„Фонтани на мълчанието“ от Рута Сепетис

на

Rating: 4 out of 5.
  • заглавие: Фонтани на мълчанието/ The Fountains of Silence
  • автор: Рута Сепетис
  • страници: 516
  • жанр: историческа
  • издателство: „Сиела“
  • издадена: 2020
  • оценка: 4/5
  • дата: 14.02.2020

Мадрид, 1957 г. Под фашистката диктатура на Генералисимус Франко Испания крие мрачна тайна. Туристи и чуждестранни бизнесмени пристигат на талази в Испания с приветливото обещание за слънце и хубаво вино. Сред тях е 18-годишният Даниъл Матисън, син на петролен магнат, който пристига в Мадрид с родителите си с надеждата да усети връзка с родината на майка си през обектива на своя фотоапарат. Фотографията го сблъсква с Ана, чието семейство се бори с променливата си съдба под дългата сянка на Гражданската война. Снимките на Даниъл поставят неудобни въпроси, а опасности надничат зад ъгъла. Той е притиснат в ъгъла, поставен пред трудно решение, което трябва да вземе за да защити хората, които обича. Животи и сърца се сблъскват, а слънчевият испански град открива своята изненадващо мрачна сърцевина.

„Фонтани на мълчанието“ е първата книга, която чета от авторката и за щастие ми хареса доста. Рута Сепетис е изрисувала доста описателна и исторически подробна картина на следвоенна Испания по времето на фашисткия диктатор Франко. Действието се развива през далечната 1957 година и Испания отчайващо се нуждае от пари и средства и точно поради тази причина посреща постоянно чужденци и най-вече американци. Осемнадесет годишният американец Даниел Матесън отсяда в луксозен хотел със семейството си, баща му е петролен магнат, който иска да сключи сделка с диктатора Франко. Испания е родината на майката на Даниел и той е решен да опознае Мадрид наистина, да опознае традициите, културата и най-вече как се чувстват и живеят хората в следвоенна Испания. Даниел е устремен и пламенен млад мъж. Неговата най-голяма страст е фотографията, но за съжаление баща му иска да наследи бизнеса от него и да се занимава с нещо по-сериозно от правенето на снимки.

Ана е млада испанка, която работи в същия хотел и е прикрепена да обслужва семейство Матесън през целия им престой в хотела. Така, Даниел започва да се сприятелява с Ана, а след това приятелството им прераства в любов. Историята на Даниел и Ана е многопластова и изправена пред много трудности, тъй като Ана е испанско момиче, от бедно семейство и най-вече от семейство на републиканци. По времето на режима на Франко, жените не са могли свободно да ходят на срещи с мъже, още повече, когато са чужденци. Историята на Ана и Даниел е за любовта, идентичността, болката и стените на мълчанието, зад които се крият истинските ужаси за режима на Франко.

„Фонтани на мълчанието“ разказва и историята на Рафа, който е брат на Ана и за неговия приятел Фуга. Двете момчета са преминали през много мъчения и изтезания заедно и двамата мечтаят Фуга да стане известен тореадор и да се бие за справедливостта на всички онези деца, които нямат правото на глас. Това е може би едната частица от книгата, която не ми харесва, тъй като съм силно против бикоборството и четях насила главите за Рафа и Фуга.

Романът преплита историите на много хора, сред които сестрата на Ана Хулия, която пази и отговаря за брат си и сестра си след като родителите им биват убити през войната. Хулия е женена за Антонио, с когото имат малка дъщеричка. Хулия пази много тайни от семейството си, тайни, които объркват живота на още много хора…

Пури е братовчедка на Ана и работи в сиропиталището „Инклуса“. Тя е порядъчна испанка от семейство на фашисти и най-голямото ѝ желание в живота е да се грижи за всички онези изоставени деца. С течение на времето, обаче Пури разбира много ужасни тайни, които се извършват в сиропиталището и започват да се зараждат нови и нови въпроси, на които не може да намери отговор.

Историите на множеството герои се свързват и преплитат, за да разкрият тайната история на Испания под режима на Франко и последствията от Испанската гражданска война, които продължават през 50-те години на миналия век. Авторката описва със състрадание и човечност този мрачен исторически период, както и несметните страдания, болка, отчаяние и тиранията на репресивния режим. Това е блестящ исторически роман за брутален период от историята, който е подходящ за всеки, който иска да се потопи и да разбере за страданията, болката и обстановката по онова време в Испания.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply