно място.“

Отначало те са обнадеждени особено когато идва младият и уважаван доктор Менгеле, който предлага на Хелене да отвори детска градина и училище в циганския лагер, за да обучава и разсейва циганските деца от реалността в Аушвиц-Биркенау. Тези нови учреждения в лагера зареждат всички с надежа, защото поне децата имат възмоността да ядат нещо и да стоят на топло през зимата.

Но с напредването на съюзниците нещата се влошават, както извън лагера, така и в него. Доктор Менгеле се побърква още повече и под различен претекст убива все повече хора и най-вече деца заради ужасните си експерименти.

Но Хелене не се предава до самия край. Тя прави всичко възможно да помога на тези клети деца и дори рискува живота си, за да получи още малко храна. Нещата обаче се объркват още повече, когато много от германските градове биват бомбандирани и се носят слухове, че съюзниците напредват още повече. Тогава германците започват да заличават следите си като изпращат хора в други лагери или като ги изпращат в ужасните крематориуми за да срещнат смъртта си.

Историята на Хелене е вдъхновяваща, защото показва, че дори в най-мрачните времена, които човечеството е виждало, е възможно да се направи нещо добро и да се зароди една малка надежда в сърцата на хората. Историята ѝ ни припомня, че никога не трябва да се предаваме дори когато не виждаме изход вече от ситуацията и си мислим, че времето ни е изтекло и сме на дъното.

Много ми хареса как свършва книгата. Видях много отзиви в интернет, че не харесват края, но аз мисля, че този малък лъч надежда, който е дал автора накрая е точно на мястото си и прави книгата още по-добра.

Тази книга определено ми показа, че по-голяма любов от майчината не същестува на този свят и Хелене е пример за всички майки по света, които дават и последната част от себе си, за да опазят своите отрочета от всичко лошо, което същестува на тази земя. „Приспивна песен в Аушвиц“ е книга за най-злокобното време в историята и за най-мъчителното място, но въпреки това разказва историята на една жена, която е с толкова силен дух, че заразява и останалите около себе си с борбеност, кураж и надежда.

Семейството ми е тук. Не мога да си тръгна без тях. Аз съм майка, хер доктор. Всички вие водите войни за велики идеали, защитавате фанатичните си вярвания за свобода, държава и раса, но ние, майките, имаме само една родина, един идеал, една раса – нашето семейство. Аз ще отида с децата си, където и да ги отведе съдбата.“

2 коментара Добавяне

Leave a Reply