„Тревожни хора“ от Фредрик Бакман

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Тревожни хора/ Folk med ångest“
  • автор: Фредрик Бакман
  • страници: 384
  • жанр: трагикомедия/ драма
  • издателство: „Сиела“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 18.03.2020

Крайно неуспешен банков обирджия се заключва заедно със свръхентусиазиран брокер, двама кисели любители на „ИКЕА”, жена в напреднала бременност, суициден мултимилионер… и заешка глава. Сградата е обсадена, а на полицията се налага да води преговори и да носи пица. В крайна сметка заложническата драма има щастлив край – обирджията се предава и пуска всички, но когато полицаите нахлуват в апартамента, вътре няма никого.

Започват серия объркани разпити на свидетели, при което възникват няколко въпроса, около които се заформя класическа мистерия: Как е успял да се измъкне обирджията? Защо всички са толкова ядосани? И какво всъщност не им е НАРЕД на хората в днешно време?

Книгомани, днес ще се опитам да ви разкажа за една наистина отличаваща се и уникална книга, а именно най-новата книга от Фредрик Бакман „Тревожни хора“. Това е книга, която не просто се чете, ами се преживява. Роман, който има по малко от всичко – трагедия, любов и много смях. Книга, която е изпълнена с екшън и страдание, но също така и книга, която провокира читателите да се замислят за много ежедневни и малки неща, които всъщност за огромни и важни.

Комбинацията на всичко това е малко странна, но Фредрик Бакман за пореден път е усвоил точната доза от всичко. На моменти ти се къса сърцето за нещастията, през които минават героите и в същото време започваш да се смееш на цялата им абсурдност.

Както вече прочетохте, тази книга е за един обир, който се обърква до неузнаваема степен. Обирджията се опитва да обере банка, която всъщност е безкасова банка, а след това се озовава в апартамент по време на оглед, в който има още осем човека. Осем ужасни заложници, които са уникални по свой собствен начин и всеки един от тях има доста по-важна причина да е в апартамента освен да го разгледа.

Романът има толкова много обрати и е толкова много оплетен, че най-вероятно към средата ще се почудите какво всъщност става. Роман, който може би ще ви промени мирогледа към нещата и ще сложи под съмнение много от нещата, в които вярвате.

„Казват, че личността на един човек представлява сборът от преживяванията му. Но това не е вярно, не съвсем, защото, ако ни определяше единствено миналото ни, нямаше да можем да живеем със себе си. Трябва да си втъпляваме, че сме нещо повече от грешките, които сме направили вчера. Че също така сме всички свои бъдещи избори, всички свои бъдещи дни.“

Бакман прехвърля читателя ту по време на самия обир, ту в полицейското управление, когато взимат показания на заложниците. Заложниците, които както казах, имат скрити мотиви, които са ги довели до този момент, в онзи апартамент, по онова време. Заложници, които в началото са напълно непознати, а след това само за броени часове стават повече от приятели.

Книга, която всъщност няма почти нищо общо с обир, ами с това как една лоша ситуация може да промени мирогледа на всеки човек, да ни накара да си отворим очите за неща, които сме крили дълбоко в себе си или пък не сме подозирали, че същестуват. Книга, която възвръща надеждата, че хората сме същества, които в крайна сметка се подкрепят в трудните моменти, същества, които могат да бъдат милостиви и любвеобилни.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply