„Триумфът на кралицата“ от Ребека Рос

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Триумфът на кралицата/ The Queen’s Resistance“
  • автор: Ребека Рос
  • превод от английски: Деница Райкова
  • страници: 424
  • жанр: фентъзи
  • издателство: „Сиела“
  • издадена през: 2019
  • оценка: 5/5
  • дата: 05.07.2020

Втора последна част от поредицата, продължение на „Бунтът на кралицата“.

Бриена е започнала да свиква с новата си роля. Тя е дъщеря на опозорен лорд от Севера, който се завръща в Мевана, за да извоюва отново старите си позиции. Революцията е приключила, а на трона отново има кралица. Но Бриена не може да почувства спокойствие. Като съветник на кралицата младото момиче трябва да се научи да крепи баланса между тайните на тронната зала, дворцовите борби за власт и дълга към собственото ù семейство. Близостта до Картие – стария ù учител, с когото сега споделя несъкрушима, пламенна любов – не прави нещата по-лесни.

От своя страна Картие трудно привиква с новия си живот на лорд, толкова различен от старото му ежедневие във Валения преди революцията. Домът му трябва да бъде възстановен от разрушенията на войната, а стари тайни за семейството му се надигат от подземията, където са били погребани. Внезапната поява на малко момче с мистериозен произход има силата да промени всичко, което Картие е мислил, че знае за семейството си.

Нови опасности надничат зад всеки ъгъл, доверието е рядка и скъпа монета, а Бриена и Картие трябва да се борят с чувствата си един към друг, за да опазят крехкия мир в страната. Съпротива се надига, враговете няма да спрат, докато не унищожат кралицата… и всички нейни приближени. А нищо не прави човек по-уязвим от дълбоката, искрена любов.

„Триумфът на кралицата“ е втора част от поредица и ако не сте чели първата част, силно ви препоръчвам да не продължавате да четете надолу, тъй като ревюто съдържа спойлери за първата част. 🙂

Ако искате да прочетете ревюто за първата част, кликнете на линка: „Бунтът на кралицата“ от Ребека Рос

Книгомани, свърши и тази поредица. Ще ми липсват приключенията на Бриена и смелостта, с която върши всичко. Ако трябва да съм честна, когато видях, че има втора книга се учудих лекичко, тъй като всичко в първата книга свърши с хепи енд и наистина не мислех, че има с какво да се продължи историята, но тотално съм грешала.

Първата книга свършва с успешия бунт на семействата Морган, Кавана и Маккуин срещу семейство Ланън и Аленах. Предателите вече са хванати и оковани в подземията и законната кралица на Мевана е вече в земите си, готова да владее и управлява. Но всъщност това никак не е достатъчно, както вече разбрах след втората част. Ребека Рос ни доразказва тази завладяваща история с още много трудности, през които трябва да премине кралицата, както и семействата Маккуин и Морган.

В началото на „Триумфът на кралицата“, Ребека Рос много умело ни припомня точно какво се е случило в първата част, което е много хубаво, ако сте чели първата книга по-отдавна и не си спомняте всичко. Междувренно ни среща и с нови герои и препятствия, през които преминават така любимите герои от „Бунтът на кралицата“. След първата част, Бриена разбира, че има брат, който е от семейство Аленах и същевременно нейното семейство вече е Маккуин, което няма съюз с нейния брат. Така Бриена се оказва частично разкъсана между двете страни и едновременно ѝ липсва и родната земя Валения.

Ейдън Морган или по-често наричан Картие също се опитва да се приспособи към новия си живот като лорд. Лорд, който чака да се върнат хората му в разрушения му замък, лорд, който не само трябва да изгради наново стените на замъка си, но и цялото си семейство, защото враговете му са погубили всички. И така докато Картие чака да се върнат хората му, ненадейно се среща с едно сираче между разрухата на замъка. Тайнствено момче, което се крие от нещо или някого и най-голямото му желание е да стане вестоносец на новия лорд.

Между всички тези тревоги и проблеми, Картие и Бриена все пак успяват да запазят връзката помежду си и дори разцъфва още повече. Любовта им е опияняваща и придава на романа лек романтичен привкус, който допълва историята прекрасно.

„Обичам сърцето, което се крие в теб. Обичам духа, от който си създадена Бриена Маккуин. Ако беше буря, щях да легна и да се отпусна в дъжда ти. Ако беше река, щях да пия от теченията ти. Ако беше поема, никога нямаше да престана да те чета.“

„Триумфът на кралицата“ ни разкрива още много тъмни тайни, а също така разказва и за част от миналото, за предишния бунт и за тъмния период, който е настъпил за хората под властта на семейство Ланън. Горещо препоръчвам книгата на всички фентъзи фенове.

Leave a Reply