Кратко описание за живота и творчеството на Холи Блек

на
  • писател

Холи Блек е американска писателка на фентъзи за деца и тийнейджъри.

Холи Блек е родена в Уест Лонг Бранч, щат Ню Джърси, САЩ на 10 ноември 1971 г. Прекарва детството си в голяма викторианска къща, където майка ѝ разказва на нея и сестра ѝ истории за духове и вълшебни приказки. Това оказва важно влияние върху в бъдещата ѝ кариера като известен автор и още в училище тя започва да пише стихотворения, разкази и пиеси.

След завършването на гимназия се мести в Джърси сити заедно с приятеля си от гимназията Тео. През 1994 г. получава бакалавърска степен по „английска филология“ в Университет Ню Джърси, след което се записва да следва „библиотечно дело“ в Университет „Рутгърс“ и работи като редакторка в медицински списания.

През 1999 г. се омъжва за Тео Блек. Междувременно Блек работи по романа „Tithe: a Modern Faerie Tale“ (Тайт: Модерна вълшебна приказка). Книгата е издадена през 2002 г. и постига огромен успех сред почитателите на фентъзи в САЩ, а Американската библиотечна асоциация я включва в списъка си с препоръчителна литература за подрастващи. В същия този свят на феи, паралелен на реалния, се развива и действието на следващите две книги от поредицата: „Храбра“ (2005), която печели наградата за младежка литература „Андре Нортън“ през 2006 г., и „Издръжлива“ 

През 2003 г. е поставено началото на мащабната поредица „Хрониките на Спайдъруик“. Книгите от поредицата постигат невиждан успех и си извоюват одобрението на критиците. Книгите от „Хрониките на Спайдъруик“ са преведени на близо 30 езика. През 2008 г. излиза филмова адаптация по поредицата, а Блек е един от изпълнителните му продуценти. Писателката има написани и десетки кратки разкази и е спечелила много литературни награди за творбите си.

Понастоящем Холи живее със съпруга си и сина им в щата Нова Англия.

Leave a Reply