„Дом на пръст и кръв (Лунатион)“ от Сара Дж. Маас

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Дом на пръст и кръв/ House of Earth and Blood“
  • автор: Сара Дж. Маас
  • превод от английски: Цветелина Тенекеджиева
  • страници: 880
  • жанр: фентъзи
  • издателство: „Егмонт Анишър“
  • издадена: 2020
  • оценка: 5/5
  • дата: 19.07.2020

СВЪРЗАНИ ЧРЕЗ КРЪВТА.

ИЗКУШЕНИ ОТ ЖЕЛАНИЕТО.

ОСВОБОДЕНИ ОТ СЪДБАТА.

Брайс Куинлан озаряваше Лунния град, обикаляйки всяка нощ клубовете, в които ангели, шифтъри, човеци и феи се сливаха в едно необуздано море от перфектни тела.

Но тогава демон уби най-близките ѝ приятели.

Две години по-късно, когато предполагаемият убиец е поставен зад решетките, престъпленията започват отново. Ето защо лидерите на града изпращат Брайс да разследва, а поробеният паднал ангел, Хънт Аталар, трябва да я наглежда. Но докато Брайс се бори да разкрие истината – и се опитва да устои на привличането към ангела, който следи всяка нейна стъпка – тя осъзнава, че върви по следи, които я отвеждат все по-дълбоко в нейното тъмно минало. 

Магия, вълшебство, любов, смърт, страст, мъка, убийства, загадки – всичко това и още много може да намерите в първата част от поредицата „Лунатион“. Първото, което искам да кажа е, че се влюбих в корицата на книгата и изобщо в цялото оформление. Толкова е красива, че ти става жал да я отовориш. Адмирации за издателство „Егмонт“ за красивия вид на книгата.

Книгомани, много рядко ми се случва да харесам някоя книга изцяло, без да имам никакви забелжки, колкото и малки да са по някой път. Но от романа „Дом на пръст и кръв“ съм удивена ужасно много и ми се иска пак да имам възможността да го прочета за първи път…

Приказен роман, който е толкова много объркан в началото, роман, който ни препраща в един друг свят. Свят на магия, богове, ангели, феи, елфи, вълци и още много други магически същества. Действието се развива в града „Лунатион“, в който преди много хиляди години са живяли само хора, но вече те са малцинство и всеки дом се надпреварва за по-голямо правомощие над останалите.

И в средата на всичко това е Брайс, която е наполовина елф и наполовина човек или както всички други вълшебни същества я наричат – мелез. Брайс е доста сложен герой с много различни ‘маски“, които слага пред дадени хора. Обича повечето хора да я смятат за вечната купонджийка, която не се интересува почти от нищо, освен да се надруса, но всъщност Брайс Куинлан е съвсем различна, когато човек я опознае. Тя е умна, мила, хитра и лесно ранима, колкото и да не иска да си го признае. Момиче, което в един ден губи всичките си приятели и е толкова съкрушена, че дори и две години по-късно все оше не може да се съвземе.

Тогава от Републиката я принуждават да им помогне с разследването на убийството на приятелите ѝ и бодигардът ѝ и помощник е красивия и суров ангел Хънт Аталар. Хънт е ангел роб, който служи на Републиката си, както и на сегашния си господар, архангел Мика, защото преди хиляди години е участвал в бунт срещу Републиката, за да свали тези от властта. Той също е много интересен герой – непреклонен, безскрупулен на моменти, но в същото време е мил и добър и ужасно много наранен и изтезаван, както физически, така и психически.

Както се досещате вече, в книгата има много герои, много връзки за проследяване и в началото е малко сложно докато начуиш кой какъв е, но след това става супер интересно. Много ми хареса това, че Сара Дж. Маас е основала много от вълшебните същества в книгата на различни митологически персонажи и това прави още по-интересно и по-вълнуващо четенето.

Също така ми хареса това, че героите са многопластови. Авторката е изградила много добре всеки един от героите, дори и третостепенните. Толкова много се влюбих в героите. че когато прочетох книгата се чувствах сякаш съм се разделила с много скъпи приятели. Освен главните герои, които са големи чаровници, много ми хареса Сиринкс, който е една много сладуркса химера, а също така ме впечатлиха много малката феичка Лехаба и елфът Рун.

Накратко казано, мисля, че тази книга би се харесала на всеки, има от всичко по малко. Мистерията, около убийството, страсната любов, загубените роднински връзки, които ни препращат в миналото, както и фентъзи света, който обединивя щрихи от минали епохи и в същото време отразява и днешния модерен свят. Препоръчвам я горещо!

Leave a Reply