„Лято на Парк Авеню“ от Рене Роузън

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Лято на Парк Авеню/ Park Avenue Summer“
  • автор: Рене Роузън
  • страници: 384
  • жанр: исторически роман/ романтична
  • издателство: „Обсидиан“
  • издадена: 2020
  • оценка: 5/5
  • дата: 24.04.2020

Годината е 1965-а и Хелън Гърли Браун е първата жена, която става главен редактор на „Космополитън“. Тя ще спаси западащото списание, но и ще шокира Америка, като заложи на провокативни корици и немислими за публично обсъждане дотогава теми. Секс, любов, амбиции, кариера, проблеми в семейството, изневяра, интимни отношения – ще се говори за всичко, от което се интересуват жените. Без ограничения. Конфликтът с консервативните директори на Хърст Корпорейшън е неизбежен. Но бунтарката, написала скандалния бестселър „Сексът и неомъжената жена“, няма намерение да се предава. Времената вече са други.

Алис Уайс пристига в Ню Йорк, за да търси по-добър живот и професионално развитие. Мечтае да стане фотограф – нещо невъзможно в родното градче. Случайно отворилата се възможност да работи като секретарка на главния редактор в „Космополитън“ ? отваря вратата към един бляскав, но безмилостен свят. Алис ще направи всичко, за да помогне на Хелън Гърли Браун да успее, но ще преследва и мечтата си да се занимава с фотография. Защото вече е разбрала, че една жена може да иска всичко. И да го постигне.

Книгомани, наистина не очаквах тази книга да ми хареса толкова много. Взех си я, защото обичам да чета за независими жени, които постигат всичко сами в живота си, а двете главни героини са точно такива, независими и силни жени.

„Лято на Парк Авеню“ разказва за първата жена, която става главен редактор на „Космополитън“ – Хелън Гърли Браун. През 1965 година списанието минава през труден период и точно тогава е наета Хелън за главен редактор, която със зъби и нокти се старае да спаси списанието и най-вече да го промени. Тя е от онзи тип жени, които вярват, че светът трябва да се промени и да гледа по друг начин на ролята на жените в обществото. Но среща много трудности в редакцията, тъй като колегите ѝ са все още със старото мислене. Мисленето, което вижда жената само като човек, който служи на мъжа си, трябва да е идеалната съпруга, майка и домакиня, а какво иска тя, не е важно… Хелън се опитва да промени цялия образ на „Космополитън“ като не иска вече да издават изтърканите теми за поредната рецепта или пък поредната статия за градинарството. Тя иска да пише за свободните жени, жените, които работят това, което искат, пътуват и се забавляват. Тя иска да пише за новото поколение жени. Поколение, което се интересува как да постине мечтите си, а не как да угоди на съпруга си с поредното ястие.

В редакцията единствената ѝ опора е нейната секретарка Алис Уайс, която иска да стане една от новите, независими жени. Тя мечтае да стане фотограф и се опитва да преследва мечтите си. Тя е иновативна, смела, мила, но най-вече креативна и умна. Знае какво иска и знае как да го постигне и след години наистина го постига.

„Лято на Парк Авеню“ е основан по истински събития. Хелън Гърли Браун наистина е била първата жена главен редактор на „Косммополитън“ и се задържа на тази позиция доста дълго, защото е знаела от какво се нуждаят новите и независими момичета. Това е роман за борбата на спасяването на едно от най-известните женски списания, книга, която е изпълнена с интриги, страст, любов, болка, смелост и най-вече за постигането на равноправие в един мъжки свят.

Тъй като обожавам да чета за Ню Йорк, реших да направя едно кратко видео на улиците през, които минава Алис и на местата, които посещава. Някои от снимките са от 1965, а други са от сега. Надявам се да ви хареса малката ни обиколка из Ню Йорк. ☺️

Един коментар Добавяне

Leave a Reply