„Разкаянието“ от Дан Малакин

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Разкаянието/ The Regret“
  • автор: Дан Малакин
  • страници: 348
  • жанр: трилър
  • издателство: „Сиела“
  • издадена: 2020
  • оценка: 5/5
  • дата: 06.04.2020

Светът, в който живеем, е опасен не само във физическата реалност, но и в безграничното дигитално пространство… а светът на Рейчъл Стоун е сринат от човек, който я преследва на всички фронтове още от тийнейджърските й години.

Името му е Алан Грифин. След влизането му в затвора Рейчъл наново изгражда живота си. Десетилетие по-късно тя вече има тригодишна дъщеря и сериозна връзка. Ала някой отново я дебне. Някой, който успява да хакне телефона, имейлите ѝ, банковата ѝ сметка и профилите ѝ в социалните мрежи. Маниакът е хитър, интелигентен и неуловим. Рейчъл подозира, че целият този кошмар е дело на Грифин, който е освободен от затвора и сега търси отмъщение. Постепенно обаче осъзнава, че е въвлечена в преследване, за което не е подготвена, с враг, който прилича повече на фантом, отколкото на човешко същество…

Внушителният и поразяващ ефект на Разкаянието не е само в острия като бръснач сюжет и в напрегнатото действие. Основното му достойнство е начинът, по който функционира и като развлекателна художествена литература, и като опомнящо предупреждение. Зловещият автентизъм на книгата се дължи на самия автор – Дан Малакин, който работи като консултант по сигурността на данни и ежедневно демонстрира на различни фирми и корпорации, които би трябвало да са по-предвидливи, колко е лесно за киберпрестъпниците да се доберат до най-чувствителната им информация. Дори до личния живот на техните служители.

Безценните му знания са увлекателно вплетени в интригата на романа и спомагат за убедително разгърнатия конфликт, което превръща Разкаянието в полезно и надеждно упътване из дебрите на мистериозната и страховита тъмна страна на интернет.

Ако трябва да опиша с една дума този роман, то ще е ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН. Вчера книгата пристигна при мен и нямах търпение да видя дали е добра, тъй като не съм чела други творби от автора и всъщност нямах някакви очаквания. Но смело мога да кажа, че стана един от любимите ми трилъри.

Дан Малакин е засегнал една много важна и актуална тема в днешния свят, а именно онлайн преследването. В наши дни технологията вече е до такава степен развита, че стига да имаш някакви компютърни умения, то можеш да се превърнеш в един приличен хакер, поне според автора на книгата.

„Разкаянието“ разказва историята на Рейчъл, медицинска сестра и самотна майка, която е взела живота си в ръце след много години борба с вътрешните си демони. Тя има тригодишна дъщеричка, която обича много, добра работа, приятели и гадже. Но в един момент животът на Рейчъл се преобръща и миналото ѝ започва да я преследва отново.

Не искам да ви разказвам за сюжета на тази книга, защото си заслужава да си я купите и да се насладите напълно от изживяването, което дава този роман.

Накратко ще кажа, че Рейчъл е преследвана, както в дигиталния свят, така по-късно и в реалния и това обърква всичко в живота ѝ. Връзката ѝ с гаджето ѝ, работата, както и връзките с близките ѝ до такава степен, че остава без най-скъпото си. Докато тя се бори с този невидим преследвач, анорексията ѝ се завръща с пълна сила и Рейчъл попада в един „тунел“, от който не може да излезе.

Много ми харесаха главите, в които Малакин обяснява действията на хакера и колко лесно може да се хаква всичко. Силно се надявам това да е преувеличено леко в книгата, защото само при мисълта, че може да е истина всичко това може да е истина, настръхвам.

Сюжетът на романа е толкова объркан и заплетен, че авторът малко по малко дава на читателя нови и нови идеи за това кой всъщност е хакерът. Рейчъл започва да се съмнява във всеки един от най-близките си хора и удря дъното на психическата си криза, когато вече смята, че има възможност всичко това да е инсценирано от самата нея, защото полудява… Дали е така, ще видите сами, когато прочетете книгата.

Мога само да ви кажа, че авторът е написал толкова добре романа, че всява чувство на параноя и страх в читателя. А когато стигнеш до развръзката главата ти направо избъухва. Детайлите, с които описва Дан Малакин всички ужасни и мрачни действия са блестящи и те карат да настръхнеш и да четеш със страх, погнуса и удивление.

2 коментара Добавяне

Leave a Reply