„Косачи (Дъгата на косата)“ от Нийл Шустърман

на

Rating: 5 out of 5.
 • заглавие: „Косачи/ Scythe“
 • автор: Нийл Шустърман
 • страници: 520
 • жанр: фентъзи/ антиутопия
 • издателство: „Orange Books“
 • издадена: 2018
 • оценка: 5/5
 • дата: 03.05.2020

История, която остава с читателя дълго след завършването ѝ.

Свят без глад, без болести, без война, без страдание.

Човечеството е постигнало всичко това и дори е победило смъртта. Сега Косачите са единствените, които могат да слагат край на живота, и са длъжни да го правят, за да държат размера на населението под контрол.

Цитра и Роуан са избрани за ученици на Косач Фарадей – роля, която никой от тях не е желал. На тях им се налага да овладеят „изкуството“ по отнемане на живот със знанието, че ако се провалят, това означава самите те да се простят с живота си. Само единият от двамата в крайна сметка може да стане Косач и залогът се вдига допълнително от това, че избраният трябва да ликвидира конкурента си. Оказва се обаче, че обучението им е не толкова свързано с овладяване на различните методи за убиване, колкото с откриване на житейска философия, която да им помогне да приемат съдбата си.

Нийл Шустерман създава оригинален свят, който на пръв поглед изглежда съвършен, но не след дълго утопията неусетно се превръща в дистопия.

Разтърсващ роман. Просто ми е трудно да си събера мислите за ревюто, толкова влудяващо добър е този роман. Определено е задължително четиво. Хареса ми абсолютно всичко от романа, от началото до края.

Светът в романа е обаятелен и стряскащ. Свят, в който човечеството вече знае ВСИЧКО. Свят без глад, война, правителства и най-важното без естествена смърт. Нийл Шустърман ни представя един правдоподобен свят, който е едновременно удивителен и зловещ. Тази книга буди много мисли свързани с морала и смъртността на света ни. Определено е един от книжните светове, които оставят читателя без думи.

Много ми хареса това, че действието се развива ту много бавно, с много обяснения и отклонения, ту много бързо, с огромни обрати, които променят буквално цялата ти нагласа как ще протече историята. Идеята на книгата е невероятна. Както споменах вече, действието в романа разказва за свят без насилие, смърт, войни, глад, политика и всичко това се развива стотици години след Епохата на смъртните. Единствените хора, които имат позволението да отнемат живот са Косачите. Това са работници, които „прибират“ хора из целия свят, за да се нормализира популацията на Земята, тъй като вече никой не умира от естествена смърт.

В този напреднал свят, хората могат да се подмладяват, да изменят генетичните си данни, така както те намерят за добре. Имат шанса да се подмладят, да си намерят нова половинка и да създадт съвсем ново семейство отначало. А още по-интересното е, че цялата информация, която изобщо съществува е предоставена на всеки един човек и лесно може да се намери в БУРЯТА. Знанието, което по времето на Епохата на смъртните, всеки един човек се е стремил да развие и да усвои. Но сега, когато знанието е на ръка разстояние, дали наистина хората се интересуват от него, когато им е предоставено наготово?

„Колкото по-дълго живеем, толкова по-бързо като че ли минават дните ни. Твърде тревожно, ако живееш цяла вечност. Годината сякаш изтича за няколко седмици. Десетилетията отлитат без следа. Започваме да привикваме с неизбежното робство на живота си, докато в един момент не се погледнем в огледалото и не видим почти непознато лице, което ни умолява да се подложим на подмладяване, за да бъдем като преди.“

Героите също много ми харесаха. В началото на книгата Цитра и Роуан са лоялни, морални, интелигентни и смели, но с течение на времето и обстоятелствата, двата имат съвсем различни съдби и пътят им се разделя. Цитра не се променя, но за жалост, на Роуан му се налага да се бори с най-мрачните си демони.

А пък краят е още по-добър от всичко. Едновременнно семпъл и в същото време загатващ за още толкова неща. Нямам търпение да прочета и втората част.

Един коментар Добавяне

 1. Любомир каза:

  Страхотна книга!

Leave a Reply