Кратко описание за живота и творчеството на Йоана Вълчева и интервю с авторката

на

Йоана Вълчева е родена на 24 август 1992 г. в София.

През 2011 г. завършва „Предприемачество и мениджмънт“ в Националната финансово-стопанска гимназия. През петте години на своето обучение се изявява в редица конкурси и състезания, свързани с предприемачеството, развиването на бизнес идеи и проекти. 2010 г. се оказва изключително значима за икономическото ѝ образование, поради две причини. Първо през февруари заминава за Австрия, където работи по проект за състоянието на лизинга в България и ЕС. А няколко месеца по-късно, през април, печели първо място на националното състезание „Най-добра бизнес идея“, което е част от „Панорама на професионалното образование“, провеждана ежегодно в Пловдив.

През 2015 г. завършва висше образование в Университета за национално и световно стопанство, специалност „Бизнес икономика“.

Йоана Вълчева е един от обичаните родни автори през последните години. През 2016г. излиза дебютният ѝ роман „Съвест“, а година по-късно „Пегол“. През 2018г. стартира кампанията „България чете“, в която се включват над 1500 души, десетки съвременни български писатели, публични личности и медии.

Прочети ревюто ми за „Съвест“ ТУК

  1. Как започнахте да пишете?

Писането винаги е било част от живота ми, макар неосъзнато, подобно на сянка – там е, но не я забелязваш. Докато растях, често изливах мислите и чувствата си на хартия, пишейки разкази, кратки стихове. Спомням си, че през едно лято, може би съм била 12-годишна, сред бабините рафтове с книги попаднах на „Ключът“ от Нора Робъртс. Толкова бях запленена, че след това направих първия си опит да напиша роман. Разбира се, нищо не се получи. 😀 Едва през последните 7-8 години започнах да гледам на перото като на призвание.

2. Коя беше книгата, която Ви превърна в книголюбител?

За първи път усетих онзи гъдел, тръпката от четенето, благодарение на „Под игото“. Преди това да чета бе просто едно от досадните училищни задължения. Книгите, които наистина ме запалиха, обаче, бяха първите части от „Хари Потър“, макар в крайна сметка да не довърших поредицата.

3. Кои са любимите Ви автори?

Сандра Браун, Джефри Арчър, Саймън Тойн, Глен Купър и разбира се, Дан Браун. От българските автори – Людмила Филипова и Радко Пенев.

4. Коя е любимата Ви книга?

Много е трудно да кажа само една, затова ще се опитам да се вместя в три. 😀 „Шестото клеймо“ на Дан Браун, „Войната на буквите“ на Людмила Филипова и „Димна завеса“ на Сандра Браун.

5. От къде черпите вдъхновение за Вашите романи?
Винаги съм казвала, че животът е най-добрият източник на вдъхновение. Наоколо е пълно с идеи, които заслужават да бъдат споделени, истории, които чакат да бъдат разказани. Как разбирам с кои да се захвана и кои не са за мен? Отново всичко опира до вътрешно усещане – до онова трепване, траещо само миг, до онзи звук, когато правилният ключ влиза в ключалката. Просто следвам сърцето си, дори понякога то да ме тегли към трудни, дори неудобни теми и предизвикателни истории. Именно това ги прави интересни.

6. Как се роди идеята за „Съвест“?

Като резултат от цял ден, прекаран в размишления какво кара човек да избира едно или друго, как изборите определят пътя ни и дали всеки избор няма своята цена. И така стигнах до „лошите“ избори, до престъпленията, до хората, които ги извършват. Какво се случва в главата им, и не е ли възможно понякога обстоятелствата да те принудят да минеш към тъмната страна. Тогава бях много млада, току-що завършила гимназия и може би за първи път осъзнавах, че не всичко е черно и бяло, че може да има нюанси. И както съм правела винаги до онзи момент, реших да излея тези мисли на хартия, като разказ с живи герои. Но разказът прерасна в роман, в цял един нов свят.

7. Героите вдъхновени ли са от действителни личности?

Не, досега не съм имала герой, който да е прототип на действителна личност. Всичко е плод на въображението ми.

8. Защо избрахте действието да се развива в Русия?

Първоначално мислех то да се развива в България, но да пиша книга за престъпния свят, за мафията и всичко да се случва на фона на родната реалност, не ми се стори подходящо. Просто има толкова изписани книги, документални и художествени, толкова репортажи във връзка с мафията у нас, че някак моята история нямаше да изглежда достоверно. Основната причина да се спра точно на Русия, бе близката им до нас култура, манталитет и традиции. Така читателят щеше по-лесно да се отъждестви с героите.

9. Имате ли специален кът за четене и писане?
За четене, не, тъй като мога да чета навсякъде, във всякакви неудобни пози, просто нищо не би могло да ме спре. 😀 С писането съм в другата крайност – абсолютен педант. Трябва да е тихо, по възможност да съм сама, да имам удобен стол и маса. Най-много обичам да творя у дома, в хола, точно до прозореца, откъдето мога да виждам цъфналите на терасата цветя. И в повечето случаи там се получава най-ползотворно.

10. От социалните мрежи видях, че действието в новата Ви книга ще се развива в Италия. Как и защо избрахте точно Италия? Също така можете ли да издадете малко детайли за новия Ви роман, който в момента е в процес на писане?

След като във втория ми роман „Пегол“ имаше доста глави из различни части на България, този път реших да се отдалеча малко от родното. Исках да е европейска държава и без конкретна причина се спрях на Италия, но смятам, че много добре пасна на историята. По-голямата част от сюжета се развива там и по-специално в Рим, където бях в началото на февруари, но освен това, ще ви отведа в Лондон и Ирак. За новия роман ще споделя, че основната тема е тероризмът, но едно друго негово лице, което рядко ни се показва по медиите. Историята ще ви преведе през суровите щрихи на войната, ще ви разкрие ролята на семейството и какво значи то за нас, ще усетите много психология, надничаща между редовете. С тази книга отново ви давам една различна гледна точка, провокирам ви да влезете в обувките на другия.

11. С кой литературен герой бихте разговаряли, ако имахте възможността?

С Али – главният герой от новия ми роман. Бих умряла само за един час с него. Толкова е объркващ и многопластов, че определено би ми помогнало да го разбера по-добре.

Ако искате да закупите книгите на Йоана Вълчева, кликнете на следните линкове:

„Съвест“ от Йоана Вълчева

„Пегол“ от Йоана Вълчева

Leave a Reply