Последната империя/ Mistborn: The Last Empire

на

Rating: 5 out of 5.

ревю написано от гост на блога – Теодор Андреев

  • заглавие: „Последната империя/ Mistborn: The Last Empire“
  • автор: Брандън Сандерсън
  • страници: 656
  • жанр: фентъзи/ тийн/ приключенска
  • издателство: „Artline Studios“
  • издадена: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 25.05.2020

Някога един герой се възправил, за да спаси света. Млад мъж със загадъчен произход отправил храбро предизвикателство към мрака, който се спускал над тази страна.
Но се провалил.

Хиляда години по-късно светът е пустиня от пепел и мъгли, управлявана от безсмъртен император, наричан лорд Владетеля. Всеки опит за съпротива завършва печално.
Но надеждата оцеляла. Надежда за края на империята и дори за гибелта на самия лорд Владетел. И ето че в наши дни един брилянтен ум подготвя ново въстание – такова, което зависи изцяло от неговата хитрост и необичайни способности и от помощта на невероятна героиня, дете на улицата, която трябва да овладее изкуството на аломантията, могъщата сила на Мъглородните.

Наскоро, докато се рових в мрежата в търсене на нови автори на фентъзи, попаднах на името Брандън Сандерсън. Разгледах поредиците му, харесах си една и веднага отидох до книжарницата и си взех книгата. Става дума за поредицата “Мъглороден”, която се състои от общо 7 книги. На пръв поглед, дори и от корицата книгата прилича повече на детски роман отколкото на нещо зряло и въвличащо от типа “Песен за огън и лед“. Така изглежда, но повярвайте ми, тази книга е нещо много повече.

В книгата се разказва за това какъв би бил светът, ако всъщност спасителят, описан в пророчествата, поема по различен път. Действията се развиват няколкостотин години след като той не само е спасил света от безизвестна опасност, но и е пълен господар на всичко. Земята е тъмна, хората робуват на аристократите, живеещи в големи и тъмни кули, зорко пазени от армии кръвожадни убийци, готови да разчленят всеки, опитал се да се противопостави на системата. Всичко е обгърнато в пепел, която се сипе като черен сняг почти всеки ден. Няма никаква зеленина и красота на Земята – всичко това си е отишло много отдавна.

„От небето се сипеше пепел. Вин наблюдаваше реещите се във въздуха едри сажди. Лениви. Безгрижни. Свободни. Пухкави като черни снежинки, те се стелеха над мрачния град Лутадел.“

Трябва да призная, че депресиращата атмосфера не напуска книгата до самия ѝ край. Дори самият стил на писане на автора усилва усещането за това какъв точно е света, в който малката Вин се опитва да оцелее. Именно тя е главния герой в романа. Разликата между него и другите по рода си романи е в цялата непредсказуемост на героите и събитията, които следват. Всяка глава е интригуваща, а съдбата на героите се променя в рамките на няколко реда. Интересен е паралелът на живота на бедняците и аристократите, организиращи си пищни балове, докато хората по улиците умират от глад. С всяка глава историята става все по-сложна и реална, а опасността се увеличава.

С течение на времето героите се променят, но всичко това е описано много добре и в края на книгата нито един от тях не изглежда “изкуствен”, а тъкмо обратното. Хареса ми колко “стегнато” изглежда всичко в тази книга. Всеки един ред, всяка една страница, всеки диалог гради нещо, което по-нататък ще се случи. А когато това нещо най-накрая се случи ме остави със сладко-горчив вкус в устата… защото сега искам още. Още от каквото и да беше това.

„Има ли нещо по-красиво от слънцето? Често го гледам да изгрява, тъй като заради неспокойния си сън се будя рано сутрин. Всеки път, когато съзирам успокояващия му жълт блясък над хоризонта, се изпълвам с още мъничко решителност и надежда. В известен смисъл слънцето е едно от нещата, които ми помагат да продължа.“

Книгата определено не е за всеки. Силно фентъзи, в което Сандерсън дава на читателя точно толкова, колкото му е нужно за да си се представи някъде там.. застанал в мъглата.

Leave a Reply