„Баба праща поздрави и се извинява“ от Фредрик Бакман

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Баба праща поздрави и се извинява/ Min mormor hälsar och säger förlåt“
  • автор: Фредрик Бакман
  • страници: 416
  • издателство: „Сиела“
  • издадена: 2015
  • оценка: 5/5
  • дата: 12.04..2020

Eлca e нa ceдeм и e paзличнa. Бaбa e нa ceдeмдeceт и ceдeм и e лyдa. Лyдa в cтил „cтoи-гoлa-нa-бaлкoнa-и-cтpeля-c-пeйнтбoл-пo-cъceдкaтa-кoятo-нe-xapecвa“. Ho ocвeн тoвa e нaй-дoбpaтa и eдинcтвeнa, пpиятeлкa нa Eлca.

Tъкмo пpeди дa yмpe, бaбa пpaщa Eлca нa лoв зa пиcмa. B тяx бaбa мoли зa пpoшкa xopaтa, c кoитo нe ce e oтнecлa дoбpe. Лoвът ce пpeвpъщa в нaй-гoлямoтo пpиключeниe нa Eлca и я oтвeждa в блoк, пълeн c пияници, чyдoвищa, бoйни кyчeтa и нaй-oбикнoвeни вeщици. Ho я oтвeждa cъщo тaкa дo иcтинaтa зa eднa бaбa, кoятo нe пpиличa нa никoя дpyгa.

Haпиcaнa c шиpoкo cъpцe тaзи книгa щe ви paзкaжe зa живoтa, cмъpттa, нo и зa eднo oт нaй-вaжнитe чoвeшки пpaвa: пpaвoтo дa бъдeш paзличeн

„Баба праща поздрави и се извинява“ е една разстърсваща история, която ти влиза под кожата буквално от първата страница. За пореден път се удивлявам на качестовто на Бакман да напише книга със съвсем простичък сюжет и в същото време да се разказва за толкова много неща в романа. Бакман е обхванал толкова много теми и всяка една от тях е толкова важна за съвременното общество. Успял е да опише съкровената връзка между баба и внуче, темата за пречупените войници, когато се върнат в мирния свят без война, борбата със загубата на близък човек, както и други човешките пориви на душата.

Това е третата ми книга от Фредрик Бакман и със сигурност мога да кажа, че „Баба праща поздрави и се извинява“ е любимата ми негова книга, както и това, че Бакман наистина един книжен вълшебник. Отново е създал толкова реални, отличаващи се и земни герои.Също така е успял да опише по човешки всеки един от тях, както с добродетелите им, така и с недостатъците, които има всеки един от нас.

В началото определено не харесвах всички герои, дори някои от тях ги мразех мъничко, но Бакман просто не дава избор на читателя това да остане задълго. До края на книгата заобичах всички герои по един или друг начин. някои повече, някои по-малко, но най-вече разбрах болките им и страданията, които са ги превърнали в това, което са сега.

Разбира се от всички най-много ми хареса Елса. Тя е едно прекрасно момиченце, което е смело, находчиво, умно и най-вече различно. А най-важното нещо, което авторът ни учи с тази книга е, че най-прекрасното нещо в този свят е да си РАЗЛИЧЕН.

Бабата безспорно е другият ми любим герой. Тя е лоялна, безстрашна, ексцентрична, леко шантава, независима и също така различна. Баба, която иска да се извини за миналите си грешки на всички онези хора, които е наскърбила и тежката задача да предава извиненията се пада на Елса.

„Баба не я бива супер много да живее в истинския свят. Тук има твърде много правила, а баба не я бива супер много с правилата. Тя мами на „Монополи“, кара Рено в автобусната лента, краде жълтите чанти от ИКЕА и не стои зад очертанията до лентата за багаж на летището. И не затваря вратата, като ходи до тоалетната. Може да се каже, че има трески за дялане в характера ѝ.

Но разказва най-хубавите истории на всички времена и вечности, така че могат да ѝ бъдат простени цял куп трески.“

Бакман е създал един съвсем цял и отделен свят в самия роман с приказките, които баба измисля специално за Елса. За далечните кралства, в които се пренасят, за енфантите, троловете, принцесите и принцовете, воршовете и сенките. Тези приказки са толкова вълнуващи, че правят книгата още по-лека за четене.

Много ми хареса и начинът, по който Бакман е описал връзката на Елса с родителите ѝ. Как е взела различни качества и от двамата и как родители на Елса се опитват всячески да се впишат в света ѝ и да научат всичко, което я интересува. Защото когато си малък, родителите ти са твоите рицари в бели доспехи и най-добрите ти приятели.

„Като беше малка, винаги четяхме заедно. И винаги знаех до коя глава сме стигнали във всяка книга. Но сега четеш толкова бързо. Вече не разбирам всичко, което обичаш. Хари Потър явно означава много за теб, а искам да разбирам нещата, които означават много за теб.“

Но най-важното за мен в този роман беше специалната връзка между Елса и нейната баба. Защото бабите са едни от най-значимите и специални хора в живота ни, те са нашите супергерои, нашите щитове. Това са хората, които ни защитават дори когато не сме за защитаване и вярват в нас дори когато ние самите не го правим. Бабите са уникални същества. През цялото време докато четях романа той ми напомняше за моята уникална баба и това според мен беше най-големият подарък, който една книга може да предостави на читателя.

„Да имаш баба, е да имаш армия.

Внуците имат върховната привилегия да знаят, че има някой на тяхна страна, винаги, независимо от всичко. Дори когато грешат. Всъщност особено тогава.“

Искам да ви разкажа още толкова много неща за тази книга, но историите на Бакман трябва да се прочетат от първо лице, защото има толкова много неща в този роман, толкова много съкровени теми и поуки, които засягат всяко човешко същество. Дори да исках да ви разкажа всичко, не мисля, че би било възможно, тъй като тази книга обединява толкова много аспекти от живота, че не е възможно да се опише просто в едно ревю. Но едно нещо знам със сигурност и това е, че „Баба праща поздрави и се извинява“ стана една от любимите ми книги.

Един коментар Добавяне

Leave a Reply