Любимите ми книги от детството

на

Здравейте, малки и пораснали деца, днес празнуваме празника на детето и реших да направя един малък обзор на любимите ми книги, когато бях наистина дете, не само дете по душа. 😀 Като бях малка предимно исках да чета приказки, защото двамата ми дядовци много обичаха да ми разказват приказки и така ме запалиха по тях още от малка.Най-много харесвах българските народни приказки и започнах да чета по-обемни книжки чак в по-големите класове в училище.

1. „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен


Още докато бях много малка и не можех още да чета, си спомням, че обожавах дядо ми да ми чете за приключенията за лудетината Пипи Дългото чорапче. Момиче, което е вдъхновило и още вдъхновява куп деца да бъдат различни.

2. „Приказки по телефона“ от Джани Родари

Мисля, че това беше една от първите книжки, които сама си избрах от книжарницата и я прочетох с голямо вълнение и завинаги си ми остана една от любимите детски книжки.

3. „Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди

В „Приключенията на Пинокио“ ми харесваше това колко различна е историята на Пинокио от всички останали. Книжка, която събира вълшебство, интересна история и много поуки.

4. Разказите на Елин Пелин

Предполагам, че всеки българин като малък е чел разказите на Елин Пелин и ги обожава също като мен. Толкова са леки за четене и интересни, разказващи за българското бит и култура. Сред любимите ми са „Задушница“, „По жътва“. „Андрешко“ и „Край воденицата“.

5. „Братята с лъвски сърца“ от Астрид Линдгрен

Това малко романче е първата книжка, която си взех от библиотеката и ми хареса много трогателната история за двете братчета.

6. „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин

„Дядовата ръкавичка“ ми харесваше толкова много като малка, че я четях доста често и накрая я научих наизуст. Толкова детска поема, а в същото време толкова и поучителна.

7-9 „Златното момиче“, „Сливи за смет“ и „Тримата братя и златната ябълка“

Както споменах по-горе, като малка обичах най-много да чета приказки и най-вече български народни приказки. Тук събрах трите ми любими: „Златното момиче“, „Сливи за смет“ и „Тримата братя и златната ябълка“, с които дядо ни усмиряваше и приспиваше, когато бяхме малки с брат ми.

10. „Илиада“ от Омир

„Илиада“ е първата книга, която четох в училище с голям ентусиазъм и това ме запали по литературата още повече и оттогава започнах да чета и по-ралична литература.

11. „Крадецът на праскови“ от Емилиян Станев

Това е другото произведение, което беше част от летните задължителни четива, което не ми беше досадно за четене, а дори ми хареса доста.

12. Стихотворенията на Атанас Далчев

Много познати са ми казвали, че стихотворенията на Атанас Далчев не им харесват и дори ги депресират докато ги четат, но на мен ми действат доста добре и ми харесва тази мрачност и лека депресивност, която носят. Някои от любимите ми са „Прозорец“, „Стаята“ и „Болница“.

Leave a Reply