книги

„Берлинска любовна песен“ от Сара Матиас

Rating: 3.5 out of 5.
  • заглавие: „Берлинска любовна песен/A Berlin Love Song“
  • автор: Сара Матиас
  • страници: 440
  • жанр: исторически роман/ романтична
  • издателство: „Orange Books“
  • издадена: 2019
  • оценка: 3,5/5
  • дата: 21.04.2020

Макс е 14-годишен ученик, когато за първи път се среща с Лили, артистка на трапец от пътуващ цирк, който всяка година изнася представление в Берлин. Лили е циганка и целият ѝ свят е коренно различен от този на Макс и неговото семейство – всичко от привичките и обичаите им до разбиранията за живота и мястото им в политическия и социален живот на Германия в навечерието на Втората световна война.
Разделени от избухването на войната, те се срещат отново три години по-късно и тогава приятелството им прераства в любов.
Но една любовна история между момче, член на „Хитлеровата младеж“, и циганка е невъзможна и обречена на нещастие…

Още преди време си бях отбелязала „Берлинска любовна песен“ в книжния ми списък и бях толкова развълнувана, когато пристигна. В началото книгата ми хареса как започна, както и краят ѝ, но по-голямата част от книгата за мен беше скучна и прекалено разтеглена.

„Берлинска любовна песен“ разказва историята за немския младеж Макс и циганското момиче Лили. Те се влюбват от пръв поглед, но чак след три години връзката им потръгва горе-долу добре (имайки предвид, че тогава рядко е имало случаи на интимни връзки между цигани и германци), но след това войната ги разделя по ужасен начин. По-голямата част от книгата се развива в Берлин, докато Лили все още е свободна, а Макс е просто поредното момче в „Хитлеровата младеж“ и точно това за мен беше най-разочароващият аспект от книгата. Наистина очаквах, че ще се разказва повече за самата война, за времето на Лили и семейството ѝ в Аушвиц, но за съжаление, това се случва чак в края на книгата.

Цялата история се разказва от гледната точка и на двамата главни герои – Макс и Лили и въпреки това авторката не е създала герои, които да ти привлекат вниманието. Героите просто не успяха да ме грабнат. Това е първата книга за Втората световна война, която не успя да ме разтърси и да ме накара да страдам заедно с героите.

Другото нещо, което изобщо не ми хареса в романа беше обширното разказване за същността на един цирк. Аз съм от хората, които са против цирковете, защото се използват невинни животни и се експлоатират и може би това ме отказа от книгата още в началото. Просто я четях насила, надявайки се, че по-натам ще стане по-интересна и героите ще ме грабнат. Но това, за жалост, стана чак след 2/3 от книгата и все пак авторката, като че ли не беше доразвила историите на героите, не беше писала достатъчно за чувствата им, надеждите и копнежите.

Давам оценка 3,5 на този роман само заради последната част от книгата, както и циганските приказки, които бяха включени в някои части от романа и ми бяха интересни. Но като цяло романът не ми допадна. Книгата има голям потенциал, но прекалено много неща от нея ме отблъснаха.

Един коментар към “„Берлинска любовна песен“ от Сара Матиас

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s