Книжен таг A-Z

на

Това е един забавен книжен таг, изобразяващ различни характеристики, свързани с четенето, всеки представен с различна буква от английската азбука. Нека ви покажа какво представлява, а вие след това можете да споделите мнението си в коментарите. 🙂

А – Author you’ve read the most books from (Автор, от когото сте чели най-много книги)

Мисля, че това е Колийн Хувър. Прочела съм всички нейни книги, които са издадени до момента и нямам търпение за следващата, която илиза много скоро и вече е поръчана през Amazon. 😀

B – Best sequel ever (Най-добрoто продължение)

Признавам си, че не съм чела толкова много поредици. По принцип не съм привърженик на поредиците, защото историята се разтяга много и другият минус е, че трябва да чакаш много, докато излязат всички части. Но определено поредицата „Вълшебният народ“ ми хареса много. Втората част „Злият крал“ за мен е най-доброто продължение.

C – Currently reading (Книга, която чета в момента)

В момента чета сборника с разкази „One More Step“.

D –  Drink of choice while reading (Любимо питие докато четете)

Както споменах и в миналата ми публикация, най-много обичам да комбинирам четенето с една чаша силно кафе.

E – e-reader or physical book (електронна или физическа книга)

Както вече съм споменавала, предпочитам физическите книги, но чета и много електронни.

F – Fiction character you would’ve dated in high school (художествен герой, с когото бихте излизали в училище)

Хмм, това е доста труден върпос. В книгите повечето мъже са описани като перфектни и наистина не знам кой от всички бих избрала.

G – Glad you gave this book a chance (Книга, за която се радвате, че сте прочели)

Ами може би „Където пеят раците“ от Дилия Оуенс. Много време се чудех дали да си я взема. Бях чела много ревюта и мнения за книгата, но не ми изглеждаше толкова интересна само от анотацията. Много се радвам, че надхвърли очакванията ми.

H – hidden gem book (скрито книжжно съкровище)

Едно от скритите съкровища, на които попаднах беше „Инспекцията“ от Джош Малерман. Изобщо не очаквах да е толкова интересна книгата и най-много ме впечатли краят ѝ. Един от най-добрите трилъри, които съм чела през последните години.

I – Important moment in your reading life (значим момент в живота ви като книгоман)

Според мен един от най-хубавите моменти, които преживях като книгоман е моментът, когато започнах да чета различни жанрове книги. Наистина, колкото по-разнообразни са книгите, толкова повече се обогатяваме. 🙂

J – Just finished (последно прочетенета книга)

Последната книга, която прочетох беше ‘Дом на пръст и кръв“ от Сара Дж. Маас.

K – Kind of books you won’t read: (видове книги, които не бихте прочели)

По принцип съм на мнението, че трябва да се дава шанс на всичко и бих почнала да чета почти всичко, стига да ми хване окото. Въпросът е дали ще я дочета. Но най-малко бих била склонна да чета ужаси, много рядко може да ми хареса нещо такова.

L – Longest book you’ve read (най-дългата книга, която сте чели)

Най-дългата книга, която съм чела е „Дом на пръст и кръв“ от Сара Дж. Маас с нейните 880 страници.

M – Major book hangover because of (огромен книжен „махмурлук“ заради:)

Тук със сигурност е ‘Човек на име Уве“ от Фредрик Бакман. След като прочетох тази книга доста време не успях да се настроя отново към пълноценно четене. Героите са толкова добре изградени, най-вече Уве, че имах чувството, че съм загубила приятел или дори дядо след края на книгата.

N – Number of bookcases you own (брой на библиотеки, които имате)

Вечния проблем на книгоманите е, че никога нямаме достатъчно място за книгите си. В момента съм запълнила една голяма библиотека, две етажерки и две малки кошнички и скоро пак ще трябва да се търси ново място. 😀

O – One book you’ve read multiple times (книга, която сте чели няколко пъти)

Повечето от вас вече знаят, че не обичам да препрочитам книги, тъй като имам винаги такива, които ме „викат’ от библиотеката и затова мога да кажа, че единствената книга, която съм препрочитала е „Верити“ на Колийн Хувър и нея също не планувах да я чета отново, а просто беше част от домашно за университета.

P -Preffered place to read (предпочитано място за четене)

За мен мястото не е толкова от значение, колкото обстановката около мен. Като чета обичам да ми е тихо и спокойно и да релаксирам пълноценно докато си чета дадената книжка.

Q – Quote that inspires you/gave you all the feels from a book ( цитат от книга, който ви е вдъхновил)

Един от любимите ми цитати е от „Винаги двамата“ на Никълъс Спаркс:

„Ето какво друго научих – възрастта не гарантира мъдрост, нито интелигентност. Знам, че това не е популярна идея – често сме склонни да приписваме мъдрост на всеки с побеляла коса и сбръчкано лице, нали? – но напоследък стигнах до извода, че някои се раждат със способност да помъдреят, а други – не; у някои мъдростта се проявява дори на по-крехка възраст.“

Цитат, който ме научи да не си правя прибърани заключения за хората. Защото възрастта, външността ни и т.н. понякога не определят хората, а дори ни подвеждат в преценката за тях.

R – Reading regret (книжен момент, за който да съжалявате)

По принцип рядко се случва да не харесам изобщо някоя книга, която аз сама си избирам и мисля, че всяка книга ни учи на нещо и не би трябвало да съжаляваме, че сме ѝ отделили време, но ако трябва да избера една книга, която със сигурност нямаше да си я купя и да я чета, сигурно ще бъде: “ The Kiss Quotient“. Книга, която не ме впечатли с нищо и наистина ми е чудно как е толкова харесвана и продавана.

S – Series you’ve started and need to finish (Поредица, която сте започнали и трябва да довършите)

Една от поредиците, които трябва да довърша е „Дъгата на косата“, остава ми само последната трета част и мисля следващия месец тя да е в списъка за четене.

T – Three of your all time favourite books (любимите ви три книги)

Много сложна задача да изброя само три книги. За съжаление, няма да мога да се вместя в три, но мога да ви кажа кои са ми петте любими книги. И те са ….

  1. „Люляковите момичета“ от Марта Хол Кели
  2. „Баба праща поздрави и се извинява“ от Фредрик Бакман
  3. „Момичето, което бях“ от Джоджо Мойс
  4. „Където пеят раците“ от Дилия Оуенс
  5. „Изхвърлени в Америка“ от Джанин Къминс

U – Unapologetic fangirl (фен до гроб, без съжаление)

Голям фен съм на всички книги за Втората световна война, колкото и читатели да ги смятат за изтъркани и публикувани само с комерсиална цел. За мен това са едни от най-интересните книги, много обичам да чета исторически романи и да се пренасям в миналото.

V – Very excited for this release (развълнувани за скоршното публикуване на:)

В момента няма някоя специфична книга, за която да съм развълнувана, че ще е публикувана скоро. Има доста книги, които излязоха в последните няколко месеца, които все още не съм успяла да си закупя и по-скоро съм развълнувана за тях. Като например „Заветите“ от Маргарет Атууд.

W – Worst bookish habits (Най-лошите ви книжни навици)

Един от най-лошите навици, та дори лека мания е, че не спирам да си купувам нови книги, които остават някъде по лавиците след това, защото не успявам да прочета всичко.

X – x marks the spot! start at the top of your bookshelf and pick the 27th book (х бележи мястото! Започнете да броите от горе надолу в библиотеката ви и изберете 27та книга)

Да, наистина отидох да ги преброя и 27та книга е „Всичко започна на Коледа“ от Джени Хейл.

Y – your latest book purchase (последната ви купена книга)

Последната ми купена книга е „Звън“ от Нийл Шустърман, надявам се скоро да е при мен. 🙂

Z – zzz-snatcher book – last book that kept you up way too late (последната книга, която ви открадна съня)

Последната книга беше „Дом на пръст и кръв“, която наистина много ми хареса и последните страници ги четох някъде до към 2 часа през нощта, но бях доволна, че я прочетох. 🙂

Книгомани, хареса ли ви този книжен таг? Споделете в коментарите. Аз наистина се забавлявах докато го правех! 🙂 <3


Leave a Reply