Четири поредици, с които да избягате от днешната реалност:

на

1) „Песен за огън и лед“ от Джорд Р.Р. Мартин

Предполагам, че много от вас са гледали или поне чули за сериала „Игра на тронове“, но повечето хора не са чели книгите, на които е основан всъщност сериалът. „Песен за огън и лед“ се развива в измислен свят, в който сезоните траят десетилетия, но като цяло много наподобява средновековна Европа. Въпреки че повествованието се развива в такъв измислен свят развоят на събитията и персонажите е особено реалистичен и силно напомня автентични истории и личности от западноевропейската история. В книгата има много главни герои и още десетки високоразвити второстепенни, като по-голямата част от събитията се случват на континента Вестерос. След смъртта на крал Робърт Баратеон редица малки и големи благороднически семейства, които дотогава са били обединени и са живели в относителен кралски мир, повеждат война помежду си за властта. Междувременно, далеч на изток, последната жива наследница на рода Таргариен – кралската династия, от която навремето Робърт е завоювал властта след кръвопролитен бунт – набира съюзници, за да си върне това, което ѝ принадлежи по право. Тези междуособици се развиват под един нарастващ и в началото неопределен страх от наближаващия зимен цикъл и мрака на древните демонични заплахи, които идват с него.

„Песен за огън и лед“ се състои от пет книги и се очакват да излязат още две:

 1. Игра на тронове
 2. Сблъсък на крале
 3. Вихър от мечове
 4. Пир за врани
 5. Танц с дракони

2) „Вещерът“ от Анджей Сапковски

Вещерът е поредица от фантастични разкази и романи за вещера Гералт от Ривия. В книгите на Сапковски, „вещери“ са професионални ловци на чудовища, които (с обучение, тренировки и мутации на тялото) развиват свръхестествени способности в ранна възраст за да се сражават със смъртоносни зверове. Не, те не са герои, а всъщност са мразени от всички. Едни от малкото последни, останали истински в свят изпълнен с расизъм, престъпления и неправди. Поредицата се състои от осем книги:

 1. Последното желание
 2. Меч на съдбата
 3. Кръвта на елфите
 4. Време на презрение
 5. Огнено кръщение
 6. Огнено кръщение
 7. Господарката на езерото
 8. „Сезонът на бурите“

3) „Хари Потър“ от Дж.К. Роулинг

Много от вас сигурно вече са чели поредицата от книги за момчето чудо Хари Потър, но все пак я добавих, защото за мен светът, който Дж.К.Роулнг е създала е вечен, магически и различен. Романите проследяват живота на младия магьосник Хари Потър и неговите приятели Хърмаяни Грейнджър и Рон Уизли, които учат в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“. Сюжетната арка на историята се отнася до борбата на Хари срещу Лорд Волдемор, тъмен магьосник, който възнамерява да стане безсмъртен, да свали управляващия орган на магьосниците, известен като Министерството на магията, и да покори всички магьосници и мъгъли (немагически хора). Поредицата се състои от осем книги:

 1. „Хари Потър и философският камък“
 2. „Хари Потър и Стаята на тайните“
 3. „Хари Потър и затворникът от Азкабан“ 
 4. „Хари Потър и Огненият бокал“
 5. „Хари Потър и Орденът на феникса“
 6. „Хари Потър и Нечистокръвния принц“ 
 7. „Хари Потър и даровете на смъртта“ 
 8. „Хари Потър и Прокълнатото дете“

4) „Вълшебният народ“ от Холи Блек

„Вълшебният народ“ е фентъзи поредица, която разказва за едно далечно кралство, в което живеят всякакви странни за нас същества, а сред тях се озовава и едно човешко момиче със сестра си. Книгата разказва историята на Джуд, която се опитва не само да оцелее в този жесток, магически свят, но и да се издигне в йерархията и да постигне нещо повече, но по пътя ѝ се изпречват много препятствия, проблеми и най-вече врагове, които трябва да победи и надхитри. Поредицата се състои от три книги:

 1. Жестокият принц
 2. Злият крал
 3. „Кралица на нищото“

Leave a Reply