„Бунтът на кралицата“ от Ребека Рос

на

Rating: 4.5 out of 5.
  • заглавие: „Бунтът на кралицата/ The Queen’s Rising“
  • автор: Ребека Рос
  • страници: 396
  • жанр: тийн/ фентъзи/ романтична
  • издателство: „Сиела“
  • издадена: 2019
  • оценка: 4,5/5
  • дата: 25.03.2020

Когато лятното слънцестоене на седемнайсетата ѝ година наближава, Бриена желае само към две неща – да овладее своето изкуство и да бъде избрана от покровител.

Израснала в южното кралство Валения, в прочутия приют Магналия, Бриена трябва да е подготвена за този живот. Но докато някои момичета се раждат с естествена наклонност към някое от петте изкуства – музика, драма, художество, духовитост и наука – тя се бори дълго, докато открие своето. Въпреки цялата ѝ подготовка най-големият ѝ страх се сбъдва – на слънцестоенето всичко се обърква и тя е оставена без покровител.

Внезапно няколко месеца по-късно посрамен северен лорд ѝ предлага своето покровителство. Макар и подозрителна към намеренията му, Бриена няма друг избор освен да приеме. Но лордът има собствени причини да я потърси – там, където се стаяват тъмно минало и едно дългогодишно отмъщение, се надига опасен план за покушение срещу краля на Севера. За възвръщането на законната кралица на северния трон. План, в който са замесени хора, по-близки до Бриена, отколкото тя някога е предполагала.

Докато война се задава на хоризонта, Бриена трябва да избере на кого да остане вярна – на кръвта или на себе си? На дълга или на любовта? Защото една кралица трябва да се надигне от сенките и да извоюва короната си. Но коя ще бъде тази кралица?

„Бунтът на кралицата“ разказва историята на едно обикновено момиче на име Бриена в един необикновен и измислен свят през 16 век. В този необикновен свят всички хора, които искат да учат трябва да си изберат едно от петте влечения – духовитост, наука, художество, драма или музика. Когато Бриена постъпва в Дом Магналия тя не знае в кое е най-добра и си избира изобразителното изкуство като нейно влечение, но в последствие не ѝ харесва и го сменя с музика, духовитост и драма, докато не решава през третата си година в училището, че наистина я влече науката. Така учителят ѝ Картие приема предизвикателството да я обучи в науката само за три години вместо седем. А след тези три години, когато момичетата станат на седемнадесет години се случва прословутото слънцестоене, където всяко момиче трябва да бъде избрано от свой покровител, но за съжаление Бриена не успява да впечатли достатъчно нито един от тях и остава още няколко месеца в училището.

Наистина е много трудно да се сбие сюжета на фентъзи роман и в същото време да успееш да не издадеш най-важните моменти. Както вече казах всичко започва в Дом Магналия, има лек щрих на скрито родословие и спомени за предци, превърнато в стремеж за възстановяване на трона и на магията в земята Мевана и завършва с битка в средновековен стил.

Начинът на писане на авторката е много лесен и увлекателен за читателя. Това е първата ми книга, която чета от Ребека Рос и наистина ми харевса стилът ѝ. Книгата завършва доста добре като обхваща почти всичко до самия му край и нямам търпение да видя за какво ли ще се разказва във втората част (която вече е поръчана и идва към вкъщи…. 🙂 )

Много ми хареса Бриена като герой, тъй като е лоялна, добра и храбра. Дори когато ѝ е предложен шансът да се възкачи на трона, тя все пак избира да остави мястото за истинската кралица. Защото за Бриена най-важното от всичко е да има място на този свят и нейното място е при новото ѝ семейство, при покровителя, който ѝ става като истинскии баща.

Също така в романа имаше лек романс, който беше точнота доза, която трябваше. Беше сладък и мил и в същото време не най-важния аспект от книгата, както и от живота на Бриена.

Наистина няма нещо, което да не ми хареса в тази книга. Определено е един от интересните фентъзи романи, които си заслужава да се прочетат. В романа има от всичко по-малко и мисля, че на всеки би му харесал.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply