„Детският влак“ от Виола Ардоне

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Детският влак/ Il treno dei bambini“
  • автор: Виола Ардоне
  • страници: 256
  • жанр: исторически роман
  • издателство: „Обсидиан“
  • издадена: 2020
  • оценка: 5/5
  • дата: 24.05.2020

1946 г. Любимата игра на седемгодишния Америго е да брои и оценява обувките на минувачите по улиците на Неапол. Най-много точки му носят здравите обувки, но те са рядкост, а за нови и дума не може да става. Америго не познава баща си и двамата с майка му едва оцеляват в съсипания от войната град.

Спасението идва от Северна Италия, а с него и драмата на откъснатите от родителите си деца. Седемдесет хиляди бедни хлапета от Юга са изпратени временно в приемни семейства. Как обаче се справя Америго, когато внезапно попада в съвсем различен свят?

1994 г. Америго вече е прочут цигулар. Сега, когато за пръв път след десетилетия се завръща в родния си дом, той вижда миналото си с други очи. Може би не е късно да сглоби парчетата от своя разполовен свят. И да изкупи вината си.

Разтърсващ и затрогващ роман по действителни събития, носещ драматичния заряд на „Ловецът на хвърчила”.

Книгомани, приключих и с това красиво, но и тъжно пътуване с романа „Детският влак“. Книга, която ни учи до какво могат да доведат изборите, които взимаме.

„Детският влак“ разказва историята на малкия Америго, който живее само с майка си в Неапол и брои и оценява обувките на хората по улицата, докато работи и ходи по домовете на хората, за да събира стари дрехи. Майка му едва свързва двата края и когато предлагат на всички майки от Южна Италия да пуснат децата си да заминат в приемни семейства, майката на Америго, няма друг избор освен да го пусне да замине с детския влак.

За щастие, там Америго вижда хубавата страна на живота. Вече не трябва да спи на едно легло с накой друг, а има цяла нова стая, има две нови майки, баща и братя, та дори и теленце. В Северна Италия, хората ги посрещат с отворени обятия и правят всичко по силите си да помогнат на децата от Юга докато трае престоят им там. Точно там, в Северна Италия, Америго за първи път има нещо свое, което обича – неговата цигулка и оттогава любовта му към музиката се превръща в негово убежище. Вече не е момченцето, което е стояло пред Консерваторията, за да слуша другите деца как свирят, а едно от децата, които имат дарбата и привилегията да го правят.

Разбира се, след като минава известно време, децата биват връщани с дестския влак обратно при семействата си и повечето от тях се радват много, защото старите им семейства им липсват, но при Америго нещата не се развиват по същия начин. Америго чувства по-силно липсата на онова голямо семейство, тъй като в Юга има само майка си, която е с малко дръпнат и странен характер. Пак дели едно легло с нея, пак нямат почти нищо за ядене и пак единственият му подарък е кутията от бисквити и тогава Америго осъзнава, че нещо в него се пречупва и че вече вижда света по-друг, съвсем различен начин.

Книгата е по действителни събития и това я прави оше по-разтърсваща, защото този огромен жест, който са направили към бедните семейства в Юга, всъщност се е превърнал в истински ужас за някои като Америго, на които не им е било лесно да се върнат отново към стария си живот и са били изправени пред непосилен избор. Да останат с истинските си семейства, но в нищета или да заминат далеч от тях, в друго семейсвто, където имат всичко…

Тази книга наистина те завладява. Книга за едно малко момче с големи мечти в едно тревожно време и разбит свят. Наистина трогателна история, която оставя едно малко седемгодишно дете пред кръстопът. По кой път ще поеме той, ще разберете, когато прочетете тази сърцераздирателна история. Историята, която представя как след Втората световна война, Севера се опитва да помогне на разрушения Юг и приема 70 000 деца от детския влак, за да им помогне и да ги приюти в домовете си. Препоръчвам на всеки, който обича да чете исторически романи, защото „Детският влак“ представя картината на следвоенна Италия, с цялата ѝ разруха, бедност и трудности.

Leave a Reply