„Кутията на Гуенди“ от Стивън Кинг

на

Rating: 4 out of 5.
  • заглавие: „Кутията на Гуенди/ Gwendy’s Button Box“
  • автор: Стивън Кинг и Ричард Чизмар
  • преведена от: Крум Бъчваров
  • страници: 176
  • жанр: фентъзи/ мистерия/ трилър
  • издателство: „Бард“
  • издадена през: 2017
  • оценка: 4/5
  • дата: 07.08.2020

През годините градчето Касъл Рок в щата Мейн е било свидетел на странни събития и необикновени посетители, но една от тези истории никога не е била разказвана… досега.

Три пътя водят от Касъл Рок до Касъл Вю – шосе 117, Приятният път и Стълбището на самоубийците. През лятото на 1974-та дванайсетгодишната Гуенди Питърсън всеки ден се качва по стълбището, което е монтирано с яки (макар и вече ръждясали) железни винтове за скалата. Горе си поема дъх и слуша крясъците на хлапетиите, които си играят на площадката.

Малко по-отдалече се носят удари от бейзболни топки – децата от Юношеската лига тренират за благотворителния мач в Деня на труда. Веднъж един непознат извиква на Гуенди:

„Ей, момиченце, ела за малко насам. Двамата с тебе трябва да си побъбрим“.

Под сянката на дърветата седи мъж с черно сако, бяла риза и черно бомбе. Ще дойде време и Гуенди ще сънува кошмари с това бомбе…

Букохолици, това е третата книга, която чета от Стивън Кинг и отново съм приятно изненадана. Но преди да ви разкажа за тази мистериозна книжка, искам да ви споделя колко съм влюбена в корицата и в дизайна на главите изобщо, както и в интересните изображения. Много ми харесва, че издателството е представило много изкусно мистерията на книгата и това си личи още по корицата. Прекрасна е, а сега ще ви покажа и коя е любимата ми илюстрация от книгата.

Представяте ли си в някой слънчев и прекрасен ден да ви заговори непознат човек и да ви съобщи съвсем спокойно, че в последно време ви е следил и знае почти всичко за вас? И след това този непознат да ви даде необикновена кутия и да ви каже, че сте един от избраните, но избрани за какво? А сега си представете кутия, която може да сбъдва и най-съкровените ви желания, но на каква цена?

Всички тези въпроси и още доста други се въртят в главата на малката Гуенди, която е нагърбена с честта да пази кутията в името на благото на света. Кутия, която подарява на собственика си по едно малко шоколадче всеки ден, но естествено шоколадчето никак не е обикновено. Както то, така и кутията играят една по-голяма роля в живота на хората и най-вече в този на Гуенди.

Гуенди в началото е едно затворено момиченце, което наесен трябва да се прехвърли в гимназията на Касъл Рок, но не иска да я преследва славата ѝ на дебело момиче и затова всеки ден изкачва Стълбището на самоубийците, но с времето Гуенди става перфектна. Перфектна, както външно, така и вътрешно, Гуенди става номер едно във всичко. Разбира се, както се досещате вече, малко или много тази промяна се дължи на мистериозната кутия, но по-важният въпрос е: какво струва всичко това на Гуенди, каква е цената да бъдеш перфектен?

Книга, която те кара да настръхваш от идеята ѝ, а кървавите и детайлни описания определено пренасят читателя в онзи мистериозен и шантав свят, който само Стивън Кинг може да създаде. Препоръчвам книгата, защото е интригуваща и се чете буквално за часове.

Leave a Reply